Ilustrační foto: Pixabay

Počet uniklých dat pacientů v USA raketově roste. Jenom letos zasáhly čtvrtinu všech obyvatel

S lékaři a zdravotnickými zařízeními sdílíme mimořádně citlivá, často až intimní, data s vědomím toho, že je to nutné pro naše zdraví. Tato data jsou ovšem velkým lákadlem pro různé hackery. Ve Spojených státech jenom za tento rok rapidně stouply počty takových hackerských útoků a celkově postihly 87 milionů pacientů, což je přibližně čtvrtina americké populace. Na únik dat ze zdravotnických zařízení upozornila společnost Atlas VPN, která se zabývá internetovou bezpečností.

Údaje o prolomených zdravotnických datech sdružuje americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb, přičemž zdravotnická zařízení v zemi mají povinnost mu hlásit všechny úniky dat, které zasáhnou minimálně 500 osob.

Zatímco v loňském roce došlo v USA „pouze“ k 373 únikům zdravotnickým dat, které zasáhly 37 milionů pacientů, letos bylo prozatím již 480 takovým útoků. Unikla při nich data o 87 milionech pacientů, přičemž k více jak polovině z nich došlo v posledních třech měsících. Do konce roku ovšem ještě nějaký čas zbývá, tudíž konečný výčet letos uniklých citlivých dat podle všeho ještě není konečný. Již nyní je ale zřejmé, že nebezpečný trend má jednoznačně akcelerující tendenci.

Dosud největším letošním incidentem s daty bylo narušení bezpečnosti společnosti HCA Healthcare, které postihlo 11 milionů osob. K druhému nejvýznamnějšímu narušení došlo u společnosti Managed Care of North America. Společnost zjistila, že neoprávněná třetí strana získala přístup do některých systémů a odcizila údaje téměř 9 milionů osob. Na třetím místem nelichotivého žebříčku se umístila společnost PharMerica Corporation s 580 tisíci zasaženými pacienty.

„Zdravotní záznamy obsahují mnoho osobních údajů, a jsou proto hlavním cílem. Přesto zdravotnické organizace nepřistupují k moderní kybernetické bezpečnosti tak, aby se vyrovnala sofistikovanosti zločineckých aktivit,“ komentuje situaci Atlas VPN.

Přestože úniky dat ve zdravotnictví mají dopad na pacienty po celé zemi, analýza ukazuje, že ne všechny státy byly postiženy stejně. V čele seznamu je Kalifornie s celkem 43 zdravotnickými organizacemi, které byly v letošním roce postiženy únikem dat. „Kalifornie je pravděpodobně hlavním cílem kvůli obrovskému počtu obyvatel a koncentraci poskytovatelů zdravotní péče,“ nabízí možné vysvětlení Atlas VPN.

Na druhém místě se umístil stát New York, v němž úniky pacientských dat nahlásilo 42 organizací. I tento stát nejspíš hackery láká kvůli vysoké koncentraci osob a tím i jejich dat. Masivní útoky zaznamenaly dále státy Texas, Massachusetts a Pensylvánie. Jediný stát, který letos žádný větší únik dat nezaznamenal, je Vermont. Ten zájmu hackerů patrně unikl ze stejného důvodu, kvůli kterému mu čelily populačně bohatší oblasti. Vermont je šestým nejmenším americkým státem.

-fk-