Foto: PxHere

Kvalita i dostupnost paliativní péče se zvýšila, MZ však selhalo při plánování nových hospicových lůžek

Prostředky Evropské unie a státu určené na podporu paliativní péče v ČR vedly v letech 2017 až 2021 ke zlepšení kvality a dostupnosti jak domácí paliativní péče, tak paliativní péče v nemocnicích i hospicech. Podařilo se přitom zvýšit informovanost odborné i laické veřejnosti a zlepšila se vybavenost poskytovatelů. Ministerstvo zdravotnictví však selhalo při plánování investičního programu, jehož hlavním cílem bylo zvýšení kapacity hospicových lůžek. Kvůli nerealistickému plánu nebyl tento záměr dosud splněn a část prostředků připravených k podpoře zůstala nevyužita. Ukázala to kontrola Národního kontrolního úřadu zaměřená na nakládání s dotacemi určenými na podporu paliativní péče v ČR v období let 2017 až 2021. Kromě ministerstva zdravotnictví prověřil NKÚ i 12 vybraných poskytovatelů paliativní péče.

Na projekty, které byly spolufinancovány z prostředků EU prostřednictvím operačního programu Zaměstnanost a byly zaměřeny na mobilní specializovanou paliativní péči a na činnost paliativních týmů v nemocnicích akutní a následné péče, bylo vyčleněno 98,7 milionů Kč. NKÚ prověřil také rozdělování dotací ze státního rozpočtu ve výši 82,6 mil. Kč na investiční a neinvestiční projekty dotačních programů ministerstva zdravotnictví.

NKÚ ovšem upozorňuje, že při plánování investičního programu ministerstvo selhalo. Částkou 67,5 mil. Kč zamýšlelo podpořit vznik 40 nových hospicových lůžek, jenže tento plán byl v roce 2021, tedy již v průběhu programu, snížen na polovinu – cena ale byla ponechána na původní výši. Při přípravě programu totiž ministerstvo neprovedlo řádně analýzu předpokládaných nákladů na vznik jednoho nového hospicového lůžka a významně tyto náklady podhodnotilo. Splnění programu pak úřad posunul z konce roku 2022 až do poloviny června 2024.

Kromě nových 20 hospicových lůžek za 67,5 mil. Kč má být do poloviny příštího roku pořízeno také 40 polohovacích lůžek, 16 zvedáků pro imobilní pacienty a 4 dopravní prostředky. Původní plán počítal ještě s nákupem 40 antidekubitních matrací a 20 infuzních pump, ale od toho MZ na konci roku 2022 upustilo. Celkově má státní rozpočet přispět na uvedený investiční program částkou 80,5 mil. Kč. V NKÚ kontrolovaném období let 2017 až 2021 bylo však čerpáno jen 5,1 milionu Kč, tedy pouhých šest procent z této plánované částky.

Kromě nevyužitých 93 procent prostředků státního rozpočtu určených na investice zůstalo ministerstvem nevyužito rovněž více než 30 procent dotací spolufinancovaných z rozpočtu EU určených na projekty domácí paliativní péče (jde o částku 21 mil. Kč) a přes 10 procent prostředků na projekty nemocniční paliativní péče (nevyužito 5,7 mil. Kč).

Dotace ze státního rozpočtu MZ nekontrolovalo

Kontroloři dále odhalili, že MZ nerozdělovalo dotace vždy transparentně a chybovalo při administraci projektů spolufinancovaných z rozpočtu EU i při poskytování dotací. Chyby ministerstva měly za následek, že část výdajů nebyla z rozpočtu EU proplacena pro nezpůsobilost a bylo nutné hradit více než 200 tisíc Kč ze státního rozpočtu. A to přesto, že i v rámci projektů podpořených z prostředků EU zůstala jejich značná část nevyčerpána.

V letech 2017 až 2021 provedlo MZ u příjemců podpory jen minimální počet kontrol využití dotací poskytnutých ze státního rozpočtu. V kontrolovaném období takto prověřilo pouze tři ze 198 podpořených projektů. Zkontrolovalo tak využití půl milionu z celkem poskytnutých 34,1 mil. Kč. Na druhou stranu u projektů spolufinancovaných z rozpočtu EU provedlo MZ kontrolu u všech příjemců, zjistilo nedostatky a ukládalo nápravná opatření.

Mluvčí MZ Ondřej Jakob ale podle ČTK poukázal na to, že cíl programu, kterým je existence alespoň pěti lůžek hospicové péče na 100.000 obyvatel, byl naplněn. Zároveň už byla přijata některá nápravná opatření. „Na základě výstupů kontroly NKÚ budou přijata další opatření, která povedou především ke zlepšení vnitřního kontrolního systému a poskytování národních dotací,“ dodal Jakob.

Co se pak týče kontrolovaných příjemců dotací, zjistil NKÚ v některých případech méně závažné porušení podmínek, za kterých jim byly dotace poskytnuty. Kontrolované projekty ale plnily stanovené cíle.

Paliativní péče je oblast zdravotních služeb, která se dynamicky rozvíjí a jejíž význam, a to i finanční, narůstá. V ČR paliativní péči potřebuje každoročně více než 70 tisíc pacientů a dá se předpokládat, že toto číslo bude s postupným stárnutím populace narůstat. Například jen náklady zdravotních pojišťoven na domácí paliativní péči vzrostly mezi lety 2018 a 2022 téměř desetinásobně. V roce 2018 pojišťovny uhradily za tento typ péče 22,8 mil. Kč, o čtyři roky později už více než 218 milionů korun. Náklady na lůžka ve speciálních lůžkových zařízeních hospicového typu hrazené z veřejného zdravotního pojištění byly v roce 2017 na úrovni 198,8 mil. Kč, v roce 2022 však již dosáhly výše 362 mil. Kč.

Přesto zůstává provoz hospiců z velké části kryt z darů či sbírek. V ČR přitom stále chybí ucelená koncepce paliativní péče, ve které by MZ jasně definovalo, jak by se měla tato oblast rozvíjet, a to včetně finančního a časového plánu.

-red-