Vídeňská lékárna Löwen apotheke. Foto: PxHere

Rakouské lékárny jsou připraveny nabízet očkování. Naráží však na odpor jediné skupiny

V budoucnu by očkování v Rakousku mohly začít nabízet i lékárny. Zavázala se k tomu Rakouská lékárnická komora. Sdružení má podporu prakticky od všech klíčových hráčů, a to včetně ministerstva zdravotnictví, zdravotních pojišťoven, seniorských i pacientských svazů. Všechny tyto skupiny si od možnosti nechat se očkovat v lékárnách slibují vyšší proočkovanost populace proti nejrůznějším infekcím. Existuje ale jedna důležitá skupina, která tento nápad vehementně odmítá, informoval odborný deník Deutsche Apotheker Zeitung.

Rakouská lékárnická komora vyzvala vládu, aby vytvořila právní základ pro umožnění očkování v lékárnách. Komora v tiskové zprávě oznámila, že přibližně dva tisíce lékárníků absolvovalo školení o očkování, a to na té nejvyšší úrovni.

Lékárny tak jsou podle komory připraveni nabízet a provádět očkování například proti chřipce, klíšťové encefalitidě nebo covidu-19. Záměr podporuje celá řada klíčových hráčů, zejména pak zdravotní pojišťovny, Rakouská rada seniorů, zástupci pacientů, ale také spolkový ministr zdravotnictví Johannes Rauch (Zelení), uvedl odborný deník Deutsche Apotheker Zeitung.

Prezidentka Rakouské lékárnické komory Ulrike Mursch-Edlmayrová považuje vytvoření možnosti nízkoprahového očkování za důležitý krok ke zvýšení proočkovanosti: „Pandemie covidu zvýšila u rakouské populace únavu z očkování a skepsi vůči němu. To znamená, že nedostatečnost proočkování se ještě prohloubila,“ uvedla pro deník Deutsche Apotheker Zeitung.

Učme se od jiných států, říkají lékárníci

Podle Mursch-Edlmayrové je proto zapotřebí předávat informace o prospěšnosti očkování v mnohem větší míře osobně, v čemž právě lékárny mohou velice pomoci. „Lékárny jsou fakticky předurčeny k tomu, aby pomohly zvýšit neuvěřitelně nízkou proočkovanost,“ dodala šéfka lékárnické komory. Lékárny by zatím nabízely očkování jen pro dospělé, a zpočátku pouze proti chřipce nebo klíšťové encefalitidě.

Jak již bylo řečeno, projekt podporují i rakouské zdravotní pojišťovny. „Chceme dále prohlubovat dobrou spolupráci mezi zdravotními pojišťovnami a lékárnami a dále rozšiřovat možnost nízkoprahového přístupu pro naše pojištěnce. Existují také dobré příklady z jiných evropských zemí, od kterých se můžeme učit,“ řekl deníku Deutsche Apotheker Zeitung Andreas Huss, místopředseda rakouského fondu zdravotního pojištění.

Iniciativu vítají i organizace zastupující zájmy seniorů. Rakouská rada seniorů a Rakouský svaz důchodců ale žádají, aby bylo možné se v lékárnách nechat očkovat také proti pásovému oparu a pneumokokovým infekcím. Navíc požadují, aby očkování byla bezplatná. „K čemu by to pak bylo, kdyby byly zejména seniorům kladeny finanční překážky?“ uvedl Peter Kostelka, předseda Rakouského svazu důchodců.

Tuhý odpor lékařů

Ostře proti možnosti nabízet očkování v lékárnách ale vystupují zástupci rakouských lékařů. „Opět dochází k pokusům prosadit očkovací služby v lékárnách bez jakéhokoli lékařského dohledu. Pouze úzký vztah mezi lékařem a pacientem založený na důvěře a vynikající školení lékařů v Rakousku zaručují maximální bezpečnost pacientů a vytvářejí důvěru v očkování mezi obyvatelstvem, která je od koronavirové pandemie více než poškozena. Očkování je lékařská služba a musí jí zůstat i do budoucna,“ uvedl v tiskovém prohlášení prezident Rakouské a Vídeňské lékařské asociace Johannes Steinhart.

Záměr se nelíbí ani viceprezidentce Vídeňské lékařské asociace Naghme Kamaleyan-Schmiedové, která připomíná riziko výskytu nežádoucích účinků po očkování a roli lékařů v takových případech. „Vzhledem k jejich vzdělání a praktickému vybavení jsou lékaři vyškoleni a dobře zběhlí v těchto, naštěstí vzácných, mimořádných událostech. To znamená, že pouze lékaři garantují vysoký standard výkonu očkování a nejvyšší úroveň bezpečnosti pro pacienty,“ řekla deníku Deutsche Apotheker Zeitung.

S takovým postojem ale nesouhlasí Ulrike Mursch-Edlmayrová. „Profesionální politický odpor lékařské asociace musí skončit,“ řekla. Podle ní takový přístup lékařů ohrožuje zdraví pacientů.

Zdeňka Musilová