Foto: Nemocnice Šternberk

Některé nemocnice se již transformují, jiné změnu odmítají

Zatímco některým nemocnicím se daří dohodnout s VZP na tom, jak by bylo vhodné upravit spektrum poskytovaných služeb (psali jsme zde), další společnou řeč nenacházejí. Příkladem první situace je nemocnice Šternberk, která dětské oddělení nahradila ambulantní péčí a stacionářem. Opačným případem je nemocnice v Odrách, která trvá na zachování péče v dosavadním rozsahu.

Vedení radnice v Odrách na Novojičínsku a tamní nemocnice usilují o to, aby tam zůstala zachována taková péče jako dosud. Všeobecná zdravotní pojišťovna navrhla přeměnu lůžek interního oddělení na lůžka následné péče. Ředitel nemocnice Martin Šmaus zaslal pojišťovně písemný nesouhlas. ČTK to dnes řekla mluvčí oderské radnice Lucie Kaspříková.

„Přestože stojíme na začátku restrukturalizačních opatření, dali jsme důrazně najevo, že s návrhem pojišťovny nesouhlasíme,“ uvedl oderský starosta Libor Helis (Změna pro Odersko). Dodal, že radnice chce s pojišťovnou dál jednat a věří, že VZP svůj návrh přehodnotí.

Podle ředitele nemocnice je její interní oddělení trvale a téměř stoprocentně vytíženo a požadavek VZP na redukci akutních lůžek se odehrává bez jakéhokoliv koncepčního materiálu. Na nyní poskytovaný rozsah péče je nemocnice podle ředitele personálně i technicky plně vybavená.

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek tento týden řekl, že při budoucích úpravách sítě nemocnic chce VZP zohlednit využití kapacity lůžek na odděleních (tzv. obložnost), počty klíčových zdravotních výkonů, jako jsou porody nebo endoprotézy, nebo dostupnost, nejen v čase a kilometrech, ale také dostupnost moderních metod. Zohledňovat bude i regionální specifika.

Šmaus v dopise pojišťovně uvedl, že za posledních přibližně 20 let na Novojičínsku a sousedním Opavsku například zanikla nemocnice ve Vítkově, významně byla redukována nemocnice v Bílovci a v oderské nemocnici byla interna z původních 48 lůžek zredukována na polovinu. „Výsledkem postupné transformace je současný stav počtu akutních lůžek v okrese Nový Jičín: 3,21 na 1000 obyvatel, sousední Opava (bez psychiatrické nemocnice) 2,77. Pro srovnání: Moravskoslezský kraj 5,21, celá ČR cca 5,1, EU 5,2,“ uvedl Šmaus.

Změna akutních lůžek na následná podle něj zákonitě znamená ztrátu akreditace ke vzdělávání a s tím téměř okamžitý personální propad, ale také postupnou odbornou degradaci schopností, zkušeností a vědomostí i motivací zaměstnanců. „Důsledkem rušení není „lepší, komplexnější“ péče ve velké a vzdálené nemocnici. Pro někoho (kdo má štěstí nebo se včas přestěhuje) možná ano. Ale pro naprostou většinu obyvatel je důsledkem jen značné omezení dostupnosti péče jako takové, bohužel i té základní,“ napsal ředitel.

Uvedl, že pokud je hlavním cílem transformace „zajištění kvalitní a dostupné péče pro klienty VZP“, nerozumí snaze VZP o rušení celých oddělení nejzákladnější akutní lůžkové péče, jako je právě všeobecná interna. „Navíc v situaci, kdy je v našem regionu (okres Nový Jičín, částečně Opava) zhruba dvoutřetinový počet akutních lůžek na obyvatele v porovnání s krajským i celostátním průměrem. Už dnes máme v našem regionu problémy s přijetím na lůžko v podstatě jakékoli odbornosti, po další redukci se pak nutně tato péče stane pro naše občany těžko dostupnou až nedostupnou,“ uvedl ředitel.

Dohoda ve Šternberku

Naopak nemocnice společnosti AGEL ve Šternberku na Olomoucku už na začátku dubna uzavřela své dětské lůžkové oddělení a jednotku intenzivní péče. Nadále pro dětské pacienty zajišťuje ambulantní péči, stacionář a pohotovost. Lůžkovou péči pro děti nyní poskytuje Fakultní nemocnice Olomouc a ostatní nemocnice v kraji. Šternberská nemocnice bude investovat do modernizace a rozvoje svého novorozeneckého oddělení a porodnice. ČTK to dnes řekla místopředsedkyně představenstva společnosti AGEL Středomoravské nemocniční Katarína Bučková.

Vedení Nemocnice AGEL Šternberk se podle Bučkové po domluvě se zdravotními pojišťovnami rozhodlo uzavřít lůžkové oddělení kvůli jeho malé vytíženosti a chystané modernizaci novorozeneckého oddělení a porodnici. „Porodnici budeme letos rekonstruovat, aby maminky i jejich rodiny měly větší komfort,“ uvedla. Novorozenecké oddělení a oddělení šestinedělí bude přestěhováno do prostor bývalého lůžkového dětského oddělení, aby dělníci mohli poté původní oddělení rekonstruovat a provoz obou pracovišť nebyl omezen.

Nemocnice plánuje, že zvýší lůžkovou kapacitu novorozeneckého oddělení a oddělení šestinedělí a vybuduje nové rodinné pokoje. „Plánujeme zvýšení kvality a rozšíření spektra poskytované péče. Připravujeme i projekt neinvazivní ventilace u novorozenců, ale také třeba ambulantní porody a máme i projekt na zbudování výukového porodnického centra,“ podotkla Bučková.

Posílit chce šternberská nemocnice úsek péče o novorozence a ambulantní péče o dětské pacienty. Ambulance praktického lékaře pro děti a dorost ve šternberské nemocnici by průběžně mohla podle Bučkové registrovat až několik stovek malých pacientů. Nemocnice o tom jedná se zdravotními pojišťovnami.

-čtk, red-