Foto: Radek Čepelák

Doležal: Nepodceňme problém s dostupností zásadních onkologických léků

V dostupnosti onkologické léčby máme být na co pyšní, ale také máme co dělat, abychom dnešní čísla do budoucna udrželi a aby se tato čísla propsala i do dat týkajících se mortality a dalších klinických ukazatelů. Na Evropské onkologické konferenci Zdravotnického deníku to řekl ředitel Institutu pro zdravotní ekonomiku a technology assessment (iHETA) Tomáš Doležal. Upozornil i na problém tuzemské onkologie – malé množství pacientek s rakovinou prsu léčených účinnými inhibitory CDK4/6, což je oblast, v níž v mezinárodním srovnání zaostáváme. Že tento problém s pojišťovnami řeší, ujistil v následné diskusi ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda.

Na začátku své přednášky Doležal připomněl, že když přemýšlíme o dostupnosti onkologické léčby pro pacienty, musíme si uvědomit, že roli hraje víc faktorů – to, zda pacienti dostanou léčbu včas, zda není žádné zpoždění mezi registrací a úhradou, roli hraje například také dostupnost v objemu.

„Česká republika udělala v posledních pěti letech obrovský skok v dostupnosti léčby na národní úrovni. Když se podíváte na mnoho indexů na úrovni dostupnosti inovativních léků, včetně onkologických, patříme dnes mezi první desítku evropských zemí z hlediska toho, kolik procent léků vůči registrovaným se dostává pacientům do úhrady,“ uvedl Doležal.

Panelová diskuze na téma koordinace péče o pacientky s rakovinou prsu – mezinárodní srovnání a dostupnost léčby. Zleva ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, ředitelka onkologického centra Semmelweis University Magdolna Dank, přednostka Ústavu radiační onkologie 1. LF UK a FN Na Bulovce Petra Tesařová a ředitel Institutu pro zdravotní ekonomiku a technology assessment Tomáš Doležal. Dálkově se zapojili také prezident Austrian Breast and Colorectal Cancer Study Group při Vídeňské univerzitě Michael Gnant, klinický ředitel a předseda interdisciplinárního oddělení pro rakovinu prsu a vedoucí programu výzkumu rakoviny prsu Kliniken Essen – Mitte Sherko Kümmel a prezident Chorvatské onkologické společnosti a přednosta onkologické kliniky univerzitní nemocnice v Záhřebu Stjepko Pleština.

Na tento výsledek podle něj můžeme být pyšní, nechali jsme totiž daleko za sebou země regionu a jsme dokonce poměrně výrazně nad průměrem zemí Evropské unie. „A teď je otázka, zda to budeme schopni ufinancovat,“ poznamenal ředitel iHETA.

Nejlepší z Visegrádské čtyřky

V oblasti včasné dostupnosti léčby si Česko už tak dobře nestojí, ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi se nachází v jejich horší polovině. To ale Tomáš Doležal jako zásadní nedostatek nevidí. „Mohli bychom být možná rychlejší, ale snažíme se léky hodnotit dobře a dívat se na to, jaký bude jejich dopad do rozpočtu, jaká je jejich hodnota a přínos pro pacienta či to, zda je cena léku smysluplná,“ vysvětlil Doležal.

Zleva předseda České onkologické společnosti Igor Kiss, ředitel ÚZIS Ladislav Dušek a ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda.

Zmínil také nedávnou studii, jejímž je spoluautorem a v níž si skupina autorů ze zemí Visegrádská čtyřky (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) vzala pod svůj drobnohled 121 indikací a 51 léků, která registrovala Evropská léková agentura (EMA) v letech 2011 až 2020. Sledovala přitom, jak jsou tyto léky v jednotlivých zemích dostupné. „Závěr byl jednoznačný – Česká republika má největší dostupnost a Slovensko je na tom naopak nejhůř. A z hlediska času jsme na tom s ostatními zeměmi regionu srovnatelně,“ popsal Doležal pozitivní výsledky naší země.

Doležal upozornil i na to, že do dat střední doby přežití se dostupnost zatím nepropisuje. „Je třeba si říct, že studie, které sledují vliv dostupnosti inovativních léků na střední dobu přežití v onkologii, ukazují, že má vliv z maximálně 30 procent. Podstatnou roli totiž hrají i další faktory – screening, včasný záchyt a rychlá cesta pacienta systémem,“ upozornil Doležal. I proto jsme podle něj v některých onkologických diagnózách stále mírně pod evropským průměrem střední doby přežití. Evropské i regionální studie ale podle Doležala opakovaně ukazují jeden jasný trend: Země, které jsou ochotny do onkologie více investovat, jsou za to odměňovány lepšími výsledky léčby.

Auditorium Evropské onkologické konference.

Statistika, ve které jsme na chvostu Evropy

Tomáš Doležal se věnoval i interpretaci dat týkajících se léčby zhoubného karcinomu prsu. Kvitoval, že u této diagnózy za posledních deset let násobně vzrostly terapeutické možnosti. „Řada léků dnes dlouhodobě zlepšuje prognózu pacientek, které jsou chronicky léčené a často už vyléčené,“ uvedl Doležal.

