Foto: Krajská zdravotní

Krajská zdravotní doplatila projekty se zastavenými dotacemi

Krajská zdravotní (KZ) doplatila z vlastních zdrojů projekty, u nichž platbu zastavilo kvůli rozsáhlé korupční kauze ministerstvo pro místní rozvoj. Týká se to 39 zakázek v pěti projektech v celkové hodnotě dotace 154 milionů korun, řekla dnes ČTK Petra Roubíčková, mluvčí společnosti, která zřizuje sedm nemocnic v Ústeckém kraji. Podle serveru Seznam Zprávy jsou zastaveny platby ještě ve dvou projektech Nemocnice Jihlava, i ta doplatila vše ze svého. Policie zasahovala v sídlech krajských nemocnic v druhé polovině února a následně začala stíhat deset lidí.

Pozastavení proplácení dotací neohrožuje podle Roubíčkové poskytování zdravotních služeb či vlastní provoz společnosti. „Zveřejnění konkrétních zakázek a projektů necháme v tuto chvíli bez odpovědi,“ uvedla Roubíčková. „My je samozřejmě všechny prověřujeme, proto se k nim v tuto chvíli nevyjádříme. Nicméně doplním, že se zakázky netýkají obecně staveb a ani vybavení dvou nových urgentních příjmů, které budeme otvírat v nejbližších dnech,“ dodala.

Pokud by chtělo ministerstvo dotační prostředky krátit, muselo by podle Roubíčkové prokázat, že byly porušeny podmínky dotace. „Veškeré vybavení, které bylo pořízeno v rámci programů IROP (Integrovaného regionálního operačního programu) bylo v řádném termínu dodáno a proplaceno z vlastních zdrojů,“ uvedla mluvčí. Pozastavení proplácení dotačních prostředků podle ní neznamená, že konkrétní zakázky nebudou ve finále proplacené.

Ředitel jihlavské nemocnice Alexander Filip serveru řekl, že jim ministerstvo nedoplatilo kvůli kauze zhruba 18 milionů korun. Server seznam projektů zveřejnil, je v nich například nákup přístrojů pro nemocnice v Mostě, Litoměřicích, Rumburku či Teplicích, doplnění vybavení pro ústecké onkologické centrum a modernizace zdravotní péče v jihlavské nemocnici.

Případ dozoruje Úřad evropského veřejného žalobce. Mezi stíhanými je bývalý ředitel KZ Petr Malý a jeho někdejší obchodní náměstek Pavel Voral či bývalý ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev, který byl koncem minulého týdne propuštěn z vazby.

-čtk-