Ilustrační foto: Pixabay

Vypil příliš vody a zemřel. Tragédie ve skotské nemocnici poukázala na nutnost standardů

Osmnáctiletý mladík s psychózou v raném stádiu zemřel ve skotské nemocnici poté, co byl hospitalizován na základě zákona o duševním zdraví. Podle pozdějšího vyšetřování by se smrti teenagera dalo zabránit, kdyby zdravotnická zařízení postupovala podle jednotných pravidel, která však v zemi chybí. Informaci přinesl britský zpravodajský web Independent.

Je 5. prosince 2018 a na lůžkové oddělení v nejmenovaném zdravotnickém zařízení ve Skotsku je přijat mladý muž s duševním onemocněním. O dva dny později u něj dojde k záchvatu, protože vypil příliš mnoho vody a musel být převezen na jednotku intenzivní péče. O tři dny později mladík umírá.

Takový je příběh teenagera ze Skotska, jehož smrt nastala dva roky poté, co byl v lednu roku 2017 již jednou přijat na urgentní příjem do všeobecné nemocnice se stejným problémem – otrávil se vodou.

Muž se domníval, že pokud vypije nadměrné množství vody, odstraní si z těla veškeré nezdravé toxiny. Po prodělaném prvním záchvatu byl dva roky v péči zařízení pro duševně nemocné Child and Adolescent Mental Health Services (CAMHS), kde se léčil s psychózou.

V rámci zákona o duševním zdraví musel být mladík později hospitalizován v nemocnici. V té, kam docházel, ale nebyla volná lůžka, proto byl převezen do nemocnice v sousedství. Ani 70 hodin po jeho přijetí nebyly personálu nemocnice k dispozici žádné lékařské zprávy z předchozí léčby, což se mladíkovi stalo osudným. Přesun nemocného mladého muže do jiného zdravotního zařízení během noci byl podle vyšetřovatelů vysoce rizikový.

„Neschopnost poskytnout ošetřujícímu personálu klíčové klinické podrobnosti během přijetí pacienta znamenalo, že se pacient zapojil do riskantního a v konečném důsledku fatálního chování řízeného psychózou, aniž by byla zavedena zmírňující opatření,“ stojí ve vyšetřovací zprávě, která dále obsahuje doporučení ke změnám opatření v oblasti duševního zdraví ve Skotsku.

Selhání systému

Skotská vláda by měla během příštích šesti měsíců podle doporučení stanovit standardy pro bezpečné přemístění a péči o duševně nemocné pacienty, kteří se přesouvají z jednoho zdravotnického zařízení do druhého. Problematický je ve Skotsku také přechod duševně nemocných pacientů ze služeb dětské péče ke službám pro dospělé. Zdravotní komise v oblasti zdravotní a sociální péče Skotska v tomto případě vydala konkrétní doporučení a výukové body spolu s obecnými doporučeními pro všechny zdravotní rady a partnerství zdravotní a sociální péče.

„Smrt jakékoli osoby přijaté v zařízení, které pečuje o duševní zdraví, není přijatelná,“ říká k tomu mluvčí skotské vlády. A dodává: „Je životně důležité, aby se lidé využívající služby duševního zdraví cítili bezpečně a věděli, že se jim dostane správné pomoci na správném místě, když ji potřebují.“

-ns-