Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich. Foto: Radek Čepelák

Nešťastná, riziková: Svaz pojišťoven kritizuje dohodu s lékaři

Jako nešťastnou hodnotí Svaz zdravotních pojišťoven (SZP) dohodu, kterou včera uzavřeli protestující lékaři, stát, odbory a Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), aby odvrátili hrozící krizi v nemocnicích. Svaz dohodu ve svém prohlášení označil za nákladovou a rizikovou a varuje, že může vyústit „k dalším a možná závažnějším konfliktům mezi lékaři a zbylou částí společnosti“. Šest zdravotních pojišťoven, které Svaz sdružuje, se přitom – na rozdíl od VZP – na financování bonifikací nemocnic nad rámec úhradové vyhlášky nepodílí.

„Tuto dohodu hodnotíme jako nešťastnou. Dohoda sice pravděpodobně odvrátí riziko omezení zdravotní péče v některých nemocnicích pro nejbližší týdny, ale ve všech ostatních aspektech je pro systém veřejného zdravotního pojištění a hlavně pro občany nákladná a riziková. Již stávající úhradová vyhláška pro rok 2024 navýšila náklady systému nad disponibilní příjmy. Plánovaný deficit se touto dohodou navýší nejméně o další 3 miliardy korun a současně trvale zvýší celkové náklady pro další roky. Takto navýšené náklady prakticky znemožní jakoukoliv cenovou dohodu pro rok 2025 a velmi pravděpodobně povedou k dalším a možná závažnějším konfliktům mezi lékaři a zbylou částí společnosti,“ stojí v prohlášení SZP.

Podle vyjádření představitelů Svazu bylo možné uspokojit požadavky mladých lékařů určenými penězi z platné vyhlášky, s využitím přijatých úprav zákoníku práce a postupnými změnami v organizaci práce. „Řešení nespokojenosti mladých lékařů se, ale mělo primárně hledat v každé jednotlivé nemocnici podle konkrétních vnitřních podmínek a možností. Plošná, politická dohoda bude bohužel nákladná, a přitom podstatu problému se službami mladých lékařů vlastně neřeší. Současně také vytváří rozkol mezi lékaři lůžkových zařízení a soukromými poskytovateli ambulantních zdravotních služeb,“ míní Svaz.

Varování před schodkovým deficitem

SZP kritizuje, že byly k naplnění platových podmínek vyžadovaných lékaři využity peníze ze systému veřejného zdravotního pojištění. „Zdravotní pojišťovny mají zákonem určenou svoji roli v tom, aby nakupovaly zdravotní péči, a to při dostatečné kvalitě a dostupnosti, za cenově co nejvýhodnějších podmínek. Nemohou a nemají přímo určovat navyšování platů zaměstnanců ve zdravotnictví. Ve vypjaté mediální atmosféře bylo zvoleno politické řešení, které ve svých důsledcích bude pro občany rizikové. Využijme krátký čas, který nám vláda takto koupila k tomu, abychom co nejrychleji přistoupili ke skutečně potřebným změnám v českém zdravotnictví. ,“ stojí v prohlášení.

To potvrdil svým včerejším výrokem také prezident SZP Ladislav Friedrich, který upozorňuje na to, že již před touto dohodou bylo hospodaření systému veřejného zdravotního pojištění nastaveno na příští rok schodkově. „Plánovaný deficit se touto dohodou navýší nejméně o další tři miliardy korun a současně trvale zvýší celkové náklady pro další roky. Takto navýšené náklady prakticky znemožní jakoukoliv cenovou dohodu pro rok 2025,“ uvedl Friedrich.

Své prohlášení SZP uzavírá voláním po systémových změnách. „Zdravotní pojišťovny se své odpovědnosti vůči pojištěncům určitě vzdát nechtějí. Jsme ale přesvědčeni, že řešení aktuálních problémů zdravotnictví spočívá v systémových změnách. Toto přesvědčení sdílíme i s vládou, která koncepční změny ve zdravotnictví uvedla ve svém programovém prohlášení. Je ale nutné reálně vrátit pojišťovnám i nemocnicím jejich kompetence a v dialogu se zdravotnickými zařízeními vytvořit stabilnější prostředí bez stávek a nutnosti vládních zásahů,“ končí prohlášení Svazu.

-red-