Upozornil ale i na jeden konkrétní problém, jenž se týká dostupnosti léčby inhibitory CDK4/6, které účinně prodlužují kvalitní život pacientkám s metastatickým karcinomem prsu. „Dívali jsme se v datech – včetně dat zdravotních pojišťoven – na jednu skupinu léků, kterou jsou inhibitory CDK4/6, u níž víme, podíváme-li se na dnešní indikace, které se brzy budou rozšiřovat, že by dnes podmínky úhrady podle epidemiologický odhadů splňovalo až tisíc pacientek ročně. A když se podíváme na budoucí indikace těchto léků v časnějších stádiích nemoci, mohlo by je splňovat dalších tisíc pacientek ročně,“ upozornil Doležal s tím, že takový nárůst bude představovat obrovský nápor na kapacitu onkologické sítě a Komplexních onkologických center.

Diskuze v kuloárech, zleva předseda Sdružení praktických lékařů Per Šonka a ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Podle dat zdravotních pojišťoven je v současné době v České republice se zhoubným nádorem prsu léčeno 86 tisíc pacientek, léčba inhibitory CDK4/6 je ročně zahajována asi u čtyř stovek pacientek ročně. Toto číslo sice každoročně stoupá, ale ve srovnání s Evropou je velmi nízké. „Nemáme data léčených pacientek, ale máme data spotřeby léků. A když se podíváte na data v rámci Evropy, vycházíme z nich jako úplně poslední. Máme tu tedy nějaký problém, pojďme se o něm bavit, mluvit o tom, jaké může mít dopady a jak se s ním vypořádat,“ upozornil Doležal s tím, že musíme počet pacientek léčených inhibitory CDK4/6 zdvojnásobit, nebo dokonce ztrojnásobit, abychom se dotáhli na průměr Evropské unie. „Jistě na to neexistuje jednoduché řešení, vyžaduje to velkou diskusi – ekonomickou, organizační i medicínskou,“ dodal.

Svoboda: Dejme pojišťovnám čas, problém vyřešíme

Na Doležalova slova o dostupnosti léčby inhibitory CDK4/6 reagoval ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda, který si nemyslí, že máme v této oblasti důvod k nervozitě. „Česká republika je nad průměrem Evropské unie v plné úhradě inovativních léků z veřejného zdravotního pojištění, dokonce jsme se v tomto srovnání v posledním roce posunuli z 11. na 5. místo,“ uvedl Svoboda. Podle něj je ovšem určitě na místě se o této oblasti bavit. „Všechno je to jen o jednom drobném problému, který spočívá v tom, že lék (ze skupiny CDK 4/6 inhibitorů je zatím u nás schválen jen Palbociklib – pozn. red.) není na seznamu léků, které jsou uvolněné pro preskripci v Regionálních onkologických centrech,“ uvedl Svoboda.

Foto: Radek Čepelák

„Dejme pojišťovně klid na to, aby vyhodnotila delegování preskripce do regionů, nabídněme jí pilotní program v rámci regionálních center, kde budou mít zájem preskribovat, a otevřeně se bavme o tom, že ten lék má bezpečný nebo manažerovatelný profil toxicity a že může být v Regionálních onkologických centrech podáván. Společně určitě docílíme toho, že se tam preskripce otevře,“ řekl Svoboda.

„Nepodléhal bych srovnávání toho, zda momentálně máme více či méně pacientů s jinými zeměmi, protože globální indikátory ukazují, že jsme na tom dobře, potřebujeme se jen pustit s pojišťovnami do řádné diskuse a preskripci léku povolit,“ řekl také Svoboda a v následné diskusi dodal, že by pojišťovnám dal půl roku (Evropská onkologická konference se konala 11. prosince 2023 – pozn. red.) na analýzu a vyhodnocování a poté znovu otevřel diskusi.

Účastníci druhého bloku Evropské onkologické konference (zleva): primářka Onkologického oddělení Nemocnice Jablonec nad Nisou Marta Kučerová, přednosta komplexního onkologického centra Krajské nemocnice Liberec Jiří Bartoš, výkonná ředitelka AKESO holding Martina Kulštejnová, ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda, předseda České onkologické společnosti Igor Kiss, předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka, přednostka Onkologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) a vedoucí Komplexního onkologického centra FNKV Renata Soumarová, předsedkyně onkologické sekce České asociace Darja Hrabánková Navrátilová a předsedkyně Hlasu onkologických pacientů Petra Adámková.

Na jeho slova reagoval Doležal. „Pojďme se o tom otevřeně bavit nad daty. Souhlasím s tím, že je naše dnešní situace dobrá, ale musíme se dívat hodně dopředu. A vypadá to, že pacientů, kteří budou potřebovat tuto léčbu, poroste v řádu jednotek tisíců. Pravděpodobně ale adekvátně tomu neporostou kapacity center nebo onkologů v nich,“ řekl Doležal. Za jedinou cestu, jak situaci řešit, považuje zapojení všech onkologů s příslušnou specializací, i těch mimo centra. „Takové řešení funguje ve většině evropských zemích. Samozřejmě je zároveň potřeba udržet napojenost na centra a na multidisciplinární týmy,“ uzavřel Doležal.

Jakub Němec

Foto: Radek Čepelák

Zdravotnický deník děkuje za laskavou podporu akce společnostem Novartis, Eli Lilly, MSD, AKESO holding, EUC a Tiscali Media. Generálním partnerem konference byla Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na Evropské onkologické konferenci.
Evropskou onkologickou konferenci uspořádal Zdravotnický deník 11. prosince v Praze.
Ředitelka pro vnější vztahy MSD a předsedkyně onkologické platformy Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Eva Karásková vedoucí samostatného oddělení léčiv a zdravotnických prostředků ČPZP Pavel Mlynář v kuloární diskusi na Evropské onkologické konferenci.
Evropskou onkologickou konferenci Zdravotnického deníku zahájil jeho vydavatel Ivo Hartmann.