Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Foto: Superbass / CC-BY-SA-4.0 (via Wikimedia Commons)

Praktici do konce roku neotevřou ordinace. Německý ministr zdravotnictví jejich protest nechápe

Ve středu 27. prosince se prakticky po celém Německu neotevřou ordinace praktických lékařů. Jde o protest, který pobočky lékařských asociací praktiků v jednotlivých spolkových zemích ohlásily ještě před vánočními svátky. Důvodem plánovaného vyjádření nespokojenosti jsou nedostatečné kompenzace rostoucích nákladů praktiků, zejména nákladů na energie, ze strany vlády. Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach ale nemá pro avizovaný krok pochopení. „Jejich požadavky jsou známé a nemusí je tedy znovu takto ventilovat,“ cituje šéfa zdravotnického rezortu odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD) nechápe, proč se praktičtí lékaři napříč celým Německem rozhodli, že mezi vánočními svátky a koncem roku 2023 ponechají zavřené své ordinace. „Požadavky praktiků jsou známy, není třeba je znovu takto ventilovat. Není tedy ani zapotřebí stávkovat, zvláště nyní, když se ordinace plní lidmi s respiračními onemocněními,“ uvedl šéf německého zdravotnického rezortu.

Faktem podle něho nicméně je, že se nejen v oblasti praktických lékařů řadu let neměnilo nastavení systému, který „už mnoho let nefunguje“. Podle Lauterbacha systém trpí přebujelou byrokracií, kvůli čemuž na leden svolal jednání mezi zástupci Spolkového ministra zdravotnictví a zástupci praktických lékařů.

Protest je vyhlášen na středu, čtvrtek a pátek, tedy na poslední tři pracovní dny letošního roku. Podle lékařského sdružení Virchowbund praktici přistoupili k protestů zejména kvůli lékařským asistentům, kteří pracují v ordinacích praktických lékařů.

Poslední tři dny v roce ordinace neotevřeme, hlásí praktici

„Za své obětavé úsilí nezískali navíc nic než jen příplatek za služby během koronavirové pandemie. Bohužel politici raději upřednostňují státní úředníky a administrativní zaměstnance než ty, kteří se přímo starají o občany,“ řekl předseda celoněmeckého vedení sdružení Virchowbund Dirk Heinrich. Ordinace podle něho zůstanou zavřené hlavně proto, aby si lékařští asistenti mohli přes vánoční svátky a poslední dny tohoto roku alespoň odpočinout.

Ještě před začátkem vánočních svátků se k protestům připojila také další sdružení, která v Německu zastupují zájmy praktických lékařů. Například mezioborové lékařské sdružení MEDI zdůraznilo, že rok 2023 nebyl pro praktiky dobrým rokem, a to hlavně kvůli nepříliš úspěšnému vyjednávání o navýšení plateb za ambulantní péči.

Platby za ambulantní péči se měly zvýšit jen o necelá čtyři procenta, což nekompenzuje ani inflaci za celý letošní rok, a proto tento návrh praktici považují za nedostatečný, a tedy i nepřijatelný. „Zdá se, že politici stále nepochopili, jak nejistá situace v ambulantní péči panuje, a to jak z hlediska lékařů, tak z hlediska pacientů. Proto v protestech musíme pokračovat,“ uvedl pro deník Deutsches Ärzteblatt předseda bádensko-württemberské pobočky sdružení MEDI Norbert Smetak.

Smetak politikům vyčítá, že „jsou v současné době zaneprázdněni mnoha jinými problémy, takže již na srdci nemají zdraví lidí v této zemi“. Podle Smetaka není dostačující, aby se pouze reformovala nemocniční síť, „musí se začít ještě o jeden stupeň péče dříve“. Právě tam se podle Smetaka dá řadě závažných onemocnění předejít.

Bouří se také lékárny

Na období mezi vánočními svátky byly v Německu ohlášeny také protesty lékárníků. „Pokud se jednání nepohnou, budeme se bránit a jsme připraveni znovu protestovat,” uvedla prezidentka Německé lékárnické komory (ABDA) Gabriele Regina Overwieningová pro odborný deník Deutsche Apotheker Zeitung.

Zároveň varovala, že v roce 2024 hrozí další zavírání lékáren, jelikož se zvětší počet těch, které nebudou schopny dále ufinancovat svůj provoz. Podle Overwieningové je jasné, že spolková vláda bude muset lékárnám zajistit vyšší příjmy, jinak dojde „k otřesům na trhu”. Nyní se však zdá, že se situace trochu uklidní, jelikož spolkový ministr zdravotnictví již představil detailnější body reformy lékárenského trhu, což Gabriele Regina Overwieningová do určité míry kvitovala.

Nemocnice se své reformy nemusí dočkat, varuje ministryně

Neutěšená situace však trvá v německých nemocnicích. Ty v největších problémech již několikrát žádaly spolkovou vládu o finanční injekce, což kabinet Olafa Scholze do značné míry vyslyšel. Jenže krizi nemocniční sítě to úplně nezažehnalo.

„Spolková vláda neplní své finanční závazky v nemocničním sektoru. Obavy z vlny insolvencí jsou mezi nemocnicemi velké a oprávněné,” cituje deník Deutsches Ärzteblatt braniborskou ministryni zdravotnictví Ursulu Nonnemacherovou (Zelení) z jejího vystoupení v braniborském zemském parlamentu.

Podle Nonnemacherové je reforma nemocnic nanejvýš nutná, neboť se neosvědčil model financování na základě systému DRG. Jenže aby se nemocnice spuštění reformy vůbec dočkaly, je podle Nonnemacherové nutné, aby spolková vláda přijala zákon, na jehož základě bude možné zajistit pokrytí provozních nákladů nemocnic. „Budu dělat vše, co je v mých silách, aby spolková vláda tyto náklady pokryla,” dodala braniborská ministryně zdravotnictví.

Zdeňka Musilová