Ředitel oddělení regulace cen a úhrad na ministerstvu zdravotnictví Tomáš Troch. Foto: Radek Čepelák

Pomocník pro budoucí vlády? HSPA identifikuje silné i slabé stránky zdravotnického systému

Jak si české zdravotnictví a jeho jednotlivé oblasti vlastně stojí a jak jsme na tom v porovnání s ostatními zeměmi? Odpovědět na to by mělo HSPA (z anglického Health System Performance Assessment) neboli Hodnocení výkonnosti zdravotnického systému. Ten umožní nejen identifikovat problémová místa systému, ale potenciálně i sledovat jejich vývoj a účinnost reforem. Informace z HSPA by mohly v ideálním případě do budoucna posloužit nastoupivším vládám k vytyčení oblastí, na které by měly upnout svoji pozornost. Na konferenci NIKEZ o tom hovořil ředitel odboru regulace cen a úhrad na ministerstvu zdravotnictví Tomáš Troch.

„HSPA je snaha zachytit fungování zdravotnického systému na malém množství vypovídajících indikátorů, které jsou jasně definované, mají mezinárodní srovnatelnost a vyhodnocují se v čase i regionálně,“ popsal základní rysy systému Troch. Přestože vývoj projektu a jeho implementaci v České republice má v kompetenci ministerstvo zdravotnictví, podílí se na jeho realizaci i Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a finančně ho zajišťují fondy Evropské unie. Projekt samotný vychází z mezinárodní iniciativy a HSPA dnes funguje již v řadě zemí, mimo jiné v Belgii, Estonsku, Litvě či Chorvatsku.

HSPA je v zásadě sadou přibližně stovky nejdůležitějších indikátorů, které hodnotí zdravotnictví z makro pohledu. Kromě samotných dat však obsahuje i hodnocení a interpretaci, tudíž lze zjistit, zdali je indikátor pozitivní nebo negativní, na co zaměřit pozornost zdravotní politiky a možné je i vyhodnotit dopady reforem, tedy zjistit, zdali reforma daný indikátor zlepšila, či nikoliv.

Česká republika se nyní nachází ve fázi, kdy finalizovala rámec pro hodnocení HSPA, tedy metodiku a seznam oblastí, které se mají hodnotit, a nyní je bude implementovat. „První HSPA report plánujeme na leden 2025. V příštím roce proběhne výpočet indikátorů, validace, hodnocení a tvorba samotného reportu,“ avizoval Troch s tím, že se plánuje periodicky vytvářet další reporty a získávat tak přehled o vývoji vybraných indikátorů v čase.

Na projektu se podílí řada stakeholderů. Kromě rady HSPA ho zajišťuje pracovní skupina složená z datových expertů několika úřadů a s nimi realizační tým na ministerstvu řeší, které indikátory do hodnocení zahrnout. Troch uvedl, že ze společných jednání vzešly čtyři oblasti obsahující 12 domén. Mezi ně patří mimo jiné zdravotní stav, zdravotní rizika, dostupnost a kvalita péče, financování elektronizace zdravotnictví či nákladově efektivní poskytování péče.

Domény indikátorů HSPA. Zdroj: Prezentace Tomáše Trocha

Každá z domén potom obsahuje jednu až čtyři subdomény a dohromady jich je 28, přičemž každá má vlastní indikátory, které budou danou oblast parametricky popisovat. „Začali jsme s 1500 indikátory a postupně jsme vydestilovali 122 indikátorů, které budou součástí HSPA reportu. Ne všechny jsou ovšem v České republice dostupné,“ upozornil Troch a jako příklad těch „nedostupných“ uvedl čekací doby na zákroky, které se v současnosti v Česku parametricky neměří. „Z našeho pohledu je ale důležité tam mít zahnuty i tyto indikátory, neboť nám to ukáže, kde máme ve zdravotnictví slepá místa a z jakých míst bychom rádi do budoucna data měli,“ vysvětlil.

Doplnil, že nejvíce indikátorů se nachází v doménách, jako je zdravotní stav či kvalita, nejméně v doméně financování a ve spravedlivém poskytování péče. Každý indikátor pak má přidělenou odpovědnou instituci, která ho bude počítat a interpretovat. „Nebude to ale dělat sama, nýbrž ve spolupráci s kolegiem HSPA autorů a s NIKEZ, což bude vrcholný orgán, který HSPA následně zhodnotí,“ dodal ředitel odboru na ministerstvu.

Co se týče konkrétních výstupů implementace HSPA, vzniknout má interaktivní webová stránka, která bude shromažďovat aktuální indikátory a popisovat je, dále přehledná vizualizace indikátorů umožňující prezentace zveřejněných údajů a hlavně, jednou za čtyři roky má vzniknout souhrnný HSPA report.

„Ten poskytne ucelený obrázek o tom, jak české zdravotnictví funguje, jaké jsou jeho silné a slabé stránky a jak jsme se posunuli za poslední čtyři roky,“ vysvětlil Troch a dodal, že by bylo ideální, kdyby byly publikace těchto reportů provázány s politickým cyklem – jeho pravidelnost ovšem nelze predikovat. „Kdyby taková publikace byla dostupná hned po volbách, tak by to nové vládě umožnilo programové prohlášení navázat na některé indikátory,“ nastínil možné využití HSPA.

-fk-