Ilustračné foto: Freepik

Zapojení ukrajinských zubařů před aprobací? Vláda se k návrhu postavila neutrálně

S neutrálním stanoviskem vlády poputuje do dolní parlamentní komory návrh Senátu, který má umožnit zubním lékařům ze třetích zemí, zejména z Ukrajiny, aby mohli nově pracovat v ČR pod dohledem jiného stomatologa. Stanoviska jednotlivých oslovených ministerstev k návrhu se podle ministra pro legislativu Michala Šalomouna (Piráti) lišila od podporujících po negativní. Debata ministrů o návrhu podle něj nijak obsáhlá nebyla, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) očekává větší diskusi až ve Sněmovně, uvedl Šalomoun na tiskové konferenci po jednání vlády. Proti záměru tvůrců návrhu se již dříve postavil prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, který hodlá novelu v případě přijetí napadnout u soudů.

Novela podle předkladatelů nesnižuje nároky zákona na odbornou způsobilost zubních lékařů (více o návrhu zde). Podle platné úpravy nyní musejí lékaři ze zemí mimo EU získat uznání svého diplomu, složit zkoušku z českého jazyka a odbornou aprobační zkoušku. Nově by podle novely mohli stomatologové po ověření svého zubařského vzdělání pracovat pod dohledem zubařů nejméně s pětiletou praxí, kteří mají smlouvu alespoň se třemi zdravotními pojišťovnami, případně na pracovištích, která mají akreditaci pro vzdělávání. Tato pracoviště už nyní mohou zaměstnat zahraniční lékaře na šest měsíců kvůli získávání odborné praxe.

„Cílem návrhu je zrychlit a zpružnit zapojování zubních lékařů žijících v České republice, kteří byli vzděláváni mimo Evropskou unii do poskytování zdravotních služeb,“ řekl Šalomoun. Mohl by se rozšířit počet subjektů, na základě jejichž pozvání lze zahraničnímu zubaři povolit praxi. Kromě vysokých škol a výzkumných institucí by je nově mohly pozvat i lékařská nebo stomatologická komora nebo zdravotnické zařízení akreditované pro vzdělávání a zároveň krajský úřad.

Podle předkladatelů je cílem zajištění dostupnosti zubařské péče. „Vláda není úplně přesvědčena o tom, zda se to právě tímto opatřením povede,“ dodal Šalomoun. Neutrálně se k předloze před projednáním vládou postavila většina ministerstev včetně zdravotnictví. Pro bylo jen ministerstvo financí, proti ministerstvo vnitra a Unie zaměstnavatelských svazů.

Ministerstvo zdravotnictví poukázalo na to, že senátní návrh „podstatně rozšiřuje počet možných žadatelů o povolení k výkonu odborné praxe bez uznání způsobilosti“ a zavádí jakési započítávání odborné praxe. Podotklo, že loni bylo těchto žádostí na 600 a měl je na starosti jeden úředník. Ministerstvu také vadilo, že návrh se nekoncepčně týká pouze zubařů, nikoli ostatních lékařů či farmaceutů. Na to ve svých výhradách upozornilo také ministerstvo vnitra. Ke snaze senátorů řešit návrhem nedostatek zubařů v regionech uvedlo, že stomatologů je v Česku relativní dostatek, jsou ale „ve velkých městech, která disponují větší kupní silou, a tedy i potenciálně vyšší rentabilitou praxe oproti periferním oblastem“.

V Česku podle předkladatelů novely nemá zubaře až 1,8 milionu lidí, tedy zhruba pětina obyvatel. S tím dlouhodobě nesouhlasí komora, podle jejíchž lednových dat je bez systematické stomatologické péče asi 600 tisíc lidí. Přes 82 procent obyvatel má podle komory zubního lékaře na pojišťovnu a dochází na preventivní prohlídky další dvě procenta chodí jen s akutními potížemi. Zhruba desetina lidí si zubní péči hradí sama.

-čtk-