Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Foto: Superbass / CC-BY-SA-4.0 (via Wikimedia Commons)

Němečtí lékaři jsou nespokojeni s ministrem zdravotnictví. Mnoho řečí, žádné výsledky, kritizují

Spolková asociace lékařů systému veřejného zdravotního pojištění si všímá nespokojenosti svých členů se spolkovým ministrem zdravotnictví Karlem Lauterbachem (SPD). Lékaři jsou prý bezradní, jelikož dosud u šéfa zdravotnického rezortu nevidí žádné podstatné výsledky jeho práce. Komunikace s ministrem prý není problém. „Určitě si můžeme kdykoli zavolat nebo poslat textovou zprávu,“ uvedl pro deník Deutsches Ärzteblatt předseda Spolkové asociace Andreas Gassen. Jenže to podle něho nestačí.

Jedním z příkladů chybějících výsledků práce spolkového ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha je podle Spolkové asociace lékařů systému veřejného zdravotního pojištění (KBV – Kassenärztlichen Bundesvereinigung) zcela nedostatečný boj proti byrokracii v případě praktických lékařů.

„Šedesát dní, které praktici stráví ročně administrativou, je naprosté šílenství. O to více v situaci, kdy vám praktičtí lékaři v systému chybí,“ postěžoval si Andreas Gassen. Šéf KBV na tomto příkladu ukázal, jak je Karl Lauterbach neakceschopný. „Jak už to u něj bývá, vytvořil pouze klíčový dokument, v němž deklaruje, že chce snižovat byrokratickou zátěž. Je to ale jen jakási uklidňující pilulka, nic víc,“ přidala se ke Gassenovi také členka představenstva KBV Sibylle Steinerová. Podle ní ministr zdravotnictví vytváří jen nedodělky reforem, protože je nedotahuje do konce.

S tím podle členů vedení souvisí také změna modelu financování praktických lékařů. Zatím prý neexistují žádné konkrétní návrhy, jak by mělo nové financování fungovat. Přitom by prý stačilo převzít model, jaký funguje u pediatrů. „Technicky to lze snadno připojit k jakémukoli zákonu,“ postěžoval si Andreas Gassen.

Řeči se vedou, ale skutek utek

Přitom v komunikaci s ministrem zdravotnictví vedení KBV problém nevidí. „Určitě si můžeme kdykoli zavolat nebo poslat textovou zprávu,“ vysvětlil Gassen. Jenže problém vidí v tom, že od nástupu Karla Lauterbacha do úřadu se přes řadu diskusí, které spolu vedli, nic podstatného nezměnilo.

Nejde přitom jen o nespokojené lékaře. Na straně KBV je podle členů jeho vedení také německé obyvatelstvo. Svědčí o tom prý velký počet podpisů na petici za záchranu ambulantní péče. Petici podle místopředsedy KBV Stephana Hofmeistera se pod petici podepsalo už bezmála 600 tisíc lidí, což je více než počet lékařů, které KBV zastupuje.

„To velmi jasně ukazuje, že problém se týká přímo lidí, kteří v naší zemi žijí,“ vysvětlil Andreas Gassen. Zároveň to podle něho dokazuje, jak velká je důvěra mezi lékaři a pacienty v Německu. Lidé se legitimně ptají, zda svého lékaře budou mít i v budoucnu, nebo zda kvůli chybějícím financím ukončí svou činnost, a oni si budou muset hledat jiného praktika. Reálně tak prý hrozí, že se systém ambulantních, respektive praktických lékařů zhroutí.

Chybí reforma nemocnic, e-recepty mají mouchy

Andreas Gassen proto o to více nechápe, že politici v otázce zdravotnictví jednají tak váhavě. „Protože jde v zásadě o relevantní a silný tmel společnosti, která v současné době čelí značným odstředivým silám. Politici musí začít konečně jednat,“ dodal.

Zástupci KBV rovněž Lauterbacha kritizovali kvůli stále chybějící reformě nemocniční péče. Ta je přitom připravována už bezmála rok a ministr zdravotnictví ji chtěl původně spustit od tohoto roku.

Nit suchou na Lauterbachovi nenechali ani kvůli digitalizaci. Podle KBV není u digitalizace zdravotnictví řada věcí promyšlená. To zástupci KBV dokumentují na příkladu elektronických receptů, které se horko těžko uvádějí do života už pěknou řádku let a stále systém není plně funkční na celém území Německa. Přitom během letošního roku mají být digitalizovány další součásti zdravotnického systému.

Zdeňka Musilová