Výkonný ředitel EUC klinik Jan Šlajs, předseda Komise odborníků pro mamární diagnostiku (KOMD) Jan Daneš a zdravotní ředitelka OZP Jitka Vojtová. Foto: OZP

Umělá inteligence v mamografii sklízí úspěchy nejen u pacientů. Lékařům dodává jistotu

V pražském Mamodiagnostickém centru Waltrovka pokračuje pilotní projekt zapojení umělé inteligence do vyhodnocování mamografických snímků. Podílí se na něm zdravotní skupina EUC a Zdravotní pojišťovna OZP, která svým pojištěnkám vyšetření plně hradí. Zatímco pacientům pomáhá s prevencí a edukací, lékařům dodává klid a jistotu.

Umělá inteligence ve zdravotnictví je dobrým sluhou, ale v některých případech i zlým pánem. O přínosech, ale také rizicích nových technologií hovořil na tiskové konferenci předseda Komise odborníků pro mamární diagnostiku (KOMD) profesor Jan Daneš. „Rizik je celá řada, ať se jedná o klamavá videa či snímky nebo účelově upravenou zdravotnickou dokumentaci. Dokonce existuje program, který vám z pozitivní mamografie udělá mamografii negativní,“ upozorňuje na některé nešvary, které může technologie vytvořit. Jako pomocník lidské ruce ale na druhou stranu představuje obrovskou pomoc, která může šetřit lékaře i veřejné finance.

Vyšetření, které s pomocí umělé inteligence zvyšuje citlivost vyhodnocení a detekční míru pro karcinom prsu, od června do konce září letošního roku využilo už 737 pojištěnek OZP a 1137 klientek jiných zdravotních pojišťoven. U 25 případů mamografie s AI přispěla k tomu, že se lékaři rozhodli již neprovádět doplňkové sonografické vyšetření, tudíž se pacientky vyhnuly zbytečnému výkonu a pojišťovna OZP ušetřila zhruba 11 tisíc korun. „Jsme hrdí na to, že jsme se rozhodli jako první zdravotní pojišťovna podpořit využití umělé inteligence při vyhodnocování mamografických snímků,“ hodnotí úspěšný projekt generální ředitel OZP Radovan Kouřil.

Pozitivní ohlas přináší umělá inteligence také u radiologů, kterým dává větší klid a jistotu, ačkoliv živého lékaře zatím plně nenahradí. „Obvyklý podíl zachycených karcinomů je asi 5–6/1000 na jedno vyšetření, došlo tedy ke zvýšení o přibližně 50 procent. Hodnoty uváděné ve velkých studiích v rámci pilotního projektu výrazně překračujeme, uvádí se zvýšení detekční míry maximálně o 20 procent. V našich podmínkách jde ale zatím o velmi nízké počty vyšetření bez možnosti validního statistického zpracování. Umělá inteligence tedy lékařům pomáhá, ale neznamená to, že je stoprocentní. Veškerá zodpovědnost stále leží na lékaři,“ komentuje dosažené výsledky z odborného hlediska Jan Daneš.

Tisková konference pojišťovny OZP a zdravotnické skupiny EUC. Foto: OZP

Edukace i efektivita

Umělá inteligence prochází řízeným učením na světových univerzitách. Neučí se tedy v běžném provozu, protože by mohla chybovat. Podle Daneše je zapotřebí, aby si odborníci technologii pořádně osahali.

Po zhodnocení mamografie dvěma lékaři a AI je proveden záznam o výsledku včetně informace o využití umělé inteligence. Tento záznam pak dostane každá klientka do ruky. Podle zdravotní ředitelky OZP Jitky Vojtové takový systém šetří náklady veřejného zdravotního pojištění na některá dodatečná vyšetření, přičemž celý projekt současně podporuje zájem žen o mamografický screening, což je důležité z hlediska prevence a edukace pacientek.

Výkonný ředitel EUC klinik Jan Šlajs hodnotí kladně především propojenou komunikační síť mezi všemi mamodiagnostickými centry spadající do sítě klinik EUC. „Fungujeme v jednom systému, takže lékaři v Českých Budějovicích pomáhají popisovat snímky lékařům v Pardubicích a podobně. Díky tomu dochází ke kratším objednacím lhůtám,“ uvádí jeden z benefitů vyšetření.

Dosavadní náklady OZP za pilotní projekt se vyšplhaly na 109 000 korun, což pojišťovna hodnotí kladně. „Uvítáme zapojení dalších radiodiagnostických pracovišť do projektu a jsme rozhodnuti podporovat ho i v roce 2024,“ uzavírá tiskový mluvčí pojišťovny OZP František Tlapák.

-ns- TZ