Ilustrační foto: Rawpixel

Odboráři: Sociálním službám chybí zaměstnanci, platy ale stagnují

Zástupci odborů žádají navýšení platů a mezd zaměstnanců v sociálních službách. Ty se podle odborářů stávají neschopnými konkurence, ubývají v nich zaměstnanci a noví nepřicházejí, přestože jsou stále více třeba. Odbory upozornily také na znepokojující fakt, že v segmentu sociálních služeb nebyly již druhý rok navýšeny platové tabulky a většině pracovníků nebyla loni ani navýšena mzda nebo plat v základním tarifu. O situaci ve středu zástupci odborů jednali s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou.

Podle zástupců odborů neexistuje žádná výrazná motivace zaměstnanců zůstávat pracovat v sociálních službách. V nich přitom podle posledních statistik chybí oproti roku 2020 o dva tisíce zaměstnanců více. Tuzemská populace ale stárne a sociálních služby jsou rok od roku více potřeba.

„Na konci roku 2023 udělal odborový svaz průzkum, jehož se zúčastnilo 104 respondentů, členů odborového svazu, kteří pracují v různých druzích sociálních služeb. Z průzkumu vyplynulo, že v 84,6 procentech nebyla v roce 2023 vůbec navýšena mzda nebo plat v základním tarifu. Většinou nebylo zvýšeno ani osobní ohodnocení,“ uvádí k tomu Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče. U respondentů, kteří dostali přidáno, činila průměrná částka zvýšení navíc jen 700 korun.

Svaz upozorňuje například i na to, že fond kulturních a sociálních potřeb se od nového roku v rámci úsporného balíčku snížil z dvou na jedno procento. „To omezí i to málo, co mohly sociální služby svým zaměstnancům nabídnout,“ míní odboráři.

Jednání budou pokračovat, odboráři chtějí zesílit tlak

Tyto argumenty odboráři ve středu předestřeli zástupcům ministerstva práce a sociálních věcí – ministru Marianu Jurečkovi a vrchní ředitelce Zdislavě Odstrčilové. Odborový svaz na jednání zastupovaly předsedkyně Dagmar Žitníková, místopředsedkyně Jana Hnyková a vedoucí právního a sociálního oddělení Ivana Břeňková. Hlavním bodem jednání byl právě požadavek odborů na navýšení platových tarifů na pracovníky v sociálních službách a sociální pracovníky.

Ministr Jurečka připomněl, že do sociálních služeb jde dost finančních prostředků vzhledem k navýšení plateb ve vyhlášce, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách a která vstoupila v platnost od Nového roku. Ministerstvo také plánuje navýšit příspěvek na péči letošního července a mírně navýšeny i na letošní rok byly i dotace do sociálních služeb. Obě strany čekají další jednání.

„Jednání bylo velice podnětné a věříme, že se situace v odměňování v sociálních službách posune, ráda bych napsala o velký kus, dál. Možná se vyřeší i výklad katalogu prací a zaměstnanci v přímé péči budou zařazeni do platových tříd podle vykonávané práce dle její složitosti, odpovědnosti a namáhavosti,“ popsala místopředsedkyně svazu Jana Hnyková.

Ta také prozradila, že odbory chtějí tlak na vládu ještě zesilovat. „Odborový svaz vyvolá jednání s představiteli Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR a pokusí se je přesvědčit o společném postupu a tlaku na jednotlivé koaliční předsedy a vládu,“ uvedla Hnyková.

-jkn-