Ilustrační foto: Freepik

Mezi lékárníky koluje petice požadující návrat chráněného distribučního kanálu

Mezi majiteli lékáren koluje petice, jejíž signatáři od zákonodárců požadují návrat tzv. chráněného distribučního kanálu do zákona o léčivech. Vyjmut z něj byl během poslední novelizace a od nového roku tak již tento nástroj, který má lékárníkům garantovat přísun léků od dodavatelů, v legislativě chybí. Podle předsedy představenstva Grémia majitelů lékáren Marka Hampela, který petiční výbor zastupuje, dokument dosud podepsalo téměř 500 majitelů lékáren a desítky odborných zástupců.

Až do letošního ledna zákon o léčivech stanovoval, že pokud se distributor zaváže dodávat lékárnám léčiva v rámci veřejné služby, je výrobce, respektive držitel rozhodnutí o registraci, povinen mu tato léčiva v příslušném množství dodávat. Jedná se o tzv. chráněný distribuční kanál a měl sloužit jako nástroj pro řešení nedostatků léků v některých lékárnách. Nebyl však dodržován z důvodu údajně špatné formulace a během novelizačního procesu v závěru loňského roku byl ze zákona vyškrtnut úplně.

Přesto ho někteří lékárníci chtějí do zákona znovu vtělit. Poté, co novela zákona o léčivech prošla loni na podzim hladce Poslaneckou sněmovnou, vznikla z iniciativy Marka Hampela petice, která by měla institut chráněného distribučního kanálu resuscitovat. „Požadujeme, aby se chráněný distribuční kanál při nejbližší novelizaci vrátil do zákona o léčivech,“ sdělil Zdravotnického deníku Hampel coby zástupce petičního výboru. Argumentuje, že institut úspěšně funguje i v řadě dalších evropských zemích – o stavu chráněného distribučního kanálu v evropských legislativách jsme psali zde. Věří, že ho lze vrátit do zákona již v takové podobě, aby byl vymahatelný.

Petice k 10. lednu letošního roku čítala 486 podpisů majitelů lékáren, přičemž je nutné poznamenat, že někteří vlastní provozoven více. „Dohromady to může být k tisícovce lékáren,“ dodal Hampel. Pod peticí je podepsaných ještě dalších 92 odborných zástupců.

Hampel hodlá petici předložit předsedkyni sněmovního výboru pro zdravotnictví Zdence Němečkové Crkvenjašové, a to na nejbližší schůzi výboru, na níž se bude novelizace zákona o léčivech probírat. Do té doby bude nadále sbírat podpisy.

Hampel je přesvědčen, že tržní systém v distribuci léčiv v Česku selhává. Chráněný distribuční kanál tak je podle něj zásadní pro dostupnost léčiv pro pacienty v České republice, a to tím, že zajišťuje (nebo by spíše měl zajišťovat) dodávání léků do všech lékáren, i do těch nejmenších. „Podstatné je, aby pacient dostal léky v lékárně, kterou si vybere,“ zdůrazňuje předseda představenstva Grémia majitelů lékáren.

-fk-