Foto: Rawpixel

Bez hospitalizace. AKESO rozjíždí Centrum jednodenní péče

Asi jen málokdo chce v nemocnici trávit víc času, než je nezbytně nutné. Celosvětovým trendem je proto jednodenní chirurgie, kdy u jednodušších zákroků pacient místo několika dní v nemocnici odchází díky šetrným, miniinvazivním metodám po krátkém odpočinku po operaci domů. Touto cestou se nyní ve velkém vydává také zdravotnický holding AKESO, který zítra představí Centrum jednodenní péče. To bude zajišťovat nejen samotný zákrok, ale také veškerá předoperační vyšetření a následnou péči.

Od operací žlučníku přes hysteroskopie po transplantace chrupavky – to všechno jsou zákroky, které je možné podstoupit v režimu jednodenní péče ve zdravotnických zařízeních holdingu AKESO. Spektrum výkonů v oblasti artroskopie, koloproktologie, gynekologie, urologie, plastické chirurgie a jednodenní chirurgie provádějí na pěti operačních sálech Rehabilitační nemocnice Beroun a Nemocnice Hořovice, přičemž indikace, konzultace a předoperační vyšetření probíhají v Diagnostickém centru v pražských Butovicích.

„Podstatnou výhodou našeho pracoviště je to, že nabízíme vše pod jednou střechou. Od vyšetření lékařem, provedení předoperačních vyšetření, operace až po následnou rehabilitaci,“ vysvětluje majitel holdingu AKESO Sotirios Zavalianis.

V rámci jednodenní péče se přitom provádějí miniinvazivní zákroky, které nevyžadují hospitalizaci přes noc, ale po krátkém odpočinku na lůžku pacienti odcházejí domů. „Miniinvazivní zákroky jsou k operovanému místu velice šetrné, s tím souvisí menší bolestivost, kratší doba hojení, nižší riziko komplikací a rychlejší návrat do běžného života,“ vysvětluje primář chirurgického oddělení Petr Zeithaml.

Nemocnice v Berouně a Hořovicích se zároveň mohou pochlubit tím, že zajišťují maximální bezpečnost díky návaznosti na ARO a JIP a mají minimální výskyt nozokomiálních nákaz.

„V zařízeních AKESO jsou zavedeny všechny moderní, z odborné literatury vycházející postupy pro prevenci nemocničních nákaz, tzv. „bundles“. V Nemocnici Beroun, vzhledem k charakteru péče, se výskyt nemocničních nákaz limitně blíží nule. Jednodenní chirurgie, v tuto chvíli zejména artroskopické a další ortopedické „čisté“ operace, produkují jednotky komplikací včetně nemocničních nákaz ročně. V Nemocnici Hořovice, která poskytuje složitou péči a provádí náročné operační výkony (např. operace komplikací nespecifických střevních zánětů apod.), se výskyt nemocničních nákaz pohybuje kolem čtyř procent, což je v porovnání s podobnými nemocnicemi velmi dobrý výsledek, kdy bodové prevalenční studie ukazují na výskyt kolem pěti procent,“ vysvětluje ředitel rozvoje a inovací zdravotnického holdingu AKESO František Vlček.

Plusem jsou také krátké objednací lhůty. „Čekací doby na jednodenní výkony se pohybují v řádech jednotek týdnů. Mnohem delší čekání však naše pacienty trápí u plánovaných výkonů v režimu hospitalizace. Například na totální endoprotézu se u nás čeká až dva a půl roku. Právě přesunem části výkonů do jednodenního režimu očekáváme uvolnění kapacit pro hospitalizační výkony. Věříme, že se nám manko vzniklé zejména během uzávěr kvůli covid-19 konečně takto podaří postupně dohnat,“ podotýká František Vlček.

Osm tisíc zákroků ročně

AKESO není v poskytování jednodenní péče žádný nováček – doposud už jeho zařízení provedla přes 80 tisíc zákroků v tomto režimu. „V Nemocnici Beroun již patnáct let budujeme unikátní jednodenní chirurgii. Za tu dobu jsme provedli přes padesát tisíc artroskopických výkonů a malých ortopedických výkonů v celkové anestezii, vše ve dvou operačních sálech. Tradice jednodenní péče je tedy ve skupině AKESO velmi dlouhá a po dostavbě dvou dalších operačních sálů postupně rozšiřujeme jednodenní péči o další výkony v ostatních chirurgických specializacích,“ popisuje Zeithaml.

Artroskopické centrum v Berouně přitom ročně odoperuje celkově (nejen v režimu jednodenní péče) více než pět tisíc pacientů. „Snažíme se co nejlépe využít špičkové přístroje, které máme k dispozici. Proto u nás operační programy jedou od osmi od rána do osmnácti hodin večer. Vždy máme dostatek lékařů, sester a dalšího personálu, aby vše fungovalo. Navíc jsme se posunuli ještě o level výše, zhruba půl roku už máme čtyři operační sály, díky kterým odoperujeme o čtvrtinu více pacientů,“ uvádí vedoucí lékař berounského artroskopického centra Zdeněk Kopečný.

Nyní se tak AKESO chystá své kapacity jednodenní péče během zhruba roku zdvojnásobit na více než osm tisíc zákroků ročně. V tuto chvíli je jednodenní péče rozšiřována o výkony v oborech chirurgie, gynekologie, urologie a plastický chirurgie, přičemž probíhají jednání se zdravotními pojišťovnami a postupně jsou uzavírány smlouvy na nové výkony.

V rozjezdu jednodenní péče ovšem velmi pomohlo i ministerstvo zdravotnictví v rámci úhradové vyhlášky. „Úhradovou vyhlášku považujeme za klíčový faktor, který umožnil rozšíření jednodenní péče u nás. Tuto změnu považujeme z pohledu poskytovatele za příležitost přesunout značnou část chirurgické péče do jednodenního režimu, poskytnout tuto péči kvalitně a nákladově efektivně a zároveň si uvolnit kapacitu pro hospitalizační výkony prováděné v hospitalizačním režimu, kde jsme po pandemii covid-19 bohužel zaznamenali enormní nárůst čekací doby,“ dodává František Vlček.

Jaké výkony Centrum jednodenní péče poskytuje?

• Artroskopie: výměny vazů v kolenním kloubu, sutury menisků, transplantace chrupavky, luxace ramenního a loketního kloubu, hlezna, kyčle a dalších drobných kloubů

• Jednodenní chirurgie: pupeční a tříselné kýly, kýly v jizvě, operace žlučníku, varixy, karpální tunel, Dupuytrenova kontraktura

• Koloproktologie: ošetření hemoroidů, snesení polypů a jiné malé výkony

• Gynekologie: hysteroskopie, kyretáž, konizace čípku, labioplastika, diagnostická laparoskopie

• Urologie: cirkumcize, operace variokély, hydrokély, spermatokély, vasektomie

• Plastická chirurgie: zákroky v oblasti obličeje, plastické operace a modelace prsou, liposukce

-mk-