Díky akvizici Telavantu Roche získá přístup k přípravku pro léčbu idiopatických střevních zánětů. Foto: Werner Woodruff/ Flickr, Licence CC BY-SA 2.0 DEED

Švýcarská farmaceutická skupina Roche se vydala na nákupy. Za sedm miliard dolarů posílí své lékové portfolio

O léčivé přípravky pro léčbu idiopatických střevních zánětů se nejspíše rozroste portfolio švýcarské farmaceutické skupiny Roche. Ta je získá skrze akvizici, kterou její vedení oznámilo v uplynulém týdnu. Roche za více než sedm miliard dolarů převezme americkou farmaceutickou společnost Telavant Holdings. Nový výkonný ředitel Roche Thomas Schinecker tímto krokem hodlá rozšiřovat spektrum léků, které švýcarský farmaceutický gigant chce dodávat na globální trhy, uvedl k tématu britský list Financial Times.

Na 7,1 miliardy dolarů (v přepočtu asi 166 miliard korun) vyjde švýcarskou farmaceutickou skupinu Roche akvizice americké farmaceutické společnosti Telavant Holdings. Skupina Roche se pod vedením nového výkonného ředitele Thomase Schineckera, který se funkce ujal letos v březnou, snaží rozšiřovat portfolio léků proti závažným onemocněním.

Právě díky akvizici Telavantu Roche získá přístup k přípravku pro léčbu idiopatických střevních zánětů (IBD – Inflammatory Bowel Disease), mezi něž patří také poměrně známá Crohnova choroba. Onemocněními ze skupiny IBD v současnosti trpí na celém světě kolem osmi milionů lidí, což znamená, že jde z tohoto pohledu o relativně vzácné choroby. Podle Thomase Schineckera má kandidát na lék proti IBD „transformační potenciál“ s tím, že je prakticky připraven pro zahájení pozdních fází klinických testů.

Roche získá přístup na americký a japonský trh

Roche nákupem Telavantu bude moci budoucí schválený lék komercializovat na území Spojených států a Japonska. Tyto dvě země představují dohromady trh pro léčbu IBD v objemu kolem 15 miliard dolarů ročně.

Švýcarská farmaceutická skupina Roche kupuje Telavant Holdings od společností Pfizer a Roivant, přičemž 75 procent Telavantu vlastní Roivnat a Pfizeru náleží zbylý čtvrtinový podíl. Právě americký Pfizer si i po dokončení akvizice ponechá práva pro komercialzaci budoucího léku na IBD mimo trhy Spojených států a Japonska.

Společnost Roche se k nějaké větší akvizici připravovala již delší dobu. Její šéf Thomas Schinecker už před měsícem avizoval, že Roche je připravena k větším nákupům, pokud budou dávat finanční smysl. Zjevně se tedy pro Roche naskytla příležitost, kterou se nyní švýcarská farmaceutická skupina rozhodla využít.

Navíc nejde o první transakci podobného typu, kterou Roche v tomto roce připravuje. Již před časem Roche oznámila, že za 2,8 miliardy dolarů (v přepočtu za 65,5 miliardy korun) vstupuje do společného podniku s americkou farmaceutickou společností Alnylam Pharmaceuticals. Obě firmy budou společně vyvíjet inovativní léky pro léčbu vysokého tlaku, uvedl britský list Financial Times.

Roste zájem o investice do imunologie

Deník rovněž s odkazem na šéfku farmaceutické divize skupiny Roche Teresu Grahamovou uvedl, že mezi velkými farmaceutickými společnostmi roste zájem o expanzi v oblasti imunologie, tedy ve vývoji léčivých přípravků pro léčbu autoimunitních onemocnění.

„Přestože dochází v této oblasti k pokrokům, ve skutečnosti nedisponujeme žádnými léky proti těmto chorobám. Ty mají navíc obrovský dopad na lidi, kteří jimi trpí, včetně jejich rodin. Pacienti s autominunitními chorobami navíc výrazně zatěžují zdravotnické systémy,“ řekla Teresa Grahamová listu Financial Times.

Kandidát na lék proti IBD, který Roche nákupem společnosti Telavant získá, je zatím známý pod označením RVT-3101. Během fáze 2b klinického testování se ukázalo, že u pacientů se středně těžkou až těžkou ulcerózní kolitidou (která rovněž spadá do skupiny onemocnění IBD) došlo ke zlepšení klinické remise o 36 procent během 56 týdnů v porovnání se skupinou pacientů, kterým bylo podáváno placebo. Klinické testy také dosud ukázaly, že lék je bezpečný.

Zdeňka Musilová