Kampus farmaceutické fakulty. Foto: FAF CUNI

Hradecká farmaceutická fakulta spustila projekt za půl miliardy

Na Farmaceutické fakultě (FaF) Univerzity Karlovy (UK) v Hradci Králové začal čtyřletý projekt, jehož cílem je špičkový výzkum a vývoj pokročilých terapií a pokročilých systémů pro podávání léčiv. Projekt nazvaný Nové technologie pro translační výzkum ve farmaceutických vědách (NETPHARM) má rozpočet 495,5 milionu korun. Fakulta je hlavním koordinátorem, sdělili dnes ČTK její představitelé. Vědci by měli propojit laboratorní výzkum s klinickou praxí.

„Propojí řadu pracovišť a institucí se silným medicinálně-chemickým, farmaceuticky-technologickým, biotechnologickým, farmako-logickým, analytickým a klinickým potenciálem. Celostátní platforma pracovišť má za úkol i vývoj nových přístupů a experimentálních modelů pro řešení nežádoucích/toxických účinků léčiv nebo lékových rezistencí,“ uvedli v tiskové zprávě zástupci projektu.

NETPHARM propojuje Univerzitu Karlovu, Vysokou školu chemicko-technologickou, CEITEC Masarykovy univerzity, Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR a Ústav makromolekulární chemie Akademie věd ČR. Projekt podpořila evropská dotace z Operačního programu Jan Amos Komenský, výzvy Špičkový výzkum.

Odborníci budou spolupracovat na vývoji inovativních technologií ve farmaceutických, biomedicínských a komplementárních věd s využitím nejmodernějších výzkumných postupů a metod, včetně nástrojů bioinformatiky a umělé inteligence.

Univerzita Karlova v sousedství Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK) staví dvě budovy pro lékařskou a farmaceutickou fakultu za více než sedm miliard korun. Po dokončení kampusu v roce 2026, tedy přibližně v polovině projektu NETPHARM, půjde podle zástupců UK o výjimečné centrum vzdělávání a výzkumu v lékařství a farmacii v Česku. Bude mít přímé napojení na klinickou praxi v hradecké fakultní nemocnici a na Fakultu vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, které leží v těsném sousedství budovaného kampusu.

Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové si letos připomíná 55. výročí svého vzniku v roce 1969. Nabízí řadu studijních možností, v češtině je to magisterský program Farmacie, bakalářský program Laboratorní diagnostika ve zdravotnictví v prezenční nebo kombinované formě a navazující magisterský program Bioanalytická laboratorní diagnostika ve zdravotnictví. V angličtině je možné studovat magisterské programy Pharmacy a Pharmaceutical Sciences. Na fakultě studuje v pregraduálním studiu zhruba 1400 studentů. Pro výuku využívá také vlastní Zahradu léčivých rostlin. V doktorském studiu je otevřeno devět studijních programů v českém a anglickém jazyce.

-čtk-