Ilustrační foto: Geograph/ Mike Quinn, licence CC BY-SA 2.0

Britští komunitní lékárníci získají přístup k záznamům praktiků

Již od konce ledna příštího roku by podle vyjádření britské Národní zdravotní služby (NHS) měly britské komunitní lékárny získat přístup k záznamům o pacientech od praktických lékařů a také možnost tyto záznamy aktualizovat. Informaci přinesl web odborného časopisu The Pharmaceutical Journal.

V závislosti na vyjednávání mohou komunitní lékárníci získat přístup k lékům, klinickému vyšetřování a informacím o pozorování prostřednictvím GP Connect. Ve svém projevu na specializované výstavě a vzdělávací konferenci The Pharmacy Show, která proběhla minulý víkend, to řekla vedoucí digitální primární péče pro komunitní lékárny v NHS Tahmina Rokibová.

GP Connect je digitální služba NHS, která umožňuje prohlížet si a sdílet klinické informace a data praktických lékařů napříč různými IT systémy. „Služba GP Connect umožní lékárníkům nahlédnout přímo do záznamu praktického lékaře tak, aby viděli výsledky testů a pozorování pacientů,“ vyzdvihla výhodu nového systému Anne Joshuaová, vedoucí oddělení lékárenské integrace v NHS England. Přístup k záznamům praktických lékařů prostřednictvím GP Connect tak podle ní poskytne lékárníkům nejlepší klinickou jistotu ohledně aktivit souvisejících s podporou pacientů s dlouhodobými problémy.

Optimalizace pracovní síly a zlepšení péče

Umožnit všem lékárníkům přístup ke klinickým záznamům a jejich aktualizaci je podle Jamese Daviese, ředitele Královské farmaceutické společnosti (RPS) pro Anglii, zásadní pro optimalizaci pracovní síly v oblasti zdravotnictví a péče, ke snížení nerovností v oblasti zdraví i ke zlepšení péče o pacienty. „S novou generací lékařů nezávislých na lékárnících je nejvyšší čas, aby vláda urychlila zavedení přístupu pro čtení a zápis k záznamům pacientů pro všechny lékárníky,“ uvedl Davies.

Rokibová ale popsala i limity digitální služby. „Informace GP Connect, ke kterým budete mít přístup, jsou jen tak dobré, jako to, co si praktický lékař zaznamenal ve svém systému. Nemusí tedy zachycovat například léky, které byly předepsány pacientovi v sekundární péči nebo odborné ambulanci,“ uvedla.

Implementace digitální služby GP Connect do komunitních lékáren tvoří část plánu obnovy přístupu k primární péči (Primary Care Access Recovery Plan),. Ten byl zveřejněn v květnu 2023 a jeho součástí jsou investice 645 milionů liber do komunitních lékáren během příštích dvou let.

Kódovaná komunikace mezi systémy

V rámci první fáze integrace budou komunitní lékárníci moci aktualizovat klinické záznamy pacientů prostřednictvím svých lékárenských systémů. „IT systém lékárny odešle kódovanou zprávu přímo do systému praktického lékaře. Takže nejde o data v e-mailu nebo v PDF, ale o zakódované informace, které vypadají zcela totožně s daty, které zadává praktický lékař nebo někdo v jeho ordinaci,“ vysvětlila Rokibová.

Když je taková kódovaná zpráva odeslána do ordinace praktického lékaře, vstoupí do standardizovaného pracovního postupu a někdo v této ordinaci ji bude muset vyřídit, načež se detaily zprávy stanou součástí pacientova záznamu u praktického lékaře.

Implementaci první fáze pomůže, že systém bude fungovat i jako součást služby pro kontrolu krevního tlaku v komunitních lékárnách a služby lékárenské antikoncepce. K zavedení má v první fázi dojít ve čtyřech konkrétních systémech evidence pacientových léků v lékárnách – těmi jsou Positive Solutions, Cegedim Healthcare Solutions, Sonar Informatics a EMIS Health Community Pharmacy.

„Otevře to dveře tomu, co budou moci lékárny v budoucnu dělat. Přístup ke klinickým záznamům totiž omezuje lékárny již dlouhou dobu,“ uvedla Rokibová. V rámci druhé fáze by poté měli mít lékárníci přístup i k informacím o alergiích pacientů, konzultacím u praktických lékařů a imunizacích.

-jkn-