Ilustrační foto: Freepik.com

Personální krize v pediatrii. Odborné společnosti upozorňují na hrozící riziko

Personální situace na dětských lůžkových odděleních začíná být kritická. Důvodem je povinnost dodržování zákoníku práce a uzákoněný limit povolených přesčasů, což je pro řadu zařízení problematické. Lékaři na lůžkových odděleních totiž musí zajistit péči o hospitalizované děti v nemocnicích, ale současně také v ambulancích i na pohotovostech. Na hrozící nedostatek pediatrů i zhoršení kvality jejich vzdělávání upozorňuje v prohlášení Česká pediatrická společnost ČLS JEP, Česká neonatologická společnost ČLS JEP a spolek Mladých lékařů.

Odborné společnosti ve svém prohlášení upozorňují na personální problémy na dětských odděleních, které souvisejí s novelou zákoníku práce a dodržováním 416 přesčasových hodin. Kritika se z jejich strany dostává také k opakovaným návrhům na změny systému vzdělávání pediatrů, které by podle nich způsobily jen další odliv lékařů z dětských oddělení a tím pádem by ohrozily provoz služeb.

Dle některých návrhů by mladí pediatři nemuseli absolvovat stáže na specializovaných pediatrických pracovištích, kam spadá i jednotka intenzivní a resuscitační péče o děti nebo stáže na novorozeneckých odděleních perinatologických center. Mladí lékaři by tak kvůli změnám přišli o cenné možnosti péče o závažně nemocné děti a nenaučili by se některé klíčové výkony pro tuto profesi. Z toho důvodu je podle odborných společností nutné zachovat současný systém vzdělávání. „Pokud by se dále prodloužila doba, kterou pediatři stráví v rámci předatestační přípravy mimo lůžková oddělení, prohloubí se současná personální krize na dětských odděleních, čímž poklesne dostupnost péče na dětských pohotovostech. Je úkolem ministerstva zdravotnictví, odborných společností i laické veřejnosti neohrozit systém léčebně-preventivní péče o děti, ale naopak pomáhat při jeho zlepšování,“ píše se ve vyjádření odborných společností.

Situace je podle odborných společností a spolku Mladých lékařů řešitelná pouze vytvořením národní koncepce pediatrické péče, kterou musí zajistit ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami. „Bohužel současná navrhovaná řešení jdou zcela jiným směrem a předložené návrhy na změny předatestační přípravy pediatrů povedou jen k jejich snížené erudici,“ stojí dále v prohlášení.

Krize primární pediatrické péče pramení ze silné generace praktických lékařů pro děti a dorost (PLDD) z 90. let, která už v současnosti přechází do důchodového věku. Do oboru by mělo přicházet minimálně 80 nových lékařů ročně, podle vyjádření Výboru ČPS ČLS JEP z loňského roku nyní atestuje poprvé od devadesátých let přes 100 pediatrů za rok.

Vyjádření ministerstva zdravotnictví Zdravotnický deník zjišťuje.

-ns-