Ilustrační foto: Pixabay

Nemocnice si budou moci brát standardní bankovní úvěry, nadále je ale musí schvalovat ministerstvo financí

V rámci přijetí vládního konsolidačního balíčku došlo také ke změně legislativy, která umožní příspěvkovým organizacím brát si nejen dodavatelské úvěry, ale i úvěry klasické od komerčních bank. Nedošlo přitom ke změně procesu schvalování úvěrů – ty musí i nadále posvětit ministerstvo financí. Není přitom jasné, jakými pravidly se při jejich schvalování řídí. Ministerstvo zdravotnictví legislativní změnu vítá, protože díky ní bude možné vysoutěžit nejen nejlepší cenu stavby, ale také nejlepší cenu úroku jejího financování, což dosavadní úprava komplikovala. Zdravotnický deník oslovil i ostatní resorty, aby zjistil, zda se jich nová úprava dotkne.

Všechny státní příspěvkové organizace si již nyní mohou brát úvěry na investiční programy, pokud jde o úvěr dodavatelský, sdělil Zdravotnickému deníku Petr Habáň z odboru Vnějších vztahů a komunikace ministerstva financí. „Dodavatelé, například stavební firmy, pak musí příspěvkovým organizacím úvěry nesystémově zprostředkovávat. Proto Sněmovna schválila úpravu, díky které se bude nově definovat úvěr nikoli jako ‚dodavatelský‘, ale jen jako ‚úvěr‘. Nedochází ke změně procesu schvalování, ani účelu, na který lze úvěr pro příspěvkové organizace povolit,“ doplnil Habáň s tím, že ministerstvo financí „v tuto chvíli nemá k dispozici finální podobu textu návrhu schváleného Poslaneckou sněmovnou, který se momentálně připravuje k zveřejnění a předání do dalších kroků legislativního procesu“ (odpověď z 16. října – pozn. red.).

Možnost vzít si nově úvěr místo dodavatelského úvěru platí pro všechny příspěvkové organizace státu bez ohledu na to, pod který resort věcně spadají. „Jde o podmínku, která platí obecně pro všechny příspěvkové organizace,“ uvedl Habáň.

Potvrdil také informaci, že příspěvkové organizace státu, pokud si chtějí vzít úvěr (dříve dodavatelský úvěr), musí i po schválení konsolidačního balíčku získat schválení ministerstva financí. „Právním základem je § 62 odst. 3 zákona o rozpočtových pravidlech,“ upřesnil Habáň. Na otázku, zda má pro schvalování úvěrů pro příspěvkové organizace ministerstvo financí nějaká pravidla nebo metodiku, ale resort Zdravotnickému deníku neodpověděl.

Posun do standardního módu

Resort zdravotnictví pokládá legislativní změnu za krok správným směrem, díky němuž bude možné vysoutěžit nejen nejlepší cenu stavby, ale zároveň i nejvýhodnější úrok jejího financování.

„Zatímco doposud mohly například fakultní nemocnice v případě realizace investiční akce dohodnout po schválení ministerstvem financí (a zřizovatelem) s dodavatelem stavby, tedy stavební firmou, splátkový kalendář, navrhovaná právní úprava umožní, aby si nemocnice na financování stavby vzala (také po schválení ministerstvem financí a zřizovatelem) standardní úvěr od finanční instituce. Tím dojde k transparentnímu rozdělení nákladů na samotnou investiční akci, například na stavbu či nákup přístroje, a nákladů na jeho financování v čase,“ sdělil Zdravotnickému deníku tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Ten vítá fakt, že se financování investic dostane do standardního módu. „Dosavadní právní úprava, kdy financování – například stavby – v čase zajišťoval v případě ‚dodavatelského úvěru‘ dodavatel, standardní není. Například není vždy možné oddělit náklady na samotnou stavbu a na její financování. Je obtížné porovnávat jednotlivé nabídky a podobně. V navrhovaném modelu bude možné vysoutěžit nejlepší cenu samotné stavby i nejlepší cenu – tedy úrok – jejího financování,“ popsal změnu Jakob.

Ministerstvo zdravotnictví ale podle vyjádření svého tiskového mluvčího nepředpokládá masivní využívání úvěrového financování v resortu. „Nemocnice nicméně mají celou řadu připravovaných investičních akcí, u nichž financování prostřednictvím úvěru přichází, stejně jako v minulosti ve formě dodavatelského úvěru, v úvahu,“ poznamenal Jakob. A dodal, že i úvěry od komerčních bank zůstávají omezeny na financování výdajových investičních akcí.

Většina resortů s úvěry nepočítá

Zdravotnický deník oslovil i další ministerstva, aby zjistil, zda a případně jak se jich nová úprava dotkne. Zde jsou jejich odpovědi:

Michal Pleskot, tiskový mluvčí ministerstva spravedlnosti

Případné využiti úvěru našimi příspěvkovými organizacemi předpokládáme pouze se souhlasem zřizovatele. V tomto smyslu bude uplatňován jednotný postup u všech našich příspěvkových organizací. V případě využití úvěru preferujeme realizaci investic nebo úsporných opatření. Za vhodné považujeme zejména připravované projekty energeticky úsporných opatření na objektech zotavoven vězeňské služby.

Tereza Fojtová, tisková mluvčí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

Příspěvkové organizace, které zřizuje ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), nebudou moci využívat úvěrů. MŠMT také nemá žádné investiční záměry u přímo řízených organizací, u kterých by úvěrové financování bylo vhodným způsobem zajištění nezbytných finančních prostředků k realizaci investičních záměrů.

Veronika Hešíková, tisková mluvčí ministerstva pro místní rozvoj

Možnosti přijímání úvěrů příspěvkovými organizacemi státu nadále upravuje § 62 odst. 3 zákona 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech. Toto ustanovení návrh zákona, „kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů“, nemění. Státní příspěvkové organizace ministerstva pro místní rozvoj využívají pro zajištění svých výdajových investičních akcí fond reprodukce majetku nebo dotační příležitosti ze strukturálních fondů EU. Výjimka týkající se zdravotnických zařízení se resortu netýká. (O jakou výjimku se jedná z informací poskytnutých ministerstvem financí nevyplývá – pozn. red.)

Lucie Ješátková, tisková mluvčí ministerstva životního prostředí

Podle návrhu konsolidačního balíčku se půjčky podle paragrafu 62 týkají (vedle půjček zaměstnancům z Fondu kulturních a sociálních potřeb) jen možností vzít si úvěr na investiční akce, to je ale podmíněno souhlasem ministerstva financí.

Jakub Augusta, vedoucí oddělení mediální komunikace ministerstva práce a sociálních věcí

S úvěry pro naše příspěvkové organizace nepočítáme. V případě ministerstva práce a sociálních věcí jde o pět center sociálních služeb a Technickou inspekci ČR. Ve spolupráci s nimi činíme kroky k tomu, aby resortní příspěvkové organizace vyšly s penězi přidělenými z rozpočtu, včetně vlastních výnosů, aniž by se to samozřejmě jakkoli negativně dotklo vykonávání jejich činností.

Hana Malá z odboru komunikace ministerstva vnitra

V rámci našich podřízených státních příspěvkových organizací žádné úvěry neplánujeme.

František Jemelka, tiskový mluvčí ministerstva dopravy

Nás jako ministerstva dopravy se daná novinka netýká, tudíž nemáme v plánu ji využít.

-jkn-