Pověřená ředitelka IKEM Helena Rögnerová. Foto: Radek Čepelák

Rögnerová v IKEM zadala interní audit IT služeb

Pověřená ředitelka Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Helena Rögnerová zadala interní audit služeb informačních technologií (IT) a přístupů k nim. Nemocnici, kde skončil předchozí ředitel a náměstek a policie je vyšetřuje kvůli nátlaku na podřízené, povede do vypsání výběrového řízení. Na dotaz ČTK uvedla, že se snaží hlavně zklidnit situaci v nemocnici a nastavit férovou komunikaci.

„Je to období očekávání, jak se vyšetřování, o kterých ani pan ministr, ani já nemáme přímé informace, vyvinou,“ řekla Rögnerová, která je na ministerstvu zdravotnictví vrchní ředitelkou sekce pro ekonomiku a zdravotní pojištění. Personální změny v nemocnici začaly poté, co v srpnu Seznam Zprávy informovaly o podnikání tehdejšího ředitele Michala Stiborka v půjčování peněz, podle nich byly i pochybnosti o tom, kde peníze na svůj byznys získal.

Stiborek v polovině srpna rezignoval, v nemocnici poté v září zasahovala policie a na začátku října Stiborka a jeho náměstka Jiřího Malého obvinila. Podle serveru Seznam Zprávy se obvinění týkají vydírání, Stiborek s Malým vyvíjeli nátlak na kardiochirurga Jana Pirka a šéfa kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivana Netuku. Spolu s nim byl obviněný i šéf IT oddělení Petr Raška kvůli neoprávněnému přístupu k počítačovému systému a porušení tajemství listin.

Právě proto se auditoři, kteří jsou přímo zaměstnanci IKEM zaměřili na oblast informačních technologií. „Tito vnitřní auditoři dostali úkol předřadit audit IT systémů a přístupů k nim jako prioritu, na které začínají pracovat,“ řekla Rögnerová.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) podle Rögnerové pojal její vedení IKEM jako „něco jako nucenou správu“. „Jsem tam ředitel, který má situaci hlavně stabilizovat,“ uvedla s tím, že v nemocnici má hlavní pracovní úvazek 0,8 a na ministerstvu zůstává, aby s ním neztratila kontakt. Na starosti má například přípravu úhradové vyhlášky, která rozděluje peníze z veřejného zdravotního pojištění.

„Dal mi k dispozici i kolegy, kdybych potřebovala, auditory, právníky a další spolupracovníky,“ uvedla. Každý týden ministra o vývoji v nemocnici informuje, řekla. „Snažím se nastavit se všemi férovou komunikaci a tu situaci zklidnit, protože si to zaslouží jednak pacienti, jednak zaměstnanci,“ dodala s tím, že je ale všechno na samém začátku.

Stiborek vedl IKEM od roku 2018, znovu post obhájil letos na jaře, kdy ho jako vítěze výběrového řízení doporučila odborná komise. Pod jeho vedením nemocnice začala stavbu dvou nových pavilonů za více než miliardu korun. Stavba podle Rögnerové pokračuje bez problémů. „Tam zatím nevidím žádný problém, který by bylo třeba řešit a držíme termín dokončení hrubé stavby v květnu příštího roku,“ doplnila.

Po rezignaci náměstka Malého na začátku října uvedla, že jeho místo do konce vyšetřování nebude obsazovat. Pověřenou ředitelkou zůstane do ukončení výběrového řízení na nového ředitele IKEM. S tím ale ministr Válek nechce spěchat. „Dokud nebude jasné, kdo je bez viny a kdo je viník, tak nemá cenu vypisovat výběrové řízení, protože vyšetřování probíhá zřejmě do velké hloubky a týká se řady lidí,“ řekl dříve novinářům Válek. Chce mít jistotu, že se přihlásí dostatek kvalitních kandidátů.

-čtk-