Ilustrační foto: Freepik

Většina nemocnic věří brzkému návratu k běžnému provozu

Většina tuzemských nemocnic očekává, že po pátečním uzavření dohody mezi nespokojenými lékaři, odbory, Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a ministerstvem zdravotnictví, vrátí do běžného provozu, poté co začnou zdravotníci znovu sloužit přesčasy. V některých nemocnicích ale ještě bude vedení jednat o konkrétních podmínkách s odbory.

Zástupci zdravotníků podepsali s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) a VZP dohodu, která má ukončit odmítání přesčasové práce ze strany tisíců nemocničních lékařů. Z peněz, které dostanou nemocnice příští rok z veřejného zdravotního pojištění, půjde 9,8 miliardy korun na růst odměňování jejich zaměstnanců. Premiér Petr Fiala (ODS) očekává, že dohodu naplní i odbory a Česká lékařská komora. Viceprezident komory a lídr protestu Jan Přáda po podpisu lékaře vyzval, aby výpovědi z přesčasové práce stáhli.

Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů (LOK-SLČ) ve čtvrtek uvedl, že je to individuální rozhodnutí každého. „Zejména v situaci, kdy jsou informace, že ředitelé některých nemocnic hodlají po ukončení protestu opět zavádět nelegální formy zajištění provozu, je možné, že některá pracoviště v protestu vytrvají,“ uvedl. Jeho předseda Martin Engel ve čtvrtek České televizi řekl, že odbory fakultních nemocnic v Brně a Hradci Králové s dohodou nesouhlasí. V případě Fakultní nemocnice (FN Brno to ale ministr Válek na dnešní tiskové konferenci dementoval.

Provoz v nemocnicích je omezený podle toho, jak velký podíl lékařů tam odmítl od prosince sloužit přesčasovou práci. Většinou se odkládala plánovaná vyšetření a operace, snížila i se i kapacita operačních sálů nebo lůžek. Podle údajů České lékařské komory (ČLK), které ale některé nemocnice zpochybnily, to bylo například v Praze ve FN Motol 55 procent lékařů nastupujících do služeb, ve Fakultní Thomayerově nemocnici 63 procent, ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady 64 procent a ve FN Bulovka 75 procent.

Stahování výpovědí hlavně od pondělí

Lékaři z Bulovky podle mluvčí Evy Libigerové zatím výpovědi z přesčasů nestahují. Mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková uvedla, že to očekávají až od pondělí. Příliš brzo je i podle mluvčího Fakultní Thomayerovy nemocnice Petra Sulka. „Nicméně například naše interní klinika již začala opět fungovat v běžném provozu a další pracoviště se postupně připravují na přechod do standardního režimu,“ uvedl.

Městská nemocnice Ostrava aktuálně registruje 20 stažených výpovědí z přesčasové práce. Původně přesčasy odmítlo 136 z 252 lékařů. „Po podpisu dohody mezi ministerstvem zdravotnictví a mladými lékaři předpokládáme, že v příštím týdnu dojde ke stažení zbývajících výpovědí a návratu k běžnému provozu,“ uvedla náměstkyně pro řízení lidských zdrojů a správu Kateřina Kyselá. Od začátku prosince má nemocnice omezenou plánovanou péči a v provozu nejsou specializované ambulance všech oborů, jež disponují lůžkovým fondem, operačními sály a jednotkami intenzivní péče. „Dokud nebudou staženy výpovědi z přesčasové práce u většiny lékařů, plnohodnotný provoz nemocnice nejsme schopni zahájit,“ dodala Kyselá.

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně předpokládá, že lékaři stáhnou výpovědi v příštím týdnu a nemocnice se vrátí do obvyklého prosincového režimu. V nemocnici podalo výpovědi z přesčasů z 300 lékařů 50, zejména z traumatologického oddělení a ARO. Výpovědi zatím nestáhli lékaři ve Vsetínské nemocnici, kde výpovědi z přesčasů podalo 24 lékařů z devíti desítek.

Někteří lékaři pracující u společnosti Krajská zdravotní, která v Ústeckém kraji sdružuje sedm nemocnic, už stáhli své výpovědi z přesčasů. Další pracují přesčas i přes výpověď. Uvedl to generální ředitel společnosti Petr Malý. Většina lékařů, kteří zapojení ke stávce avizovali, podle něj přesčasy neplní. Postihlo to nemocnice v Mostě, Chomutově a Litoměřicích.

Jihočeské nemocnice sdružuje holding, jehož jediným akcionářem je rada kraje. Podle hejtmana Martina Kuby (ODS) byla situace v nemocnicích celý týden klidná a pacienti ani návštěvníci žádnou změnu nezaregistrovali. „Nyní se vše vrací ke standardnímu režimu, to znamená, že do harmonogramu operací se vrátí i zákroky, které bylo možné odkládat,“ řekl Kuba.

Situace v Hradci blízko vyřešení

V nemocnicích Pardubického kraje se zatím omezení zdravotní péče nemění. Podle mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřiny Semrádové se provoz plánuje několik týdnů dopředu. „Prosinec jako takový bývá z pohledu plánované péče silný ve své první polovině. Za normálních okolností bychom tak hovořili o jejím utlumení v příštím týdnu, protože ve druhé polovině měsíce je s ohledem na vánoční svátky zajištěna primárně péče neodkladná,“ uvedla Semrádová. Nemocnice se tak v tuto chvíli soustřeďuje na nastavení provozu od příštího roku. V té době by měla začít platit další legislativní opatření. V některých oborech, zejména v malých nemocnicích, mohou kvůli personálním kapacitám prosincová omezení přetrvávat.

Pro jihlavskou nemocnici podpis dohody znamená návrat k běžnému fungování, zdravotníci budou znovu sloužit přesčasy, řekla její mluvčí Monika Zachrlová. Někteří z lékařů už podle ní své výpovědi prosincové přesčasové práce odvolali. „Režim v prosinci ale ještě nebude takový jaký byl před tím – přeorganizováním služeb kvůli zrušeným přesčasům –, to nastane až od ledna,“ doplnila mluvčí. Přesčasovou práci vypovědělo v nemocnici 150 lékařů, tedy asi polovina. Zrušené byly některé plánované operace a omezeně funguje část odborných ambulancí.

Uzavření dohody uvítalo vedení příbramské nemocnice. Čekají ho ještě jednání s odborovým svazem nemocnice a zástupci Sekce Mladých lékařů České lékařské komory, poté by měla být situace jasnější. Výpovědi z přesčasové práce dalo v nemocnici 64 lékařů ze 165, kteří se podílejí na službě. Podle dostupných informací je zatím zřejmě nikdo nestáhl a služby zůstávají rozepsané tak, jak jsou.

Méně optimisticky působil vývoj ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, v pátek odpoledne tam ale došlo k průlomu. Místní organizace LOK-SČL ve FN Hradec Králové je připravena dohodu respektovat a zbývá dojednat podmínky provozu v návaznosti na přesčasovou práci, vyplynulo z aktuálního vyjádření představitelů nemocnice. Vedení nemocnice uzavřenou dohodu na celostátní úrovní přivítalo. Návrat k normálu do konce roku ale kvůli organizaci práce, jež je plánována na několik týdnů dopředu, neočekává. „Pokračování jednání je naplánováno na pondělní dopoledne,“ uvedl mluvčí nemocnice Jan Špelda.

ČTK