Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Foto: Radek Čepelák

Vobořil: Policie bude držení HHC stíhat jako konopí

Policie bude podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila po zákazu, který vstoupí v platnost pravděpodobně ve středu, postihovat držení HHC a dvou dalších psychoaktivních látek podobně, jako postihuje držení a prodej konopí. Vobořil to řekl po dnešním jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí, jejímž členem je i policejní prezident. Uvedl také, že požádal prezidentskou kancelář, aby zvážila udělování milostí pro potrestané běžné uživatele.

Zákaz podle národního protidrogového koordinátora začne platit po vyhlášení ve sbírce zákonů, což se pravděpodobně stane ve středu, držení HHC může policie začít stíhat hned poté. „Policie řekla, že se musí postupovat podle zákona,“ uvedl Vobořil. Například u konopí je podle něj držení deseti gramů konopí posuzováno jako trestný čin. Podle dřívějších informací hrozí uživatelům pokuta 15 tisíc korun, při držení většího množství nebo prodeji dokonce až osm let vězení. Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) ve středu na sociální síti X uvedl, že v nejbližších dnech by se k diskusi nad tímto tématem měli setkat zástupci policie a ministerstev vnitra a spravedlnosti.

Vobořil také uvedl, že ve středu o situaci informoval prezidentskou kancelář a poprosil o zvážení milostí pro běžné uživatele. „Aby podobně jako například u lidí, kteří vstupují do ukrajinské armády, a vstup do cizí armády je trestný čin, prezident zvážil, že by uděloval milost,“ řekl Vobořil.

Odborníci kritizující zákaz omezený na tři konkrétní látky HHC, HHC-O a THCP varovali, že se na trh dostanou okamžitě látky nové. Některé firmy už na sociálních sítích avizují, že svým zákazníkům nabídnou nové látky například HHCPO nebo THC-B. „Víme o tom málo, nikdo ty látky nezná,“ uvedl k nové nabídce Vobořil. Dodal, že už jsou to spíš jen chemické látky, které s konopím nemají nic společného. „U HHC už jsme aspoň udělali českou studii, kde jsme zjistili, že v cukrovinkách je jeho užití nebezpečnější než těch wapech, a že má podobné účinky jako THC,“ doplnil národní protidrogový koordinátor.

Zákaz má skončit nejpozději do začátku roku 2025, kdy by už měla platit novela zákona zavádějící psychomodulační látky jako samostatnou kategorii s regulovanou dostupností. Prodávat by je mohly jen registrované firmy v kamenných obchodech a bez reklamy, pouze lidem starším 18 let. Poslanci o její podobě jednají, pozměňovací návrh k původně poslaneckému návrhu plánuje podle dřívějšího vyjádření ministra Vlastimila Válka (TOP 09) předložit ministerstvo zdravotnictví.

Alkohol je nebezpečnější, ukazují zkušenosti

Vobořil také připomenul, že stovky lidí ročně zemřou v Česku na intoxikaci alkoholem, předloni jich podle zprávy o závislostech bylo 504. Údaje o dětech samostatně dostupné nejsou. Počty Vobořil srovnal s desítkami předávkování nelegálními drogami a následky užití psychoaktivních látek HHC, které podle něj z dosavadních zkušeností fatální nejsou.

„Měli jsme tu v posledních týdnech debatu u HHC,“ připomněl Vobořil případy dětí, které skončily v nemocnicích po požití cukrovinek s látkou, jejíž prodej bude do několika dnů zakázán. Ministerstvo zdravotnictví ve zdůvodnění zákazu citovalo údaj toxikologického střediska, že od června 2022 bylo intoxikovaných těmito látkami asi 170. „Na rozdíl od alkoholu nemá HHC fatální předávkování,“ řekl Vobořil.

Podle vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavly Chominové se ukazuje, že tyto psychoaktivní látky nemají tak vysoká zdravotní rizika, aby způsobovala zásadní zdravotní dopady. „Často je tam kombinace s dalšími látkami jako je alkohol, jiné psychoaktivní látky nebo psychoaktivní léky,“ uvedla.

Národní protidrogový koordinátor připomněl i ekonomický aspekt u alkoholu a kouření. „Přestože se míra zdanění závislostních produktů zvyšuje, inkaso spotřební daně nedosahuje odhadových společenských nákladů,“ uvedl Vobořil. U alkoholu odborníci náklady odhadují na 50 až 57 miliard korun, na spotřební dani se vybere 14 miliard korun. U kouření jsou odhady nákladů 170 miliard korun, daně 60 miliard korun.

ČTK