Tomáš Zdechovský. Foto: Radek Čepelák

Evropa je v oblasti léků lehce zranitelná. Farmaceutický balíček pomůže, věří Zdechovský

V asijských zemích se vyrábí velká většina účinných látek léků, a to se musí změnit. Během interaktivní diskuze Make or Break o konkurenceschopnosti biofarmaceutického průmyslu Evropské unie a možných dopadech chystaných legislativních reforem v této oblasti to řekl český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Představil též sérii tří konkrétních kroků, které je podle něj třeba učinit, aby se léková soběstačnost Evropské unie zlepšila.

„V současné době se téměř 80 procent účinných látek vyrábí v Číně a Indii, tím se stává Evropa lehce zranitelnou. V některých případech je Evropa dokonce závislá jen na dvou dodavatelích, což se musí urychleně změnit,“ řekl na úvod svého příspěvku Zdechovský. Setkání stakeholderů se kromě něj zúčastnila například také ředitelka pro styk s veřejností při Evropské federaci farmaceutických společností a asociací (EFPIA) Alexandra Tamasová, generální ředitelka biotechnologické skupiny Europabio Claire Skentelberyová či členka evropského hospodářského a sociálního výboru Malgorzata Boguszová.

Podle Zdechovského větší soběstačnost Evropy v oblasti výroby a dostupnosti léků zajistí tři kroky. Zaprvé jde o investice do výzkumu a vývoje nových léčivých látek, které mohou Evropě umožnit vyvíjet a vyrábět léky s vysokou přidanou hodnotou, a podporu domácí výroby a inovací ve farmaceutickém průmyslu. „Důležitá je zde aktivní spolupráce se soukromým sektorem a farmaceutickými společnostmi,“ dodal Zdechovský.

Zadruhé by se měl zjednodušit a urychlit regulační proces pro schválení nových léků, což by podle českého europoslance pomohlo snížit náklady a zkrátit čas potřebný k uvedení nových léků na trh. Zdechovský však upozornil na to, že bezpečnost léků a zdraví občanů musí zůstat prioritou.

Jako třetí krok Zdechovský uvedl udržování spolupráce s jinými zeměmi a regiony, a to zejména s ohledem na potenciální výpadky v obdobích krize.

Evropská unie letos v dubnu představila návrh farmaceutického balíčku, který by měl její zranitelnost v oblasti výroby a dostupnosti léčiv posílit. Přestože se objevila kritika, že balíček například kvůli zkrácení nástrojů patentové ochrany léčiv výrobce od evropského trhu naopak odradí, Zdechovský je jiného názoru. „Léčivé přípravky se stanou přístupnějšími, dosažitelnějšími a cenově dostupnějšími,“ dodal jistě.

-fk-