Foto: Flickr/Marco Verch

Novela vyhlášky chce přispět k vyšší proočkovanosti

Na hygienických a epidemiologických ambulantních pracovištích by nově měly mít možnost zabezpečovat péči i zdravotní sestry. Důvodem je, že je zde možné provádět i očkování, jehož výkon je nejlepší zajistit právě zdravotními sestrami. S návrhem přichází novela vyhlášky o požadavcích na minimální personální zabezpečení, která právě prošla připomínkovým řízením. Navrhovaná úprava byla připomínkovými místy přijata bez výhrad, k vyhlášce se ovšem sešlo několik návrhů nad rámec výše uvedené změny. Týkají se přípravy radiofarmak, porodních domů, personálního zajištění záchytek a změny z minimálních na optimální personální standardy.

„Vyhláška č. 99/2012 Sb., o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb neumožňuje personálně zabezpečit ambulantní péči v oboru hygiena a epidemiologie všeobecnou nebo praktickou sestrou. V rámci tohoto oboru zdravotní péče je ovšem možné provádět také výkony očkování, pro jejichž provádění se jeví jako vhodnější zajistit jejich personální zabezpečení právě všeobecnou nebo praktickou sestrou. Stávající požadavek na personální zabezpečení ambulantní péče v tomto oboru odborným pracovníkem nebo asistentem ochrany a podpory veřejného zdraví zároveň pro celkový nedostatek těchto nelékařských zdravotnických pracovníků výrazně omezuje možnost vzniku poskytovatelů ambulantní péče v tomto oboru,“ vysvětluje důvodová zpráva.

„Provedení navrhovaných změn je shledáno jako nezbytné s ohledem na umožnění posílení sítě poskytovatelů ambulantní zdravotní péče v oboru hygiena a epidemiologie. Provedení navrhovaných změn je ve veřejném zájmu, kterým je co nejrychlejší a nejvyšší proočkovanost obyvatelstva a s tím spojená potřeba maximálního navýšení počtu poskytovatelů zdravotních služeb kompetentních toto očkování provádět,“ dodává odůvodnění.

Návrh má vedle toho také odstranit rozpor u způsobilosti k výkonu práce odborného pracovníka v ochraně a podpoře veřejného zdraví bez odborného dohledu.

Na záchytkách schází lékaři

V rámci připomínkového řízení, které bylo právě uzavřeno, se pak sešly čtyři připomínky, žádná z nich ovšem nemíří na výše popsanou změnu.

Odborový svaz znovu zaslal požadavek na zásadní změnu vyhlášky, aby stanovovala nikoli minimální počty personálu, ale počty optimální. „Na tvorbě přepočítání/změny personálních standardů jsou odbory ve zdravotnictví ochotny se zásadním způsobem podílet,“ stojí v připomínce.

Zmocněnkyně vlády pro lidská práva pak navrhuje, aby v případě vedení fyziologických porodů byla vynechána podmínka přítomnosti gynekologa či porodníka do pěti minut.

„Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala k tomu, že podpoří „ženy v jejich volbě poskytovatele péče v těhotenství, při porodu i po něm tím, že zpřístupníme péči porodních asistentek s důrazem na kontinuálnost péče poskytované jednou osobou.“ Jednou z legislativních překážek pro výkon profese porodní asistentky, a potažmo bariérou, která fakticky brání vzniku porodního domu v ČR a ženám v možnosti zvolit si kontinuální péči porodní asistentky, je aktuální znění předmětné části vyhlášky č. 99/2012 Sb. Přítomnost lékaře do 5 minut u porodu v porodním domě se nejeví jako nezbytná, neboť zahraniční studie ukazují, že porodní dům s porodní asistentkou je bezpečný pro dítě a nabízí výhody pro matku i bez přítomnosti lékaře,“ domnívá se vládní zmocněnkyně pro lidská práva.

Česká lékárnická komora zase přichází s návrhem na úpravu v oblasti přípravy radiofarmak. „Radiofarmaka patří mezi zvlášť náročné lékové formy a jejich příprava by měla probíhat na odborném pracovišti pro přípravu radiofarmak v zařízení lékárenské péče. Pokud příprava radiofarmak neprobíhá na takovémto pracovišti, ale na pracovišti nukleární medicíny, musí být zajištěn dohled nad přípravou odborníkem v oblasti radiofarmak a samotná příprava by měla být zajištěna odborníkem v přípravě léčivých přípravků,“ vysvětlují lékárníci s tím, že by zároveň mělo dojít ke sjednocení požadavků na ambulantní a lůžkovou péči v nukleární medicíně.

Se čtvrtým návrhem pak přichází Královéhradecký kraj, který by chtěl změnu v oblasti personálního zajištění záchytek. „Za situace, kdy zdravotnický personál chybí napříč celým odvětvím, je velmi obtížné naplnit personální požadavky na provoz záchytné služby kladené. Obecně panuje nechuť v záchytné stanici pracovat, o to víc v případě, kdy není záchytná stanice součástí jiného zdravotnického zařízení. Sehnat odborný zdravotnický personál se stává nereálným úkolem. Poskytovateli záchytné služby na území Královéhradeckého kraje se daří sehnat lékaře v adekvátním počtu pro zajištění nočních služeb. Problémem však je sehnat lékaře (jakéhokoli) do denní služby. Proto navrhujeme zakotvit oprávnění všeobecné sestry způsobilé k výkonu povolání bez odborného dohledu nebo praktické sestry způsobilé k výkonu povolání bez odborného dohledu rozhodnout o propuštění pacienta po konzultaci s lékařem prostřednictvím telefonu nebo elektronicky,“ navrhuje kraj.

-mk-