Foto: Public Domain Pictures

Výpovědi z přesčasů lékaři většinou nestáhli

Lékaři zatím většinou nestáhli výpovědi z přesčasové práce, které podali od prosince. Čtvrteční dohodu jejich zástupců s premiérem Petrem Fialou (ODS) sice vítají, ale čekají na její písemné potvrzení. Provoz některých nemocnic je od dnešního dne omezený, nemělo by to ale být výrazně. Omezení se týkají zejména dlouhodobě plánovaných zákroků. Akutní péče by měla být zajištěna. Návrat k běžnému provozu potrvá několik dní i poté, co lékaři případně své výpovědi stáhnou. Nemocnice většinou počítají s návratem k normálu koncem příštího týdne, zjistila ČTK.

Fiala nespokojeným lékařům nabídl pro příští rok 9,8 miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění na nárůst odměňování. „Stále zůstáváme v omezeném režimu u neakutní a dlouhodobě plánované péče v naší nemocnici, a to minimálně do doby, než dojde k písemnému dojednání uvedené dohody v příštím týdnu,“ řekl ČTK mluvčí pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice Petr Sulka.

Podobné je to v dalších nemocnicích v hlavním městě. Všeobecná fakultní nemocnice omezila provoz asi o 20 procent. „Na další vývoj budeme reagovat operativně podle instrukcí zřizovatele,“ uvedla mluvčí Marie Heřmánková. Motolská nemocnice plánovala provoz operačních sálů na 90 procent a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady pacientům žádnou plánovanou péči nepřesouvala.

Po případném podpisu by se chod nemocnic mohl začít k normálu vracet koncem příštího týdne. Počítají s tím například na jihu Moravy. „Včera (ve čtvrtek) večer jsem oslovil primáře, ať nachystají služby podle starého systému a zastavíme rušení plánovaných zákroků,“ sdělil ředitel Vojenské nemocnice Brno. Omezený režim začal sice platit i na I. interní kardioangiologické klinice Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, mají tam ale připravenou i běžnou variantu. U některých odložených zákroků lze pacientům zavolat i dva tři dny dopředu, zda by se mohli dostavit. Podobné je to v řadě jiných nemocnic s lékaři, kteří potřebují vědět několik dní dopředu, kdy budou sloužit.

Někteří doktoři v moravskoslezských nemocnicích sice už začali stahovat výpovědi z přesčasové práce, i tam ale návrat k běžnému provozu několik dní potrvá. Ve Fakultní nemocnici Ostrava vzalo zpět odmítnutí přesčasů 12 z 233 lékařů, v Městské nemocnici Ostrava tři ze 136, také v Havířově to bylo několik jednotlivců. „Nemocnice je jako dlouhý a těžký nákladní vlak. Umí zpomalit a zrychlit, ale když ji jednou zastavíte, tak rozjet to je strašně těžké. Určitě to v žádné nemocnici není tak, že premiér se dohodl a jedeme jako včera,“ řekl ředitel havířovské nemocnice Norbert Schellong.

Ve zlínské nemocnici se počet plánovaných operací snížil o deset procent, omezený je také provoz anesteziologických a traumatologických ambulancí, pacienti na ambulantním urgentním příjmu musí počítat s delšími čekacími dobami. V Uherském Hradišti není dnes odpoledne zajištěna pohotovost pro dospělé. Například v Kroměříži měly být omezené dětské odborné ambulance, ale nestalo se tak, protože ve čtvrtek své výpovědi stáhla desítka lékařů z dětského oddělení.

V některých regionech pacienti omezení téměř nepocítili. Třeba v krajem vlastněné Klatovské a Rokycanské nemocnici sice podaly výpovědi desítky lékařů, žádné z těchto zařízení ale neplánovalo uzavření oddělení nebo výrazné omezení plánovaných operací. Také v Karlovarském kraji upravily nemocnice provoz tak, aby se pacientů protest lékařů zatím nijak nedotknul. Ve středočeských nemocnicích bylo odloženo několik neaktuních operací. Fakultní nemocnice Hradec Králové sice také částečně omezila plánovanou neakutní péči, některá pracoviště ale fungují bez omezení, například kardiochirurgie.

Čtvrteční dohoda premiéra s lékaři doplnila dřívější shodu s nespokojenými zdravotníky v otázce vzdělávání a pracovních podmínek. Vedle platových požadavků protest cílil také na nedávno přijaté ustanovení o další dobrovolné přesčasové práci. Podle novely zákoníku práce, kterou ve čtvrtek schválila Sněmovna, ustanovení přestane platit a zdravotníci v nemocnicích budou moci mít čtyřiadvacetihodinové služby. Úprava nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Zdravotníků v lůžkové akutní péči bylo loni podle evidence Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) 116.257. Průměrný plat lékařů ve státních nemocnicích byl loni 102.121 korun, za pět let rostl o 36,6 procenta. Průměrná mzda lékařů v nestátní zařízeních vzrostla o 43 procent na 98.641 Kč.

-čtk-