Irenu Storovu (vlevo) vystřídala ve funkci ředitelky SÚKL Kateřina Podrazilová (uprsotřed). Kdo bude další? Koláž: Radek Čepelák, Freepik

Ministerstvo zdravotnictví vypsalo výběrové řízení na nového ředitele SÚKL. Nastoupit by mohl na jaře

Ministerstvo zdravotnictví vypsalo výběrové řízení na ředitele či ředitelku Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). V prosinci odvolaná Kateřina Podrazilová skončila po necelých třech měsících, jelikož prý nesplnila ministrovy představy o vedení úřadu. Její nástupce by měl nastoupit na přelomu března a dubna 2024, vyplývá z dokumentu.

Ředitel SÚKL podle něj „zabezpečuje koordinaci lékové politiky státu, zacházení s léčivy včetně předepisování, oblasti zdravotnických prostředků, lékárenství a problematiky reklamy na léčivé přípravky“. Uchazeči se mají hlásit do konce února, ministerstvo zdravotnictví požaduje magisterské vysokoškolské vzdělání, zkušenosti s vedením podobné instituce nebo způsobilost pro přístup k utajovaným informacím stupně Důvěrné. Funkční období ředitele SÚKL trvá pět let.

Podrazilová nastoupila do funkce 21. září jako vítězka opakovaného výběrového řízení, v prvním resort nikoho nevybralo. Od roku 2018 vedla SÚKL Irena Storová, které končilo pětileté funkční období, výběrového řízení loni na jaře se také účastnila.

Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) Podrazilovou odvolal den před koncem zkušební doby, podle něj neplnila představy vedení resortu. „Měla za úkol zajistit efektivní fungování ústavu, jeho personální stabilizaci a zaměřit se také na maximální aktivitu v otázce kvality, bezpečnosti a dostupnosti léčiv. To však nebylo z její strany naplněno,“ uvedl loni v prosinci v tiskové zprávě ministr.

Podrazilová s kritikou nesouhlasila a po svém odvolání sdělila, že postupovala podle strategie, se kterou zvítězila ve výběrovém řízení, což bylo především otevření komunikace a zlepšení hospodaření ústavu. Po nástupu uvedla, že prioritou bude dostupnost léků, která byla u některých v posledním roce problematická, a komunikace s odbornou a pacientskou veřejností.

Válek vůči její práci nevznesl podle ní za celou dobu žádnou připomínku. Naopak jí zadaný audit podle ní odhalil nedostatky za funkční období předchozí ředitelky Storové. „Výsledky ukázaly nedostatky v kontrolovaných oblastech, což pro fungování úřadu, který je jednou z klíčových institucí českého zdravotnictví, vyžadovalo neodkladná nápravná opatření. Po oznámení o obdržení výsledků tohoto auditu jsem byla do dvou dnů odvolána,“ sdělila. Řízením SÚKL ministr v prosinci pověřil Jakuba Velíka, který v lékovém ústavu pracuje jako vedoucí oddělení koordinace odborných činností.

Předchozí ředitelku Storovou Válek v uplynulých měsících opakovaně kritizoval v souvislosti s nedostatkem některých léčiv a problematikou reexportů léků do zahraničí. První tendr na nového šéfa SÚKL vypsalo ministerstvo letos v březnu. Komise doporučila dva uchazeče, ministr žádného z nich tehdy nevybral, podle informací Zdravotnického deníku se obou účastnily Storová i Podrazilová.

Lékový ústav má na starosti mimo jiné povolování nových léků, stanovování jejich ceny a úhrady z veřejného zdravotního pojištění nebo povolování jejich klinických studií. Řeší také kontroly fungování lékáren, evidování podezření na nežádoucí účinky léků a vakcín nebo provoz systému elektronických receptů.

-čtk-