Ilustrační foto: Freepik

Sněmovna možná schválí snazší vyrovnání dlužných zdravotních odvodů

Sněmovna by mohla příští týden zrychleně schválit návrh na možnost snazšího vyrovnání neuhrazených odvodů na veřejné zdravotní pojištění pro některé dlužníky. V úvodním kole by poslanci měli posoudit například úpravu pravidel pro nominace prezidentských kandidátů, ústavní ochranu vody a změny v kárných řízeních se soudci, státními zástupci a exekutory. Ve sněmovním finále je zejména novela o zjednodušení čerpání podpor ze Státního fondu podpory investic (SFPI). Současná řádná schůze dolní komory bude pokračovat od úterního odpoledne.

Zavedení mimořádné úlevy u dluhu na zdravotním pojištění naváže na předchozí takzvaná milostivá léta. Pokud by se dlužníci přihlásili k úhradě dlužného pojistného, které už pojišťovna vymáhá daňovou exekucí, nemuseli by platit penále a exekuční náklady. Předkladatelé návrhu, skupina poslanců opozičního hnutí ANO a vládních KDU-ČSL, STAN a Pirátů, chtějí, aby jej Sněmovna schválila zrychleně už v prvním čtení. Prominutí penále a dodatečných nákladů by se podle předlohy mohlo týkat lidí, proti kterým byla nařízena daňová exekuce nejpozději do konce loňského roku. K úhradě dlužného zdravotního pojištění by se museli přihlásit od začátku července do konce listopadu. Zaplatit by je museli do konce roku, u vyšších částek by byl možný splátkový kalendář.

Vládní novela o prezidentské volbě předpokládá, že poslanci a senátoři by měli možnost podpořit podpisem kandidaturu jen jednoho uchazeče. Lidé by mohli podepisovat petice občanských kandidátů také on-line. Vyšší ochranu vody má podle vládního návrhu zajistit její výslovné uvedení v ústavním článku, který doposud obecně zavazuje k ochraně přírodních zdrojů. Kárná řízení se soudci, státními zástupci a exekutory by měla být podle vládního návrhu dvoustupňová, účastníci tedy mají získat možnost odvolání. Novela obsahuje i řadu dalších změn, týkají se mimo jiné složení kárných senátů nebo zavedení možnosti dohody o vině a kárném opatření.

Do předlohy o zjednodušení čerpání podpor ze SFPI Sněmovna patrně doplní vymezení dostupného nájemního bydlení. Rozšíří také příjmy fondu o návratnou finanční výpomoc. Předloha rozšiřuje okruh oblastí, v nichž bude možné peníze z fondu využívat. Má zakotvit nový informační systém fondu.

Poslanci se budou zabývat i předlohami ve druhém čtení, v němž mohou uplatnit pozměňovací návrhy. V tomto sněmovním kole je novela, kterou chce ministerstvo práce a sociálních věcí zvýšit od července některé příspěvky na péči pro lidi se zdravotním postižením. Ve stejné fázi je rovněž vládní předloha o vyšší ochraně nejkvalitnější zemědělské půdy. Hospodářský výbor chce navrhovaný zákaz výstavby velkých skladovacích a nákupních center, a také standardních fotovoltaických elektráren na této půdě upravit. Doporučil, aby neplatil pro určitý podíl rozlohy této půdy v jednotlivých krajích, a to každý rok. Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že pozměňovací návrh oslabuje už nynější standard ochrany nejlepší půdy.

-čtk-