Zasedací místnost Rady EU v Bruselu. Foto: Evropská unie, 2021

Zdravotnictví za belgického předsednictví? Hlavně ho udržet v popředí zájmu

Půlroční předsednictví Španělska v Radě Evropské unie se chýlí ke konci a od 1. ledna ho vystřídá Belgie. Ta vrcholný orgán Unie povede až do 30. června, tedy i přes období voleb a ustavení nového europarlamentu, které proběhnou na začátku téhož měsíce. Na co se belgické předsednictví zaměří v oblasti zdravotnictví? O tom na půdě Centra pro evropskou politiku (EPC, European Policy Centre) hovořil Bjorn Gens, zdravotní atašé stálého zastoupení Belgie při EU. Zprávu o tom přinesl zpravodajský web Euractiv, který dění v Bruselu blízce sleduje.

„Největší výzvou je nyní udržet zdravotnictví v popředí zájmu,“ uvedl Gens jednu z priorit belgického předsednictví. Dílčích témat však před nimi stojí hned několik. Jedním takovým jsou pokračující jednání o Evropském prostoru pro zdravotní data (EHDS, European Health Data Space). Euractiv píše, že Belgičané doufají v úspěšnou dohodu všech stran trialogu během několika příštích měsíců a v dostatečném předstihu před volbami, má-li být naplněna ambice zahájit EHDS v roce 2025. Podle Gense bude nejnáročnější nalézt shodu na doložce o výjimce pro sekundární použití zdravotních údajů a lokalizaci údajů.

Neméně důležitým tématem zůstává i nadále revize evropské farmaceutické legislativy, od níž si Evropská komise prostřednictvím úpravy systému incentiv a ochrany práv duševního vlastnictví slibuje lepší dostupnost léčiv napříč sedmadvacítkou. „Chceme dosáhnout skutečného kompromisu mezi členskými státy ohledně těchto dvou velmi důležitých politických priorit (dostupnost a incentivy, pozn. red.) v rámci farmaceutického balíčku,“ řekl Gens. Dodal, že věří, že to bude možné.

Evropská komise již tento měsíc zveřejnila první seznam kriticky důležitých léků. Jde o součást série opatření, která mají pomoci členským státům vyhnout se nedostatku klíčových léků.

Diskuze o zdravotnických kapacitách

Belgičané se chtějí rovněž zaměřit na problematiku nedostatku zdravotnických pracovníků v EU. Členské země se podle nedávno zveřejněné zprávy Komise o stavu zdraví v Unii potýkají s nedostatkem pracovních sil ve zdravotnictví. Tento trend se má v čase ještě zesilovat s tím, jak bude stárnout populace a růst poptávka po zdravotní péči. Přestože řešení zdravotnických kapacit spadá do kompetence národních států, Euractiv uvádí, že belgické předsednictví chce otevřít prostor pro diskusi o tom, jak lze podpořit opatření na evropské úrovni.

„Ambicí belgického předsednictví bude usilovat o vypracování strategie pro pracovníky ve zdravotnictví a přizvat k tomu Evropskou komisi,“ sdělil Gens. To by mělo obnášet otevření diskuze o směrnici o uznávání odborných kvalifikací a souvisejících legislativních dokumentech, které se podobně zabývají otázkami jako jsou dovednosti a odborná příprava. „Pokud by se jim to podařilo, byla by to jedna z jasných priorit v oblasti zdravotnictví, na které by měl nový politický mandát a sbor komisařů pracovat,“ doplňuje Euractiv.

Boj proti rakovině i ATB rezistenci

Belgické předsednictví má ve svém plánu mimo jiné také memorandum o nepřenosných nemocech, které bude zahrnovat hodnocení evropského plánu pro boj proti rakovině od roku 2021, jakož i dvě doporučení Rady – jedno o nádorových onemocněních, kterým lze předcházet očkováním, a druhé o prostředí bez cigaret. Pokračovat také budou práce na zajištění pevného rámce pro mimořádné zdravotní situace.

Cílem belgického předsednictví je zjistit, zda jsou k dispozici správné nástroje a postupy, dostatek finančních prostředků, spolehlivé strategické reakce a vhodné zpravodajské rámce pro shromažďování správných dat. Kromě toho se chce zabývat tím, jak lze navýšit kapacitu EU pro provádění rozsáhlých klinických studií.

V neposlední řadě zůstane na pořadu jednání stále kritičtější otázka antimikrobiální rezistence (AMR), která navazuje na předchozí práci švédského a španělského předsednictví. „Nemůžeme jen čekat, zda budou splněny všechny cíle pro rok 2030, nebo ne. Již nyní je na čase provést inventuru plnění řízení v oblasti AMR na evropské úrovni. Chceme tuto diskusi skutečně znovu otevřít, protože jsme tímto vývojem nadále velmi znepokojeni,“ zdůraznil dále Gens. Optimalizace užívání antibiotik a podpora vývoje nových je rovněž součástí projednávaného farmaceutického balíčku.

-fk-