Foto: ZZS HMP

Pražští záchranáři podpoří pondělní protest samolepkami na uniformách

K pondělnímu protivládnímu protestu se symbolicky připojí i odbory pražské zdravotnické záchranné služby. Část zaměstnanců bude mít na uniformách samolepky vyjadřující podporu protestu. Provoz záchranné služby omezený nebude. ČTK to dnes řekl záchranář Jakub Štětka, který je členem sekce zdravotnických záchranných služeb Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR.

Zdravotničtí záchranáři jako složka integrovaného záchranného systému stávkovat nemohou. „Budeme poskytovat péči v plném rozsahu, jako ji poskytujeme normálně,“ uvedl Štětka. Podporu protestů proto členové záchranářských odborů vyjádří pomocí žlutých nálepek s logem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) nalepených na uniformách.

Kolik lidí se k této formě protestu přidá, Štětka neví. Z necelých 600 zaměstnanců pražské záchranné služby je podle něj v odborech zhruba 250 lidí.

Záchranáři budou přítomní i na demonstraci, kterou na protest proti vládnímu konsolidačnímu balíčku svolaly odbory na pondělí do centra Prahy. „Budeme tam dělat zdravotnickou asistenci pro případ, že by se tam něco přihodilo, a zároveň tím podpoříme protest,“ uvedl Štětka.

V prohlášení, které má ČTK k dispozici, uvádí odbory pražských záchranářů, že se k protivládnímu protestu připojují kvůli závažným problémům zdravotnictví, které dopadají na zaměstnance. „Kvůli nedostatku peněz a nedostatku zaměstnanců jsme dlouhodobě přetěžování, naše pracovní podmínky se stále zhoršují a odměňování neodpovídá náročnosti práce,“ uvádí odboráři v prohlášení.

Podle informací ČTK se k pondělní stávce symbolicky připojí také odboráři v pražských nemocnicích. Svůj souhlas s požadavky stávky vyjádří například vylepením letáčků nebo svým označením samolepkami.

-čtk-