Ilustrační foto: Pixabay

Dodržování zákoníku práce by vedlo ke kolapsu nemocnic, varuje Mach

Přijetí samostatného zákona o odměňování zdravotníků by trvalo dlouho. Vláda má ale i tak nástroje, jakými může uspokojit stížnosti lékařů na nedostatečnou výši základních platů. Na sjezdu České lékařské komory to řekl právní expert Jan Mach. Pohovořil také o příčinách, kvůli kterým se v zákoníku práce navýšil maximální počet přesčasových hodin pro lékaře i o rizicích, jaké by s sebou neslo přísné dodržování současného znění zákoníku, zejména s ohledem na zrušení 24hodinových směn.

Přijetí novely zákoníku práce odšpuntovalo natlakovaný šampus nahromaděné nespokojenosti českých lékařů. Ti tak kromě stížností na konkrétní změny v zákoníku požadují i navýšení základních platů. To je samo o sobě běh na dlouhou trať, neboť by to obnášelo tvorbu samostatného zákona o odměňování zdravotníků (což se neustále odsouvá), a to se pojí s dlouhými projednáváními, jak ve své přednášce na sjezdu ČLK řekl Mach. „Doporučoval bych novelizovat nařízení vlády o platech a o minimálních mzdových tarifech tak, že pro lékaře bude závažně stanovena důstojná odměna,“ nabídl možné východisko. Takovou věc prý může vláda přijmout v řádů několika týdnů.

Rozhovořil se také o konkrétních změnách v novele zákoníku práce. Uvedl, že k posunutí horní hranice přesčasových hodin na dvojnásobek oproti předešlému stavu došlo kvůli tomu, aby nemocnice nemusely proplácet nevybranou dovolenou tzv. „dohodářům“, tedy pracovníků na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) či dohodu o provedení práce (DPP). „Šlo o to, že dohody zakotvují mimo jiné právo na dovolenou. Je přitom jasné, že si ji lékaři nevyberou a tak ji budou muset nemocnice proplatit, což je zatíží. Proto se našlo toto řešení, které je levnější. To byl hlavní důvod, proč se do zákona dostalo toto ustanovení,“ vysvětlil Mach.

Druhým kontroverzním bodem v novele bylo rovněž faktické zrušení 24hodinových směn, které se původně do novely zákoníku práce dostalo s odůvodněním, že to požadují normy Evropské komise. Přestože později vyšlo najevo, že tomu tak není, do české novely se začlenilo ustanovení, že po 12 hodinách musí mít lékař alespoň 11 hodin volna. „Kdyby se toto ustanovení zákona, které již je v současné době v účinnosti, mělo dodržovat, tak je to v podmínkách většiny českých nemocnic naprosto nereálné a znamenalo by to jejich kolaps,“ je přesvědčen právník ČLK.

Mach poukázal na to, že jelikož byla novela iniciativou ministerstva práce a sociálních věcí, nedostal se dokument k připomínkovému řízení České lékařské komoře. „Byli si ovšem povinni toho všimnout legislativci ministerstva zdravotnictví a měli namítat, že by to paralyzovalo nemocnice. Ale jako obvykle zaspali,“ rýpl si do právníků zdravotnického rezortu.

Účastníkům sjezdu dále stručně popsal i některé další změny v zákoníku práce. Kromě rozšíření práv pracovníků na DPD a DPČ mezi ně patří také přesnější vymezení pravidel pro práci z domova i na dálku, rozšíření povinných informací nutných k přijetí do zaměstnání či přehození důkazního břemena na žalovanou stranu při sporech o výpověď z důvodu údajné nadbytečnosti.

-fk-