Prezident Petr Pavel. Zdroj: Sociální síť X prezidenta Petra Pavla

Pavel podepsal novelu o hrazení provozu informačního systému záchranářských vrtulníků

Provoz jednotného informačního systému pro vrtulníky letecké záchranné služby bude ze zákona hradit ministerstvo zdravotnictví. Zaplatí za provoz zhruba 2,5 milionu korun ročně. Změnu přinese novela o zdravotnické záchranné službě, kterou dnes podepsal prezident Petr Pavel. O jeho podpisu informoval Hrad. Předloha také posouvá některé termíny elektronizace zdravotnictví.

Leteckou záchrannou službu provozují soukromé firmy, policie a armáda. Náklady na provoz vrtulníků představují zhruba 428 milionů korun ročně. Všichni provozovatelé záchranářských vrtulníků používají jednotný informační systém od roku 2021. „Tyto náklady však nejsou aktuálně v zákoně specifikovány, což ministerstvu zdravotnictví prakticky znemožňuje je provozovatelům hradit,“ zdůvodnila vláda doplnění zákona.

Ministerstvo zdravotnictví zatím muselo využívat jiná řešení, například dotační program, což podle důvodové zprávy k novele není dlouhodobě udržitelné. Úprava podle ministerstva sleduje usnadnění provozu všech složek zdravotnické záchranné služby.

Do informačního systému jsou připojeny také všechny krajské zdravotnické záchranné služby, které se dosud dělily s provozovateli vrtulníků i o náklady na jeho provoz. Každý rok je stál zhruba 100 tisíc korun. Loni pro ně ministerstvo vypsalo dotační program, ve kterém mohly o úhradu nákladů požádat.

Novela po sněmovních úpravách uspíší o rok na rok 2025 zavedení standardů pro elektronické zdravotnictví. Naopak o dva roky později, v roce 2026, mají být v provozu kmenové registry, jejich pořízení přijde ministerstvo zdravotnictví na stamiliony korun. Vznik registrů se má hradit z Národního plánu obnovy, což podle úřadu má své termíny. Od příštího roku tedy v provozu nebudou a bez posunu termínu by podle ministerstva vznikla poskytovatelům povinnost čerpat data z něčeho, co nebude fungovat.

-čtk-