Psychedelika pomáhají řadě veteránů s PTSD či depresí. Foto: Pexels

Kalifornie téměř dekriminalizovala psychedelika, guvernér však dal stopku

V Kalifornii byl téměř schválen zákon, který by s platností od roku 2025 dekriminalizoval držení přírodních psychedelik pro vlastní potřebu. Guvernér Gavin Newsom ovšem včera oznámil, že legislativní úpravu vetoval s tím, že stát nejprve musí stanovit odborná doporučení ohledně léčby. O věci informoval deník The Guardian.

Kalifornie bude muset vynaložit více práce na dekriminalizaci halucinogenů, než guvernér Gavin Newsom daný zákon podepíše. Vetovaná legislativa, která měla vstoupit v platnost v roce 2025, by zrušila trestní postihy pro lidi, kteří vlastní přírodní psychedelika pro osobní potřebu. Zároveň podle ní měla vzniknout skupina, která by látky studovala a vydávala doporučení ohledně terapeutického použití.

Newsom, demokrat, který v roce 2016 prosazoval legalizaci konopí, v sobotním prohlášení uvedl, že je třeba udělat více, než Kalifornie halucinogeny dekriminalizuje. „Kalifornie by měla okamžitě začít pracovat na stanovení regulovaných léčebných doporučení s kompletními informacemi ohledně dávkování, terapeutickými pokyny, pravidly, která mají zabránit zneužívání během léčby, a medicínských potvrzení ohledně výskytu psychóz. Bohužel, tento zákon by dekriminalizoval držení před zavedením těchto pokynů, a já ho nemohu podepsat,“ uvedl Newsom v prohlášení.

Legislativa, která kopírovala podobná opatření v Oregonu a Coloradu, přišla po letech úsilí obhájců drogové reformy a zákonodárců. Scott Wiener, senátor zastupující San Francisco, představil návrh zákona na konci roku 2022 s tím, že je to cesta, jak napravit škody „války proti drogám“ a otevřít nové cesty léčby duševních onemocnění.

„Veteráni a kdokoli, kdo trpí posttraumatickou stresovou poruchou a depresí, by neměli čelit trestním postihům za hledání pomoci. Rostlinná psychedelika nejsou návyková a jsou velkým příslibem v léčbě některých z nejnezvladatelnějších příčin krize duševního zdraví v naší zemi,“ uvedl Wiener v prohlášení poté, co opatření schválili zákonodárci.

Wiener podpořil i předchozí úsilí v zákonodárném sboru v roce 2021, kdy se ovšem návrh zákona nepodařilo prosadit. Loni se pak neúspěšně pokusil prosadit širší zákon, který by dekriminalizoval užívání a držení LSD a MDMA. Letošní návrh byl vytvořen po konzultaci s orgány činnými v trestním řízení a lékařskými odborníky a zaujímá podle Wienera „umírněný přístup“.

Omezení přístupu k pomoci

Skupiny veteránů propagující alternativní léčbu traumatu legislativu chválí. „Každý den, kdy trestní sankce zabrání veteránům v přístupu k lékům z psychedelických rostlin, je dnem, kdy jsou ohroženy jejich životy. Psychedelika mi pomohla vyléčit neviditelné jizvy z mé služby ve válce proti terorismu poté, co u mě standardní medicína léta selhávala. Od té doby jsem zasvětil svůj život výchově veteránů v bezpečném a efektivním užívání psychedelik. Odstranění trestních postihů za užívání těchto látek práci pomůže, nikoli ublíží,“ řekl Jesse Gould, veterán a zakladatel Heroic Hearts Projects, v prohlášení sdíleném Wienerovou kanceláří.

Guvernérovo veto tak je pro mnohé velkým zklamáním. Zákonodárci sice veto mohou přehlasovat dvoutřetinovým hlasem, ale o něco takového se nepokusili desítky let.

„Jde o překážku pro obrovský počet Kaliforňanů – včetně bojových veteránů a záchranářů – kteří bezpečně užívají tyto nenávykové látky a mají z nich prospěch a kteří nyní budou podle kalifornských zákonů nadále klasifikováni jako zločinci. Jsou nesporné důkazy, že kriminalizace přístupu k těmto látkám slouží pouze ke snížení bezpečnosti a omezení přístupu k pomoci,“ uvedl Wiener v sobotním prohlášení s tím, že v budoucnu představí novou legislativu.

Kalifornie by přitom nebyla prvním státem, který by k dekriminalizaci přistoupil. V Oregonu se voliči v roce 2020 rozhodli dekriminalizovat malé množství tvrdých drog a také kontrolované užívání psilocybinu. Stát se tak stal prvním, kdo nabízí kontrolované užívání psychedelických hub. Příznivci doufají, že tato iniciativa přinese revoluci v péči o duševní zdraví.

Nathan Howard, provozní ředitel společnosti InnerTrek, která školí facilitátory při kontrolovaném užívání psilocybinu, řekl, že oregonský experiment skutečně je úspěšný. „Opravdu to funguje. To není důležité jen pro nás v Oregonu a pro všechny lidi, kteří mohou mít život zachraňující zážitky, je to zásadní i proto, že to lidé bedlivě sledují.“

I v Kalifornii už jsou ale města jako Oakland, San Francisco, Santa Cruz a Berkeley, která dekriminalizovala přírodní psychedelika z rostlin a hub. Navzdory vetu guvernéra Newsoma by zároveň mohli mít kalifornští voliči příští rok šanci situaci zvrátit. Do hlasování v listopadu 2024 je totiž snaha umístit dvě iniciativy zaměřené na užívání psychedelických léků. Jedna by legalizovala používání a prodej hub pro lidi ve věku 21 a více let, druhá by se týkala půjčky pěti miliard dolarů na založení státní agentury, která by měla za úkol zkoumat psychedelické terapie.

-mk-