Ilustrační foto: Freepik.com

Elektronizace zdravotnictví se zpožďuje, upozorňuje Nejvyšší kontrolní úřad

Ministerstvo zdravotnictví dodnes pro poskytovatele zdravotních služeb nezajistilo jednotné a bezpečné komunikační prostředí pro sdílení zdravotnických údajů, trvá stav, že lékaři nemohou v kritických situacích efektivně získat již existující informace o pacientovi, upozorňuje v tiskové zprávě Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle úřadu se elektronizace zdravotnictví se zpožďuje a stále chybí její klíčové součásti.

Na konci října na ministerstvu zdravotnictví skončil vrchní ředitel Milan Blaha, jehož slabým výkonům je zpožďování digitalizace zdroji Zdravotnického deníku z prostředí zdravotnictví připisováno. Nevalných výsledků v této oblasti dosahuje podle stejných zdrojů celá IT sekce ministerstva. Její personální posílení a zvýšení kvality činnosti bude pro ministra Válka velkou manažerskou výzvou.

Zpráva NKÚ konstatuje, že 159 milionů korun vynaložených na plnění vybraných strategických cílů elektronizace zdravotnictví k jejich splnění nevedlo a ministerstvo zdravotnictví (MZ) tento úkol odložilo až do roku 2026. „V soustavném prohlubování zpoždění elektronizace zdravotnictví shledává NKÚ významné riziko,“ píše se ve zprávě, která sumarizuje výsledky kontroly NKÚ, která prověřovala, jak MZ a Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) nakládaly v letech 2019 až 2022 s peněžními prostředky určenými na realizaci vybraných dvou ze čtyř cílů Národní strategie elektronického zdravotnictví – cíle „Zvýšení efektivity zdravotnického systému“ a cíle „Infrastruktura a správa elektronického zdravotnictví“. NKÚ kontroloval také projekt modernizace nemocničního informačního systému, na který Nemocnice Na Homolce vynaložila 91,3 milionu korun.

Mnoho nesplněných cílů

Kontroloři zjistili, že MZ k začátku roku 2023 nezřídilo klíčové součásti elektronického zdravotnictví, jako jsou „kmenové zdravotnické registry (registr poskytovatelů zdravotních služeb, registr zdravotnických pracovníků a registr pacientů), služby vytvářející důvěru, centrální služby elektronického zdravotnictví nebo žurnál činností, přestože jejich existenci zákon č. 325/2021 Sb. předpokládá“.

Kontrola také odhalila, že návrh zákona o elektronizaci zdravotnictví připravilo MZ opožděně a oproti původnímu záměru v pozměněné podobě. „Vypustilo mimo jiné části upravující emergentní záznam, osobní zdravotní záznam a index zdravotní dokumentace. Nebyla tak naplněna jedna ze základních vizí, a to vize pacientsky orientovaného zdravotnictví,“ konstatuje zpráva NKÚ.

„MZ a ÚZIS se nepodařilo dobudovat spolehlivý systém, který by poskytovatelé zdravotních služeb mohli používat pro sdílení dat o konkrétním pacientovi – s výjimkou úzkého segmentu dokumentace sloužící k zajištění výkonu a řízení hygienických a protiepidemických činností. Poskytovatelé tak dosud nemají jednotné, bezpečné komunikační prostředí pro vzájemné sdílení zdravotnických údajů. Nadále trvá stav, že lékaři nemohou v kritických situacích efektivně získat všechny potřebné a již existující informace o pacientovi,“ uvádí zpráva NKÚ.

Nemocnice Na Homolce sice podle výsledků kontroly NKÚ vybudovala nový nemocniční informační systém, ale vzhledem k neexistenci jednotného prostředí pro bezpečné sdílení zdravotnické dokumentace nemůže dokumentaci sdílet tak, jak předpokládá zákon o elektronizaci zdravotnictví.

Válek věří, že se skluz podaří dohnat

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že se dříve nedařilo vypisovat veřejné zakázky. Postupně se ale podle něj skluz daří dohánět. Dříve vypsané veřejné zakázky podle něj často rušil antimonopolní úřad. „Postupně se nám daří ty zakázky vypisovat. Pojistili jsme si externí firmu, aby to bylo co nejvíc objektivní, včetně právnické firmy,“ uvedl Válek. V letošním roce chce představit proměnu mobilní aplikace Tečka na EZ kartu, dál se řeší například jednotné objednávání pacientů na screeningy, elektronické žádanky nebo propouštěcí zprávy. „Rád bych, abychom do pololetí 2025 měli z 80 až 90 procent hotovo,“ dodal ministr.

Ministerstvo zdravotnictví výsledky kontroly NKÚ respektuje a již podniklo kroky k nápravě, sdělil ČTK mluvčí resortu Ondřej Jakob. Návrh zákona o elektronizaci zdravotnictví ve znění kritizovaném NKÚ předložilo ministerstvo podle Jakoba z časových důvodů ve formě zvyšující jeho šanci na přijetí. „V současné době tak zákon o elektronizaci zdravotnictví představuje první elementární fázi elektronizace zdravotnictví, která umožnila vznik jeho základní infrastruktury a základních centrálních služeb elektronického zdravotnictví, které jsou aktuálně ve výstavbě, a to s využitím prostředků Národního plánu obnovy,“ uvedl Jakob. A doplnil, že v legislativním procesu je novela zákona pro další fáze elektronizace.

-jkn-