Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Vláda ČR

Za antivirotika stát loni zaplatil přes miliardu. Očkování šetří peníze, uvedl Válek

Za antivirové léky na covid-19 loni Česko zaplatilo více než miliardu korun. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Vyzval k očkování, které předchází vážnému průběhu nemoci, a je levnější. Epidemická situace v ČR je podle odborníků na očekávaných hodnotách, žádná plošná protiepidemická opatření se podle hlavní hygieničky ČR Pavly Svrčinové nechystají. V následujících týdnech se však očekává nárůst nemocných i hospitalizovaných, neboť varianta koronaviru, která se v současné době šíří, je podle ministra zatím nejnakažlivější.

„Jsme jedna z mála zemí v Evropě, která má dostatek nových antivirotik,“ uvedl Válek s tím, že jsou ale tyto léky velmi drahé – léčba jednoho pacienta má stát přes 20 tisíc korun. Za loňský rok stát za antivirotika zaplatil přes miliardu korun.

Vysokou cenu antivirotik dal do kontrastu s vakcínami, jejichž cena je zlomková. „Očkování šetří peníze, abychom pak měli peníze na léčbu třeba pacientů se vzácným onemocněním,“ řekl na tiskové konferenci ministr a vyzval veřejnost k podstoupení očkování proti covidu. „V následujících týdnech očekáváme nárůst jak počtu nemocných, tak hospitalizovaných. Prosím, běžte se očkovat. Zejména osobám s vyšším rizikem závažnějšího průběhu, seniorům nebo pacientům s chronickým onemocněním to více než doporučuji,” dodal ministr.

Od prvních dodávek vakcín do ČR bylo podle dat ministerstva podáno 18,9 milionu dávek a očkováno je 65 procent populace. Podle ministra bude ale vakcinace potřeba každoročně podobně jako proti chřipce. Třetí posilující dávku má podle dat jen asi 240 tisíc lidí, čtvrtou 17 tisíc.

Pozitivní test na covid mělo od začátku letošního roku přes 5600 lidí. Podle Válka se v současné době šíří dosud nejnakažlivější subvarianta viru, kde je vysoké riziko nákazy. Podle zprávy Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je nejčastěji detekovaná varianta JN.1, tvoří 16 procent vzorků. „Varianta JN.1 je odvozena od BA.2.86 Pirola a nyní se šíří globálně,“ uvedl. Od začátku listopadu bylo podrobně vyšetřeno 161 vzorků.

Státnímu zdravotnímu ústavu (SZÚ) podle ředitelky Barbory Mackové každý týden lékaři hlásí počty všech respiračních infekcí včetně chřipky nebo covidu-19. Vánoce ale každoročně data výrazně ovlivní, během svátků lékaři nemocných nahlásí méně a po nich zase počty výrazně vzrostou. „Stále se pohybujeme pod hranicí epidemického prahu a v očekávaných hodnotách,“ dodala Macková. Předpokládá, že v dalších týdnech počty nemocných porostou.

V minulém týdnu lékaři evidovali 1228 případů na 100 tisíc obyvatel, údaje hlásí jen některé ordinace a čísla se pak zobecňují na okresy, kraje a celou ČR. Hlášení by nově měla být podle Svrčinové plošná. Nový systém, který by při zadání diagnózy data automaticky hlásil i orgánům ochrany veřejného zdraví, by měl podle ní fungovat od 1. září letošního roku.

-čtk- -red-