Ambulantní specialisté doporučili AČMN jejich koncepční materiál roztrhat. Foto: Pexels

Nebudou nás úkolovat vaši manažeři, vzkazují ambulantní lékaři nemocnicím

Sdružení ambulantních specialistů se ohrazuje proti materiálu Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) s názvem Koncepce zdravotnictví 2030+ očima regionálních nemocnic. Poukazuje přitom na to, že zatímco AČMN vymýšlí úkoly pro všechny ostatní, zcela zde schází návrhy na to, co by měly pro lepší fungování udělat samy malé a střední nemocnice. Zároveň podle SAS není možné, aby ambulantní specialisty úkolovali nemocniční manažeři, kteří jejich práci neznají.

Rada Sdružení ambulantních specialistů (SAS) se na svém posledním zasedání postavila negativně k dokumentu Koncepce zdravotnictví 2030+ očima regionálních nemocnic, který vydala AČMN. Má vůči němu celé spektrum výhrad, od nesouhlasu s popisem českého zdravotnictví přes odlišný pohled na úlohu elektronizace po rozporování názoru, že by českému zdravotnictví pomohla změna na systém Národní zdravotní služby.

„Materiál zpracovaný AČMN rozhodně není návrhem na koncepci zdravotnictví, ačkoli se tak zkouší nazvat. V textu řešení zcela chybí návrhy, jak by se měly změnit samotné nemocnice, přitom je obecně známým faktem, že jejich produkce v posledních 10 letech klesla o 13 procent, zatímco úhrady jim neustále stoupají a např. počet lůžek intenzivní péče označil prof. Dušek z ÚZIS ve své prezentaci 13. března 2024 za mrakodrap v rámci Evropy. Text AČMN zcela ignoruje to, že narůstá rozsah péče, kterou lze poskytnout ambulantně, což je pro systém levnější a pro pacienta příjemnější. Zcela se také vyhýbá faktu, že do nemocnic se dnes již nejezdí povozem, ale autem, čemuž by měl odpovídat i počet nemocnic. Nepočítá s tím, že počet lůžek může být jen tak velký, kolik je na tento počet odpovídající počet lékařů a sester,“ shodla se na zasedání rada SAS.

Podle rady SAS se přitom AČMN snaží úkolovat většinu ostatních segmentů, na potřebu změn ve svých nemocnicích ovšem ostentativně zapomíná, zatímco se sugestivně snaží přesvědčit čtenáře o nezbytnosti zachovat dostupnost péče pro pacienty.

Ambulantní specialisté jsou také proti zavádění center primární péče, které AČMN bez větší specifikace navrhuje, a ohrazují se proti tvrzení, že existence samostatných ambulancí vede k nadměrnému podávání léků pacientům, čímž dochází k jejich poškozování. „To je ničím nepodložený nesmysl,“ konstatuje rada SAS.

Ta vedle toho nesouhlasí s tím, že by pro systém bylo prospěšné zavádění režimu, který připomíná někdejší Okresní ústavy národního zdraví s podřízením ambulantních specialistů vedení nemocnic.

„Protesty lékařů na podzim 2023 byly impulsem pro dlouho neřešenou restrukturalizaci lůžek, o které všichni víme, že je nezbytná, ačkoli politicky špatně průchodná. Ambulantní sektor je připraven k převzetí svých povinností vyplývajících z redukce lůžkové péče. Není však možno, aby nás úkolovali manažeři nemocnic, kteří naši práci neznají. Rada SAS doporučuje AČMN tento materiál roztrhat a vytvořit nový, který bude obsahovat především racionalizační opatření v rámci jejich nemocnic a nebude jen obtěžovat jiné segmenty,“ shrnují ambulantní specialisté.

Robota byla zrušena

V návaznosti na projednávání materiálu AČMN také SAS aktualizovalo své stanovisko k otázce účasti ambulantních specialistů na službách v rámci pohotovostních služeb v nemocnicích.

„Rada SAS registruje, že zástupci nemocnic opět přicházejí s myšlenkou, aby se pohotovostních služeb u nich začali účastnit ambulantní specialisté (AS). Souhlasíme s tím, aby každý, kdo chce a má volnou časovou kapacitu, v tomto pomohl. Zároveň ale považujeme za nutné, aby všechny odpovědné orgány počítaly s tím, že hlavní úlohou AS je péče o jejich pacienty, která je sama o sobě časově velmi náročná. Práce v ambulancích bývá v naprosté většině velmi intenzivní po dobu celé ordinační doby a mnozí AS zcela jistě již nemají čas ani síly věnovat se i jiné pracovní činnosti. Přibývá oborů, kde začíná být AS nedostatek i přes velmi velké zatížení příslušných lékařů,“ uvádí SAS v aktualizovaném stanovisku.

Připomíná také, že skoro polovině ambulantních specialistů je přes 60 let a výpadek provozu ambulance znamená finanční ztrátu, protože i v nepřítomnosti běží náklady na nájem, energie, splátky půjček, leasingů, mzdy ostatních pracovníků a další režijní položky.

Sdružení tak zdůrazňujeme, že nemocnice musí v první řadě racionalizovat využití vlastních prostředků a personálu. „Ambulantní specialisté jsou schopni se postarat o ambulantní pacienty z nemocničních ambulancí a tím odlehčit nemocnicím k uvolnění lékařů pro lůžka i lékařskou pohotovostní službu/ústavní pohotovostní službu. Jakákoli forma účasti ambulantních specialistů na LPS/ÚPS musí být jen a jen dobrovolná a řádně zaplacená včetně kompenzace případného výpadku příjmů ambulance. Robota byla zrušena a i jakékoli jiné formy nucení lékařů pracovat za nepřiměřeně nízkou mzdu či v nepřiměřeném časovém rozsahu odmítáme,“ dodávají ambulantní specialisté s tím, že zároveň nesmí dojít k ohrožení kvality a dostupnosti péče o pacienty docházející do ambulancí specialistů.

-mk-