Ilustrační foto: Public Domain Pictures

Zpráva ÚZIS: meziročně ubylo lékařů, nelékařských pracovníků přibývá

V posledních letech vytrvale stoupá počet zdravotníků, mezi lety 2021 a 2022 se to ale poprvé netýkalo lékařů, jejichž počet po letech poprvé mírně klesl. V pokrytí regionu zdravotnickými pracovníky jasně vede Praha, nejhůře je na tom sousední Středočeský kraj. A platy ve zdravotnictví poprvé po mnoha letech meziročně klesly, je to ale i kvůli mimořádným odměnám zdravotníkům za zvládnutí pandemie v roce 2021. Tato data přinesla dnes vydaná publikace Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) nazvaná Zdravotnictví ČR: Personální kapacity a odměňování 2022.

Dokument ÚZIS představil údaje o personálních kapacitách v českém zdravotnictví za rok 2022 a podal přehled o loňských mzdách a platech v resortu.

Z publikace ÚZIS vyplývá, že počet pracovníků ve zdravotnictví v posledních letech každoročně stoupá, od roku 2018, kdy jich bylo necelých 217 tisíc, se jejich počet zvýšil na necelých 226 tisíc v roce 2021 a téměř 227,5 tisíce v roce 2022. Meziročně (2021 – 2022) ovšem poprvé po letech klesl počet lékařů a zubních lékařů, nelékařských pracovníků naopak přibylo, jak ukazuje i následující tabulka:

Zdroj: ÚZIS

Lékařů ovšem meziročně v některých přibylo v akutní péči. Jejich počet naopak klesal v ostatní lůžkové péči a v péči nelůžkové. Počet nelékařského zdravotnického personálu meziročně stoupal ve všech sledovaných segmentech.

„Celkové počty pracovníků vychází jednak ze zpracování vyplněných a předaných výkazů od poskytovatelů v řádném termínu, dále z důvodu neúplné odevzdanosti bylo přistoupeno k modelaci personálních kapacit, tak jako v předchozích letech. Od roku 2018 byly z okruhu zpravodajských jednotek vyřazeny poskytovatelé zdravotních služeb všeobecný praktický lékař, praktický lékař pro děti a dorost (pediatr) a praktický lékař – gynekolog. Údaje o personálních kapacitách za tyto druhy zařízení byly převzaty z Národního registru hrazených zdravotních služeb. V prezentaci o počtu pracovníků nejsou zahrnuty údaje za ústavy sociální péče poskytující zdravotní péči, jelikož u tohoto druhu zařízení není k dispozici delší vývojová řada,“ uvádí ÚZIS ve zprávě k tomu, jak byla data nashromážděna.

Zpráva srovnala i pokrytí pracovníků ve zdravotnictví v jednotlivých regionech. Nejlépe ze srovnání vychází Praha, kde je napříč segmenty na tisíc obyvatel 7,04 lékaře, nejhorší je situace ve Středočeském kraji s 2,77 lékaři na tisíc obyvatel. Meziročně ve všech regionech počet lékařských úvazků mírně klesl:

Zdroj: ÚZIS

Podobná je situace i u všeobecných sester a porodních asistentek, kde ovšem ve všech regionech došlo k meziročnímu nárůstu počtu úvazků:

Zdroj: ÚZIS

Publikace ÚZIS nabízí i srovnání platů a mezd ve zdravotnictví. Ty mezi lety 2021 a 2022 po letech stálého růstu poprvé klesly, publikace ÚZIS však nabízí i vysvětlení. „Vývoj v oblasti odměňování byl ovlivněn poskytnutím mimořádných odměn zdravotnickým pracovníkům v roce 2021 za jejich pracovní zvládnutí epidemie COVID-19. Souhrnně za všechny kategorie pracovníků PZS (poskytování zdravotních služeb) došlo v roce 2022 k poklesu v odměňování o 2 235 Kč, tj. snížení o 4 procenta oproti roku 2021,“ stojí ve zprávě. Vývoj platů a mezd vypadá podle publikace ÚZIS následovně:

Zdroj: ÚZIS

Mzdy a platy klesaly především u poskytovatelů akutní péče a u poskytovatelů ostatní lůžkové péče, stoupaly naopak u poskytovatelů nelůžkové péče mírně vzrostly.

Průměrné platy lékařů napříč segmenty přitom klesly poprvé od roku 2013, jak ukazuje následující graf:

Zdroj: ÚZIS

K dramatičtějšímu meziročnímu poklesu platů a mezd došlo u všeobecných sester a porodních asistentek, jak ukazuje následující graf:

Zdroj: ÚZIS

-jkn-