Ilustračné foto: Freepik

Britským pacientům s ADHD chybí nezbytné léky

Dlouhodobě trvající výpadky celé skupiny léků, které se používají při léčbě poruchy pozornosti (s hyperaktivitou), negativně ovlivňují životy řady pacientů a jejich rodin ve Velké Británii. Výpadky způsobené „globální poptávkou a problémy na straně výrobců“ se týkají hned několika léků, jenž se v zemi používají pro léčbu ADHD u dětí, mladistvých i dospělých. V některých regionech Velké Británie dokonce dočasně pozastavili předepisování těchto přípravků nově diagnostikovaným pacientům. Podle britského ministerstva zdravotnictví by tato nepříznivá situace měla trvat do konce roku.

Craig Lester, stejně jako jeho dvě děti Gary a Caitlin žijící v Chivenoru v anglickém hrabství Devon, sdílejí diagnózu poruchy pozornosti (ADHD – Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Členové této rodiny však mají potřebné léky jen pro příští měsíc. „Lidé nemají vůbec ponětí, jaké to je žít s takovým dítětem. Pokud budu muset jet autem třeba šest nebo sedm hodin, abych získal naše léky, tak to udělám,“ popsal otec zpravodajskému serveru BBC News. Jeho jedenáctiletá dcera Caitlin je podle jeho slov „vystresovaná“ z představy, že léky, které nutně potřebuje k tomu, aby dokázala fungovat, dojdou úplně.

Dvaadvacetiletá Jess Chandlerová, která žije s poruchou pozornosti a poruchou autistického spektra, je další z řady pacientů, kterých se výpadky nezbytných léků osobně dotýkají. O své diagnóze se tato žena, jenž je velmi aktivní na sociálních sítích a věnuje se právě problematice duševního zdraví, dozvěděla letos v květnu. Podle farmakoterapie u ADHD „zachraňuje životy“. U ní samotné nasazení léčby vedlo „k masivní změně“. „Znamenalo to pro mě, že jsem byla konečně schopná rozpoznat své myšlenky, vnímat pouze jednu myšlenku, a ne dvacet současně,“ vysvětlila pro BBC News s tím, že bez léků se potýká se stavem označovaným jako interocepce, kdy není schopna rozpoznat základní potřeby, například, že se má napít nebo najíst.

Podle odhadů pacientské organizace ADHD UK je zhruba 150 000 pacientů s touto neuro-vývojovou poruchou negativně zasaženo výpadky několika léků používaných u terapie ADHD u dětí, dospívajících i dospělých. Konkrétně se jedná o přípravky obsahující metylfenidát, lisdexamfetamin a guanfacin v různých koncentracích. „Výpadky dodávek těchto přípravků jsou způsobeny kombinací problémů na straně výrobců a nárůstem globální poptávky. Ostatní přípravky pro léčbu ADHD zůstávají dostupné, ale může u nich dojít k nárůstu poptávky. Řešení výpadků dodávek nyní očekáváme během října a prosince 2023,“ informuje na svých stránkách britský lékový regulátor.

Intenzivně pracujeme na řešení, tvrdí ministerstvo

Britské ministerstvo zdravotnictví ujišťuje pacienty, že „očekává, že problémy budou vyřešeny do konce roku“. „Chápeme, že nedostatek léků může být znepokojivý, ale chceme ujistit pacienty, že intenzivně spolupracujeme s výrobci na navýšení nabídky. Některé problémy s dodávkami jsou již vyřešeny, ale víme, že jiné přetrvávají,“ uvedlo pro BBC News ministerstvo s tím, že by pacienti měli o svých obavách ohledně situace, kdy nemusí být dostupné léky, které užívají, dostupné, promluvit se svým ošetřujícím lékařem. Ne všechny regiony země jsou zasaženy rovnoměrně, na ostrově Guernsey dočasně pozastavili preskripci těchto přípravků pro nově diagnostikované pacienty. Obdobné doporučení platí i v dalších oblastech s tím, že by jim měli být nabídnuty další farmakologické možnosti.

Jak v polovině října upozornila odborná společnost Royal College of Psychiatrists, zmiňované přípravky a jejich výpadky ve Velké Británii mají příčiny v podobě celosvětového nárustu poptávky po těchto léčivech a současně problémech na straně výrobců. Proto ve spolupráci s lékárníky vytvořili manuál pro situace, kdy pacientem dlouhodobě užívaný lék není k dispozici, a současně mají pacienti možnost online zjistit, kde je případně „jejich“ přípravek dostupný.

Britská NHS také informuje pacienty o tom, jak mají postupovat v situaci, kdy jimi užívané přípravky mají výpadky a aktivně komunikujte s těmi, kteří mohou být negativně zasaženi, včetně toho, že zdravotníci sami aktivně oslovují pacienty. Cílem jejich snahy je, aby někteří pacienti zbytečně nehromadili přípravky, zatímco další by zůstali bez léčby. „Prosíme, nesdílejte své léky s dalšími lidmi. Neobjednávejte si a ani nevyzvedávejte si své léky dříve, než-li je to nutné. Ani neukončujte svou léčbu, aniž byste to konzultovali se svým praktickým lékařem nebo specialistou na ADHD. Současně NHS vyzývá k ohleduplnosti vůči těm, kterých se výpadky těchto léků osobně týkají: „Pokud víte, že je člen rodiny, přítel nebo kolega, který má ADHD, zasažen výpadky léků, prosím, buďte obzvláště podporující, trpěliví a chápající v tomto náročném období.“

ADHD se týká zhruba 1,9 milionu Britů

Pacientská organizace ADHD UK odhaduje, že se ADHD týká zhruba 3 až 4 procent britské populace, tedy asi 1,9 milionu osob. V posledních letech se navíc problematika ADHD dostává do větší pozornosti odborné i laické veřejnosti, což podle profesorky Liz Breenové, která vede projekt Digital Health Enterprise Zone na University of Bradford, a docenta farmakologie Jonathana Silcocka, který působí na stejné univerzitě, vedlo k nárůstu nově diagnostikovaných pacientů. Ne snad, že by ADHD bylo až moderním problémem, ale teprve nyní se pacientům, zejména těm, kteří byli diagnostikováni až v dospělosti, dostává potřebné péče.

To však s sebou přináší i nárust poptávky po lécích. Podle článku, kteří experti publikovali v magazínu The Conversation, je nezbytné si uvědomit, že léčba u pacientů s ADHD znamená zásadní zvýšení kvality jejich života: „Mohou jim pomoci se lépe soustředit, být méně impulzivní, cítit se klidnější, lépe se učit a získávat nové dovednosti. Bez nich může být ohrožena schopnost pacienta podávat výkon na pracovišti nebo se přitíží dětem, které spoléhají na tyto léky při studiu.“ Ne vždy je navíc možné v jejich případě přejít na jiné léky, a tak pacienti podle nich přichází s různými strategiemi, jak situaci zvládnout. Někteří se snaží léky vlivem obav o to, zda budou jejich přípravky dostupné, hromadit, další se rozhodli pro snížení dávek, případně léky užívají „jen“ například během pracovního týdne.

Ludmila Hamplová