Nemocnice Znojmo. Foto: Wikipedie/ Petravesela79

Na ředitele Nemocnice Znojmo kandiduje jen jeden uchazeč

O místo ředitele největší krajské nemocnice ve Znojmě se uchází jeden člověk, uvedl radní pro zdravotnictví Jihomoravského kraje Karel Podzimek (ODS), aniž by uvedl jméno kandidáta. Zda kandidát uspěje, bude rozhodnuto v pondělí. Kraj vyvěsil inzerát 12. ledna, zájemci se mohli hlásit do pátku. Znojemskou nemocnici po odchodu Martina Pavlíka dočasně vede primář chirurgického oddělení a dřívější dlouholetý ředitel nemocnice Miroslav Kavka.

„K dnešnímu poledni je přihlášený jeden člověk. Výběrová komise zasedá v pondělí, kde zjistíme, zda je uchazeč kompetentní. Pokud by nebyl, vypsali bychom nové výběrové řízení,“ sdělil Podzimek, kterého překvapil nízký zájem o funkci. „Myslel jsem, že se přihlásí více lidí. Vysvětluji si to tím, že je málo šikovných, kteří si na to troufnou,“ popsal Podzimek.

Miroslav Kavka působí ve znojemské nemocnici jako lékař a primář od roku 1981, v letech 2002 až 2019 byl jejím ředitelem. Dočasně ji povede do doby, dokud kraj nevybere Pavlíkova nástupce. „Naše nemocnice ročně ošetří statisíce pacientů a je pro nás hlavní prioritou nadále zajistit její plynulý chod a kvalitní lékařskou péči,“ uvedl Kavka.

Pavlík, jenž stál v čele nemocnice od konce roku 2019, povede Jihomoravskou zdravotní. Servisní organizace pro krajem zřizované nemocnice vznikla loni transformací společnosti Thermal Pasohlávky. Společně s Pavlíkem odešlo z nemocnice do nové organizace také pět náměstků a tisková mluvčí. Jejich místa ve znojemské nemocnici obsadili podle Kavky dlouholetí zaměstnanci, kteří se plně orientují v jejím chodu.

Nemocnice Znojmo měla v roce 2022 obrat přesahující 1,6 miliardy korun, zaměstnávala okolo 1200 lidí. Je jednou z devíti nemocnic zřizovaných Jihomoravským krajem. Další jsou v Kyjově, Břeclavi, Vyškově, Hodoníně, Tišnově, Ivančicích, Letovicích a Hustopečích.

ČTK