Ilustrační foto: Pixabay

Antivirotika snížila riziko úmrtí lidí s těžkým covidem o 76 procent, zjistila analýza

Podání antivirotik snížilo riziko hospitalizace lidí s nemoci covid-19 na jednotce intenzivní péče až o 65 procent a riziko úmrtí o 76 procent. Antivirotika tak hrají důležitou roli v boji s koronavirem. Vyplývá to z analýzy účinku tabletových antivirotik téměř u 77 tisíc českých pacientů s covidem-19. Na analýze, která bude tento týden prezentována na 9. kongresu klinické mikrobiologie, infekčních nemocí a epidemiologie v Olomouci, se kromě Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR podílelo ministerstvo zdravotnictví a odborníci z řad infektologů a pneumologů. Novinářům to dnes sdělil předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP a jeden ze spoluautorů analýzy Pavel Dlouhý.

„V rámci analýzy jsme sledovali mimořádně velký soubor pacientů, který je svým rozsahem ve světě unikátní. Analýza ukázala, že pacienti, kteří preventivně užívali tyto antivirotické léky, měli o 65 procent nižší riziko, že skončí v nemocnici na jednotce intenzivní péče nebo na ventilátoru. Riziko úmrtí u nich pak kleslo o 76 procent,“ uvedl Dlouhý.

Podle lékařů by antivirotika měla zůstat jedním z pilířů boje proti covidu i do budoucna. „Díky srovnání léčených s velkým množstvím pacientů bez preventivní antivirotické léčby můžeme říct, že současná antivirotika fungují dobře a uchránily značnou část nemocných covidem-19 před pobytem v nemocnici nebo dokonce před smrtí,“ uvedla předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP Martina Koziar Vašáková, která se na tvorbě analýzy podílela.

Pro rizikové pacienty je podle Dlouhého třeba mít k dispozici všechna tři současná antivirotika, aby je lékaři mohli podávat co největšímu počtu nemocných v závislosti na jejich zdravotním stavu. „V kombinaci s prevencí v podobě očkování se tak můžeme s covidem-19 účinně potýkat,“ míní Dlouhý. Očkování proti koronaviru je podle něj jednoznačně přínosné nejen pro lidi starší 60 let, ale i pro mladší ročníky, pokud trpí více nemocemi nebo mají jinak oslabenou imunitu.

Dlouhý připomněl, že v Česku už je k dispozici nejnovější verze vakcíny chránící před nejčastějšími mutacemi varianty omikron. „Znova vyzýváme všechny rizikové pacienty, aby v případě podezření na nákazu neotáleli, udělali si alespoň antigenní test, a pokud bude pozitivní, zamířili za svým praktikem, který antivirotika předepíše. Data z analýzy jednoznačně ukazují, že si tím ušetří velké zdravotní komplikace,“ zdůraznil Dlouhý.

Lékaři v ČR předepsali dosud více než 121 tisíc antivirotických léků na covid-19. Léčiva může lékař předepsat pacientům, u kterých hrozí vyšší riziko komplikací při nákaze koronavirem. Většinou je užívají senioři nebo lidé s chronickými nemocemi. Pro lepší účinnost léků, které brání množení viru v těle, je důležité jeho včasné nasazení po nákaze nebo po začátku příznaků covidu-19.

-čtk-