Foto: Wikimedia/Martin Vlček, Kancelář Senátu

O budoucnosti ozdravoven hradeckého kraje stále není rozhodnuto

O budoucnosti čtyř dětských ozdravoven patřících Královéhradeckému kraji nebylo dosud rozhodnuto. Fungují tak jako doposud, přestože loni přišly o registraci k provozu. Zájem o ně trvá, ročně se v nich vystřídá na 2000 dětí. ČTK to dnes řekl hejtman Martin Červíček (ODS). Podle něj by ozdravovny měly pokračovat. Pro jejich budoucnost je klíčová úprava legislativy. Zřizovatelem dětských ozdravoven je Královéhradecký kraj jako jediný v České republice.

„Naše dětské ozdravovny fungují ve stávajícím modelu bez omezení. Jednání s ministerstvem zdravotnictví o jejich budoucnosti pokračují. Bylo nám řečeno, že financování od zdravotních pojišťoven je zajištěno, což mi potvrdili i jejich zástupci. Předpokládám, že dohody s ministerstvem platí, tudíž, že dojedná a ošetří legislativu tak, aby provoz ozdravoven ve stávajícím režimu pokračoval,“ řekl dnes ČTK hejtman.

Krajské dětské ozdravovny přišly loni o registraci k provozu, která platila od roku 2003. Krajský úřad je odmítl přeregistrovat, protože zákon nezná pojem dětská ozdravovna, považuje je za zařízení následné péče. „Řízení není doposud ukončeno i s ohledem na probíhající jednání s ministerstvem zdravotnictví,“ řekl ČTK mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Pokud by dětské ozdravovny získaly oprávnění k poskytování zdravotních služeb a staly se odborným léčebným ústavem, obnášelo by to přijetí dalšího personálu, změnu smluv s pojišťovnami a výrazné zdražení pobytu, což by podle hejtmanství vedlo k likvidaci ozdravoven v podobě, ve které se osvědčily.

„Zájem o ozdravné pobyty dětí v krajských ozdravovnách ze strany lékařské veřejnosti trvá, je tak zřejmé, že mají smysl. Problém je v legislativě. Můžeme se bavit o názvosloví, jestli jde o léčebnou péči, nebo ne, ale nic to nemění na tom, že by ozdravovny měly pokračovat ve stávajícím režimu, který je funkční. Čekám, jaké ministerstvo navrhne řešení,“ řekl ČTK Červíček.

Do dětských ozdravoven v Královéhradeckém kraji jezdí alergici, astmatici či děti s chronickými potížemi horních cest dýchacích. Dvě ozdravovny jsou ve Špindlerově Mlýně, jedna v Peci pod Sněžkou a jedna ve Dvoře Králové nad Labem. Dětské ozdravovny v Krkonoších ročně ubytují 2000 dětí ve věku tři až 15 let z celé republiky.

Královéhradecký kraj provoz ozdravoven dotuje, za posledních pět let je podpořil částkou pět milionů korun a další prostředky dal na opravy.

-čtk-