Foto: Public domain pictures

Novela zákona o léčivech prošla, lékové automaty ne

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek si dnes může pogratulovat – sněmovna totiž schválila převážnou většinou hlasů jeho vlajkovou loď, totiž novelu zákona o léčivech. Ministr si od ní slibuje rovnoměrné zajištění dodávek léčiv do všech lékáren a silný nástroj při ochraně pacientů před nedostatkem léčiv. K novele, pro níž hlasovalo 156 z 173 přítomných poslanců, byl schválen komplexní pozměňovací návrh z dílny ministerstva zdravotnictví či návrhy Kamala Farhana ohledně cizojazyčných šarží. Zelenou naopak nedostal pozměňovák Jana Kuchaře týkající se automatů na léky.

Sněmovna konečně po prodlevách ve třetím čtení schválila novelu zákona o léčivech. Podpořila ji i opozice, ačkoliv ne bez připomínek. Stínový ministr zdravotnictví za ANO Kamal Farhan Válkovi vyčetl nedostatečnou komunikaci, pomalost, zmatky, úpravu formou komplexního pozměňovacího návrhu připravenou ministerstvem zdravotnictví i některé věci týkající se samotné novely. Karla Maříková (SPD) pak poukázala, že úprava nevyřeší zdaleka všechny problémy kolem výpadků léčiv.

„Nemyslíme si, že tento zákon doveze léky do České republiky. Ale chceme být konstruktivní opozicí, nechceme, aby si nás někdo bral za rukojmí, takže i my i kvůli těm několika věcem, které tam vylepší určitou agendu, jsme se rozhodli tento zákon jako celek podpořit. Ale varujeme před tím a vyzýváme vládu, vyzýváme ministra zdravotnictví, ať situaci s léky, která je dramatická, konečně řeší,“ uvedla před hlasováním o novele jako celku předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Podobný postoj zaujala i SPD.

Poslanci poté hlasovali o devíti pozměňovacích návrzích, z nichž schváleny byly kromě komplexního pozměňováku také návrhy Petra Fifky ohledně legislativě technických úprav a povinnosti dodávat léčivé přípravky do dvou pracovních dnů po obdržení požadavku, dále Kamala Farhana o dovozu cizojazyčných šarží u receptových i volně prodejných léků a Josefa Fleka o zajištění dostupnosti humánních léčivých přípravků v případě vyhlášení stavu ohrožení státu.

Schválen naopak nebyl návrh Kamala Farhana týkající se zařazení léčiv do strategických rezerv státu. „Týká se to vydefinování strategických léků a jejich zajištění na území České republiky. Je to z mého pohledu jeden z nejdůležitějších pozměňovacích návrhů a tím bychom zajistili pro občany kriticky důležité léky, které by byly na území České republiky anebo by byly někde objednány,“ okomentoval svůj návrh Farhan.

Dále neprošly návrhy Jana Kuchaře o zavedení automatizovaných boxů pro léčivé přípravky s výdejem bez lékařského předpisu, Petra Fifky ohledně metodiky, jak uveřejňovat ceny původce, a výjimky ze zákona o významné tržní síle pro lékárny a dodavatele léčiv a Josefa Fleka o povinnosti SÚKLu zveřejňovat jednotkové ceny léčivých přípravků. Podrobněji jsme se pozměňovacím návrhům věnovali zde.

Novela jako celek byla schválena 156 hlasy ze 173 přítomných poslanců, nikdo ovšem nebyl proti.

-mk-