Foto: Depositphotos

Příspěvek na péči má být určován vládním nařízením

Úprava příspěvku na péči by do budoucna měla být snazší. Nově by jeho výši totiž neměl stanovovat zákon, ale vládní nařízení. Přichází s tím novela zákona o sociálních službách, která právě nyní zamířila do zkráceného vnějšího připomínkového řízení.

„Předmětem navrhované právní úpravy je zakotvení možnosti valorizace příspěvku na péči prostřednictvím nařízení vlády, a to s přihlédnutím k vývoji příslušného indexu spotřebitelských cen (inflace). Podmínkou je, že tento index vzroste alespoň o pět procent od období, kdy došlo naposledy k navýšení příspěvku na péči. Částky příspěvku na péči mohou být na základě nařízení vlády zvýšeny plošně, nebo pro každý jednotlivý stupeň závislosti zvlášť a případně též odlišně podle způsobu zajištění péče,“ stojí v předkládací zprávě.

Navrhovanou změnou přitom nedochází k principiální změně konstrukce příspěvku na péči či podmínek poskytování, pouze se zjednodušuje jeho zvyšování. To se muselo doposud provádět změnou zákona, která je velmi zdlouhavá. MPSV přitom přichází se dvěma variantami navýšení příspěvku. U první z nich zůstávají částky pro první stupeň u dospělých i dětí beze změny, u druhé dochází k navýšení částek i u prvního stupně jak u dospělých, tak dětí. Pokud by byla zvolena první varianta, bude to znamenat dopad na státní rozpočet ve výši cca 7,2 miliardy ročně (měsíční nárůst je o zhruba 600 milionů Kč), druhá varianta by pak stála navíc kolem 8,5 miliardy ročně (nárůst o 708 milionů měsíčně).

Zdroj: MPSV

„Dle dosavadního vývoje vysoké míry inflace v posledním roce a půl a současně s ohledem na delší dobu, kdy se příspěvek na péči naposledy navyšoval, je vhodné zakotvit jasná pravidla, podle kterých by mohlo k navýšení příspěvku na péči docházet. Příspěvek na péči má zachovávat svou reálnou hodnotu,“ zdůvodňuje předkládací zpráva.

Podaří se zvýšit příspěvek v červenci 2024?

Podle návrhu by zároveň ve chvíli, kdy se povede tuto změnu schválit a začne platit, musela vláda vydat nařízení s navýšením příspěvku do jednoho měsíce. MPSV přitom doufá, že novela začne platit už na začátku června, takže by od pololetí příštího roku mohl být příspěvek navýšen.

Doposud byl příspěvek na péči zvýšen několikrát. V roce 2016 byl navýšen o 10 procent, k zásadnímu zvýšení ovšem došlo u stupně závislosti III a IV u lidí, kteří nevyužívají pobytové sociální služby. S diferenciací výše příspěvku podle toho, zda je osoba v pobytových sociálních službách či ne, ovšem nesouhlasila řada poskytovatelů sociálních služeb, a na začátku roku 2022 byla výše příspěvku opět sjednocena. Toto rozlišení by ovšem mohlo být podle návrhu novely podle uvážení vlády opět navráceno.

„Vláda může částky příspěvku na péči zvýšit pro každý jednotlivý stupeň zvlášť a případně i s rozlišením, jakým způsobem je o osobu pečováno, tzn, kdo o osobu pečuje (např. zda osoba blízká či asistent sociální péče či je péče vykonávána prostřednictvím poskytovatele sociálních služeb),“ stojí v důvodové zprávě.

Ta také zdůrazňuje, že pro každý stupeň příspěvku na péči je potřeba jiný počet úkonů, které mohou být v praxi různě finančně náročné, proto by mělo být možné navýšit příspěvek na péči zvlášť pro jednotlivé stupně závislosti. Zároveň zpráva připomíná, že poskytovatelé pobytových sociálních služeb nejsou financováni pouze prostřednictvím příspěvku na péči, ale mají vícezdrojové financování.

-mk-