Darovaný evakuační autobus. Foto: MZ ČR

Na Ukrajinu vyrazila z Česka zdravotnická delegace

Na Ukrajinu vyrazila tento týden delegace zdravotnických firem pod vedením ministerstva zdravotnictví, respektive vrchního ředitele pro legislativu Radka Policara. Tématem byla humanitární pomoc, spolupráce českých a ukrajinských nemocnic či priority další pomoci, o kterých delegace jednala i se zástupci ukrajinského ministerstva zdravotnictví.

Zdravotnická spolupráce České republiky s Ukrajinou probíhá nejen na mezistátní úrovni, ale i v soukromém a neziskovém sektoru. Tento týden na Ukrajinu, konkrétně do Kyjeva a Dněpropetrovské oblasti, vyrazila Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků či Czech Health Technology Institute (CHTI). Jednali o připravovaných programech péče o ukrajinské veterány, dodávkách zdravotnické techniky na Ukrajinu, parametrech další zdravotnické pomoci a spolupráci českých fakultních nemocnic s těmi ukrajinskými.

„Od začátku ruské invaze dodaly na Ukrajinu firmy AVDZP téměř desítku komplexních zdravotnických celků, mimo jiné do oblastí v blízkosti válečných linií. I díky tomu jsme zde vnímáni jako spolehliví partneři,“ uvádí Jan Horák, pověřený zástupce pro misi za AVDZP.

„Primární i specializovaná intenzivní péče jsou témata, kterým se dlouhodobě věnujeme. Současně to jsou oblasti, které reflektují požadavky ukrajinských partnerů a na kterých společně budeme dále pracovat,“ říká zástupce CHTI Marek Svoboda.

Jeden z darů pro Ukrajinu – multifunkční stan s šesti ordinacemi. Foto: MZ ČR

Delegace přitom demonstrovala nejen úsilí České republiky pokračovat v expertní spolupráci, ale také připravenost podílet se na obnově zdravotnických kapacit. Díky jednáním s místními autoritami i odborné konferenci přitom zmonitorovala současné potřeby zdravotní péče v regionu.

V rámci mise byly také předány dva dary zastřešené českým ministerstvem zdravotnictví. Pro nemocnici v Marhanci byl zprovozněn multifunkční stan s šesti ordinacemi pro praktiky, gynekology a ambulantní chirurgy v jednom. Zdravotnický evakuační autobus s JIP zase poslouží záchranné službě Dnipro na převáženi zraněných z frontových linií.

-mk-