Záchranářský vrtulník. Foto: Wikipedia

Senát schválil nový způsob financování informačního systému krajských leteckých záchranek

Plénum Senátu na včerejší schůzi odsouhlasilo novelu zákona o zdravotnické záchranné službě (ZZS) i změny v účinnosti některých souvisejících ustanovení v zákoně o elektronizaci zdravotnictví. Za schválení obou novel na půdě Senátu osobně orodoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), podle kterého současná legislativní úprava financování informačního systému krajských leteckých záchranných služeb zbytečně komplikuje. Pro přijetí tisku se vyslovila drtivá většina přítomných senátorů.

„Cílem tisku je zakotvení právního mechanismu, který zajistí, aby ministerstvo zdravotnictví mělo jednoznačně uloženou povinnost hradit náklady na zajištění a provoz jednotného informačního systému v letecké záchranné službě pro zdravotnickou záchrannou službu,“ představil hlavní účel novely Válek. Tyto náklady prý současná právní úprava dostatečně nespecifikuje, což proces komplikuje a navíc to podle něj není dlouhodobě udržitelné.

Před hlasováním před senátory vystoupil rovněž Roman Kraus (ODS), předseda výboru pro zdravotnictví, který se totožnému tisku věnoval na své schůzi minulý týden. Podobně jako naznačil již Válek, Kraus připomněl, že dosud situace kolem financování informačního systému přinášela krajských záchranným službám nemalé aplikační problémy, neboť kvůli tomu musely každoročně žádat o přidělení zvláštní dotace. „Návrh tento problém odstraňuje,“ dodal.

Kraus také vysvětlil důvod posunu účinnosti ustanovení v druhém projednávaném zákoně, a to v zákoně o elektronizaci zdravotnictví (jde o povinnosti poskytovatelů zdravotních služeb zaznamenávat činnosti pracovníků přihlášených do informačního systému, využívání kmenových údajů a evidenci identifikátorů jak pracovníků, tak pacientů – pozn. red.). „Zatím se nepodařilo zrealizovat dotační programy Evropské unie, které podpoří a umožní využívat kmenové údaje z informačního systému,“ řekl Kraus. Současně však zmínil, že došlo k opačnému jevu v ustanovení o dodržování standardů elektronického zdravotnictví. Proto se jeho účinnost naopak zkracuje z roku 2026 na rok 2025.

V rozpravě se o slovo přihlásil jediný senátor, Marek Slabý (nestraník). Stručně vysvětlil přínos informačního systému, používaného pro leteckou záchrannou službu. „Všechna operační střediska záchranné služby uvidí všechny vrtulníky, a to i z jiných krajů. Tím se zlepšuje dostupnost vrtulníků pro primární lety a stejně tak to významně zlepšuje možnost nasadit více vrtulníků z více krajů například při mimořádných událostech,“ popsal Slabý.

Pro senátní tisk hlasovalo 70 ze 76 přítomných senátorů. Nikdo nebyl proti.

-fk-