Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí. Zdroj: Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí

Nemocnicí roku je AGEL v Třinci-Podlesí. Obhájila i ZP Škoda

Nejlepší nemocnicí roku 2023 hlasující a odborná porota v průzkumu Health Care Institut (HCI) zvolili Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí. Pozici nejlepší pojišťovny obhájila Zaměstnanecká pojišťovna Škoda. Nemocnic akutní péče, mezi kterými se v průzkumu vybírá, je podle zdravotnické části Statistické ročenky Českého statistického úřadu (ČSÚ) 160, zdravotních pojišťoven je sedm.

Podle ředitele HCI Daniela Vavřiny hlasovalo v průzkumu 130.000 lidí, nemocnice hodnotili hospitalizovaní a ambulantní pacienti nebo zaměstnanci. Zároveň odborníci hodnotili finanční situaci nemocnice. Na pátém místě skončila Karvinská hornická nemocnice, na čtvrtém Úrazová nemocnice Brno, na třetím Nemocnice Strakonice a na druhém Vojenská nemocnice Olomouc.

„Dávám si za úkol být ještě efektivnější. Snažím se do sebe jako houba nasávat nápady, posílat je dál a pokud možno je realizovat v nemocnici v Podlesí,“ popsal svůj recept na úspěch ředitel zařízení Radek Neuwirth.

Na konci roku 2022 bylo v ČR 160 nemocnic, v posledních třech letech jich pět přibylo. Pracuje v nich zhruba 23.000 lékařů a 46.000 zdravotních sester. Setrvale klesá počet hospitalizací, od roku 2012 ubylo o 217.000 hospitalizací na 1,8 milionu, o 2500 na 9956 ubylo ošetřovacích dní a o 0,66 dne se zkrátila průměrná délka hospitalizace. Loni byla 5,5 dne.

Zdravotních pojišťoven funguje v českém systému veřejného zdravotního pojištění sedm. Největší Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) má zhruba 5,9 milionu pojištěnců, Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR a Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) mají kolem 1,3 milionu pojištěnců, Oborová zdravotní pojišťovna má 740.000, Vojenská zdravotní pojišťovna 625.000 pojištěnců, pojišťovna RBP 430.000 pojištěnců a ZP Škoda 145.000.

Právě nejmenší zdravotní pojišťovna, které se soustředí hlavně na zaměstnance automobilky Škoda v Mladé Boleslavi či Kvasinách, letos obhájila ocenění Nejlepší zdravotní pojišťovna roku, kromě odborníků ji hodnotili i ředitelé nemocnic. „Zůstáváme pořád regionální pojišťovnou, což nám umožňuje proklientský přístup, ať už z hlediska poskytovatelů nebo pojištěnců,“ řekl zástupce pojišťovny Petr Šmach. Druhé místo získala VZP a třetí ČPZP.

Veřejné zdravotní pojištění jako celek bude příští rok podle předpokladu ministerstva zdravotnictví ve schodku 9,2 miliardy korun. Příjmy čeká 499,5 miliardy korun a výdaje 508,8 miliardy korun. Meziročně by měly být příjmy veřejného zdravotního pojištění vyšší o 31,7 miliardy korun. Větší část schodku půjde podle dřívějšího vyjádření ministerstva zdravotnictví za šesti menšími zdravotními pojišťovnami, některé mohou vyčerpat i své rezervy nad rámec zákonných.

-čtk-