Foto: Radek Čepelák

Vachta: Elektronizace i telemedicína nutně potřebují legislativní změny

Schválení potřebných legislativních změn, které pomohou elektronizaci resortu a telemedicíně, je tím nejzásadnějším, co českému zdravotnictví přeje do nového roku Václav Vachta, CEO společnosti Infini One, která si klade za cíl digitalizovat zákaznické cesty ve zdravotnictví pro pacienty i zdravotníky. V rozhovoru pro Zdravotnický deník Vachta také podrobil kritice výsledek protestu lékařů, který vzali do svých rukou odboráři a který podle Vachty situaci jen zhorší.

Co nejlepšího se podle vás v roce 2023 stalo v tuzemském zdravotnictví?

Jako nejlepší hodnotím, že Nejvyšší kontrolní úřad konečně vystavil ministerstvu zdravotnictví vysvědčení za elektronizaci zdravotnictví. To vysvědčení je nelichotivé, ale má šanci vytvořit potřebný tlak na změny na ministerstvu a Ústavu zdravotnických informací a statistiky, které za elektronizaci nesou odpovědnost.

A co byste naopak v uplynulém roce označil ve zdravotnictví za nejhorší?

Za nejhorší výsledek považuji aktivity České lékařské komory a odborových svazů, které si opět vymohly nesystémové nalití prostředků do zdravotnictví, konkrétně do platů ve výši 9,5 miliardy. A za úplně nejhorší pak považuji prohru vlády České republiky, která byla ochotna na něco takového přistoupit. Je to absolutní prohra ve vyjednávání s odboráři, neboť tato dohoda absolutně míjí důvod stávky lékařů, jejímž hlavním cílem bylo upozornit na nedostatečné kapacity zdravotního personálu.

V čem podle vás spočívá hlavní nebezpečí navyšování platů zdravotníků?

Každý, kdo má základy ekonomického vzdělání, přece ví, že pokud zvýšíme zdravotnickému personálu plat nad určitou úroveň, jeho ochota pracovat se začne snižovat ve prospěch volného času. Jedná se o indiferenci mezi spotřebou a volným časem. Tento jev v českém zdravotnictví nastává již mnoho let.

Jaké změny, které lze uskutečnit příští rok, by podle vás českému zdravotnictví prospěly?

Očekávám, že bude konečně schválena novela zákona o zdravotních službách, která upravuje telemedicínu. A zároveň, že bude schválena novela zákona o elektronizaci zdravotnictví a že ministerstvo zdravotnictví konečně vydá potřebné standardy pro elektronizaci zdravotnictví.

Jaké jsou vaše profesní plány v novém roce?

Chceme kolem našeho informačního systém naplno spustit ekosystém digitalizace a elektronizace, který umožní péči dlouhodobě zefektivňovat a aktivně zapojit pacienty do péče o jejich zdraví.

-jkn-