Ilustrační foto: PxHere

Více ukrajinských zubařů. Senátní zdravotnický výbor postoupil návrh na zjednodušení podmínek pro zapojení cizích stomatologů

Jedny z nejčastějších stížností na nedostupnost péče směřují v Česku do oblasti stomatologie. Problém je v tom, že nám scházejí zubaři, kteří by měli smlouvu se zdravotními pojišťovnami a poskytovali tak péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Pomoci by mohla senátní novela zákona o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání, kterou na včerejší schůzi projednal a k dalšímu jednání postoupil senátní výbor pro zdravotnictví. Rovněž na plénum Senátu poslal novelu zákona o zdravotnické záchranné službě.

Zapojit se do poskytování zdravotní péče v Česku není pro stomatology, kteří vystudovali svůj obor mimo země Evropské unie, vůbec jednoduché. Téma je nyní aktuální zejména s ohledem na ukrajinské stomatology z řad uprchlíků, kteří v Česku nemohou najít uplatnění ve svém oboru, přestože by na něj měli odbornost. Zjednodušit jejich vstup do zdravotnického systému by mohla pomoci novela, kterou na půdě senátního výboru představili Ladislav Václavec (ANO) a Jitka Seitlová (KDU-ČSL).

„K potřebě této změny nás vede výrazný nedostatek stomatologů, zejména v oblastech mimo velká města. Zároveň tu je poměrně velké množství zubních lékařů i lékařek, zejména uprchlíků z Ukrajiny, kteří jsou na území České republiky a nemohou podle platné právní úpravy poskytovat zdravotní služby. Cílem je, aby se nejen navýšil stávající počet zubních lékařů, ale aby také odchodem starších zubních lékařů do důchodu nedocházelo k rušení zubních ordinací,“ argumentují předkladatelé návrhu (více jsme psali také zde).

Kladně se k němu postavil předseda výboru Roman Kraus, který uznal, že někdy je systém při vpouštění cizích lékařů do péče v ČR skutečně příliš rigorózní. „Nesmíme ale zničit pravidla pro vstup zdravotníků do systému, jenom je potřeba je zjednodušit,“ doplnil.

Senátorka Věra Procházková (ANO) však upozornila na situaci, která panuje v jejím okrsku, Karlovarském kraji. Čeští lékaři odcházejí do Německa a na jejich místa na soukromých klinikách nastupují cizinci, kteří mnohdy nemají patřičnou atestaci, což prý ani nikdo nekontroluje a nehlídá. „Je pravda, že jsme rádi, že tam alespoň někdo je, ale kvalita u soukromých subjektů je hodně špatná,“ uvedla. Často prý dostává stížnosti od pacientů, kterým vadí, že se s nimi lékař-cizinec ani nedomluví.

O slovo se přihlásil také právník Ivo Krišica, který upozornil na pasáž v návrhu, která sice příchozím zubním lékařům ukládá povinnost vykonat do tří let úspěšně aprobační zkoušku, ale chybí v něm sankce, pokud dotyčný podmínku nesplní. „Vypadá to jako povinnost, ale spíše to má deklaratorní charakter. Co se stane? Podle mě nic,“ pozastavil se nad zněním návrhu.

Přítomný vrchní ředitel pro legislativu a právo na ministerstvu zdravotnictví Radek Policar souhlasil, že by v novele nějaký následek obsažen být měl. V opačném případě by daná podmínka měla být vypuštěna. Senátorka Seitlová slíbila, že se o této věci bude ještě jednat. Výbor následně schválil usnesení, v němž doporučil návrh novely schválit i s pozměňovacími návrhy.

Senátní výbor rovněž odsouhlasil postoupení tisku o novelizaci zákona o zdravotnické záchranné službě a o elektronizaci zdravotnictví. Jedna změna se bude týkat zjednodušení financování informačního systému krajských zdravotních záchranných služeb. „Tato změna pomůže ZZS, neboť dosud musely jednotlivé záchranky žádat o dotace. Nyní se to zjednodušuje a přináší jim to jistotu,“ okomentoval návrh předseda výboru Kraus. Druhá změna se týká posunu účinnosti až na leden 2026.

-fk-