Ilustrační foto: Freepik

Ústecký kraj vypsal stipendia a dotace na zvýšení dostupnosti zdravotní péče

Ústecký kraj vypsal dotační programy, jejichž pomocí chce zvýšit dostupnost primární péče v regionu. Kromě nových stipendií pro sestry a stipendií pro studenty medicíny, podpoří i příchod nových lékařů či posílení kapacit už zavedených poskytovatelů zdravotních služeb. Uvedla to mluvčí kraje Magdalena Fraňková. Kraj může zdravotníkům rozdělit až 65 milionů korun.

Hejtmanství chce zabránit tomu, aby lidé zůstali bez zubařů a lékařů. Řada z nich je v Ústeckém kraji v důchodovém věku. Dlouhodobě je problém s chybějícím zubařem například ve Varnsdorfu na Děčínsku, kde nabízejí ordinaci i byt. „Stále jsme nikoho nesehnali,“ řekl ČTK starosta Jan Šimek (Náš Varnsdorf). Dodal, že v patnáctitisícovém městě je zubař v důchodovém věku, který už nepřijímá nové pacienty. Kromě Varnsdorfu se s obdobným problémem potýkají i další města, někde chybějí také praktici a pediatři. V regionu je podle zdravotnické studie nejméně praktiků na počet obyvatel a nejvíce pediatrů ve věku nad 65 let.

Stipendii chce kraj podpořit zdravotní sestry částkou až do výše 250 000 korun, mediky až půl milionem korun. Noví poskytovatelé zdravotních služeb mohou získat částku až do výše 1,3 milionu korun, pokud začnou působit na území obce v kraji do 20 000 obyvatel. V obcích nad 20 000 obyvatel si mohou poskytovatelé přijít až na jeden milion korun. Jde o osobní bonus a příspěvek na materiální vybavení ordinace.

Na podporu zvýšení či posílení kapacity nynějších poskytovatelů zdravotních služeb chce kraj lékařům a zubařům přispívat až 300 000 korun ročně. Žádosti o dotace a stipendia se budou přijímat od 3. února.

ČTK